2023. október 2., hétfő
Petra névnapja

A TikTok sötét oldala - Tényleg függőséget okoz?

2023-06-03 13:11 | Nézettség: 349
A TikTok olyan szinten szögez minket maga elé, amire még soha semmilyen alkalmazás nem volt képes, nagyságrendileg sem. Az app 2023-ban átlépte a 3 milliárd letöltést és világszinten 1 milliárd fölött van az aktív felhasználók száma. Ez köszönhető a covidnak is, amikor a népszerűsége kilőtt, viszont van itt még valami... A titkos recept, amivel iszonyatosan betalált és ami egy nagyon sötét jövőt rejt magában. A TikTok konkrétan függőséget okoz.

A TikTok, mint bármely más szociális média platform, az emberek életét számos módon befolyásolhatja, és függőséget is okozhat.

Fontos azonban megérteni, hogy ez nem mindenki esetében jelent problémát, és az egyéni tapasztalatok eltérőek lehetnek.

A TikTok sötét oldalára gyakran a platformon fellelhető tartalmakat értik, amelyek negatív hatással lehetnek az emberekre. Ilyen lehet például a tartalomfüggőség, a folyamatosan böngészési idő növekedése, vagy az alacsony önértékelés és a testképzavarok kialakulása. Az egyik probléma a végtelen scrollozás lehetősége, amely során az emberek órákat tölthetnek a TikTokon anélkül, hogy észrevennék, hogy mennyi időt is töltenek el a platformon. Ez a folyamatosan fennálló inger, a rövid videók folyamatosan változó tartalma és az algoritmus által személyre szabott ajánlások mind hozzájárulhatnak a függőség kialakulásához.

Ezenkívül a TikTokon található tartalmak, például az összehasonlításra ösztönző videók, a tökéletes életképek vagy a retusált testképek negatív hatást gyakorolhatnak az emberek önértékelésére. Sokan úgy érzik, hogy nem tudnak megfelelni ezeknek az irreális szépségideáloknak, és ez komoly pszichológiai problémákat okozhat.

Azonban fontos megjegyezni, hogy minden ember egyedi, és nem mindenki esik át ugyanazokon a negatív hatásokon. A TikTok sokak számára szórakozást és kreatív kibontakozást nyújthat, és nem okoz gondot az ellenőrzött használata.

Ha úgy érzed, hogy a TikTok vagy bármely más szociális média platform túlzottan befolyásolja az életedet, vagy problémát okoz számodra, érdemes lehet felismerni ezt a helyzetet, és lépéseket tenni a függőség kezelése érdekében. Ilyen lépések lehetnek például az időkorlátok beállítása, a tudatosabb tartalmak keresése vagy a szociális média használatának csökkentése. Ha a probléma komolyabb, akkor érdemes lehet segítséget kérni egy szakembertől, például pszichológustól vagy terapeutától.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=nGbH_9FNoZk