2023. február 3., péntek
Balázs névnapja

A Mikulás üzleti modelljét kellene követni

2022-11-29 20:50 | Nézettség: 111
Sokat költünk karácsonykor, de költhetnénk többet is Egyes felmérések azt mutatják, hogy decemberben a magyarok havi jövedelmük akár 17-20 százalékát is elköltik utazásra és ajándékok vásárlására. Mindez azt jelenti, hogy ebben az időszakban több százmilliárd forint az az összeg, amely azokhoz vándorol, akik igazán vonzó ajánlattal tudják megszólítani vevőiket.

A finn Mikulás üzleti modelljét kellene követni
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=ud4xlNQGb6E

Az összeg egy részét sokan a balatoni szállodákban költik el az adventi időszakban. Ugyanakkor itt már a karácsony időszak előtt is számos olyan rendezvényt tartanak, amelyek bebizonyítják, hogy a Balaton nem zárt be a nyári időszak végeztével. A téli Balaton is vonzó úti cél lehet a magyar családok számára. Itt egyébként sokat is költenek nem csak szállásra, de éttermekre, kulturális eseményekre is – mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Más szakértők úgy vélik, ennél jóval többet is ki lehetne hozni a Mikulás-üzletágból a decemberi időszakban, ha kidolgoznának egy posztmodern - karácsonyi koncepciót.


Éskovács Péter, a Nyitott Balaton akció tanácsadója hozzátette: az adventi időszakot némi összefogással a balatoni települések programgazdái jobban is ki tudnák használni, hiszen számtalan jó program van a Balatonon ebben az időszakban. Ehhez az kellene, hogy a finn utazási szakemberek példáját kövessék a régió településeinek vezetői, turisztikai- és marketingszakemberei.

 Mint ismert: Az 1980-as években a finn hatóságok új turisztikai stratégiát dolgoztak ki Lappföld tartományban. A munkaanyag a „Mikulás országa” nevet kapta, amelyben marketingterveket és turisztikai látványosságok ötleteit dolgozták ki e téma köré. A stratégia központi eleme a Mikulásfalu volt Rovaniemi városában. Az akkori tanulmány azzal érvelt, hogy a Mikulás karácsonyi időszak megfoghatatlan vonzerejének része, amely utazásra, felfedezőtúrákra készteti az embereket. Ezzel párhuzamosan a Mikulás a fogyasztói társadalom árucikkévé vált, amely arra ösztönzi az utazókat, hogy tágabbra nyissák pénztárcájukat ebben az időszakban. A sikeres kampánynak köszönhető, hogy a lapföldi Mikulás lakhelyét évente  több mint félmillió utazó keresi fel, akiknek mintegy 60%-a külföldi, 40%-a pedig belföldi látogató. A Mikulás alig hatvanezer fős városának környékén a turisták  2,9 millió éjszakát töltenek el.  A finn Mikulás, minden évben Magyarországra is ellátogat, hogy találkozzon a gyerekekkel és ezzel párhuzamosan népszerűsítse Finnország természeti szépségeit a potenciális utazók körében.

 
Sokat is költhetnének a turisták a téli Balatonon is

A finn modellhez hasonlóan megtervezett és jól kivitelezett Mikulás – projekt olyan téli turisztikai szezont teremthetne a balatoni  régióban, amely nem csak magyar, de a környező országok családjait is utazásra késztetné. Ennek oka, hogy a Mikulás márkaépítési modellje világméretű együttműködésre épül,   amelynek alapja, hogy mindenki hisz és bízik a „márkában”, a jutalom ígéretében, ajándékok és ünneplés formájában.  Ennek az érzelmes marketingnek az alkalmazása, rendezvényeken, dalokon, színeken, illatokon, és egyéb adventi kliséken keresztül olyan karácsonyi – turisztikai forgatókönyvet hozhatna létre a Balatonon, amelynek  együttese serkenteni tudná a család, a közösség, az összetartozás, a nosztalgia és az öröm érzését. 

Éskovács Péter szerint egy ilyen posztmodern turisztikai koncepció alapján működő helyszín meglátogatása érdekében a turisták hajlandóak lennének  a Balatonra is elutazni.  Sőt, egy ilyen jól átgondolt terv alapján működő desztinációban a vendégek az átlagnál többet is  költenének még akkor is, ha  a decemberi időszak nem  főszezon ebben a régióban.