2024. június 13., csütörtök
Antal, Anett névnapja

A Veronika kendő titka -megtörtént vagy csak legenda a kereszténység első fényképének története? Veronika névnap és Szent Veronika kapcsolata

2024-01-12 23:17 | Nézettség: 729
A keresztút hatodik állomásán, a Golgotára vezető úton Krisztus a kereszt súlya alatt összeroskadt , és ekkor egy szegény asszony lépett oda hozzá, hogy a véres és verítékes arcát megtörölje. A legenda szerint a kendőn megmaradt Jézus arcának lenyomata. Mi a kapcsolat a Veronika névnap és ezen legenda között?

A középkorban a Veronika név jelentését a latin vera (igaz) és icon (kép) szavak összetételeként magyarázták. Ennek az elméletnek az alapján a Veronika név jelentése "igaz kép" lenne, és ez utalhat Veronika kendőjének történetére.

A hagyományos naptárakban szereplő január 13-i Veronika névnap Binascói Szent Veronikához kötődik, aki ágoston rendi apáca volt Milánóban. A febriár 4.-i Veronika névnap kötődik, a Krisztus arcát kendővel letörlő Veronikához, akit az egyház szentként tisztel.

Veronika nevű szentekről és a Veronika névnapról is részletesebben olvashatsz a Névnaptár oldalon.

Szent Veronika a fényképészet védőszetje is

A fényképészek Szent Veronikát védőszentjüknek tekintik, mert a hagyomány szerint ő volt az, aki Jézus arcának lenyomatát megörökítette egy kendőn. A fényképészek ezt a történetet úgy értelmezik, hogy Veronika Krisztus arcának megörökítésével egyfajta szent pillanatot, egyfajta isteni fényképészetet hozott létre.

A 19. században, amikor a fényképészet éppen fejlődésnek indult, a fotográfusok gyakran hasonlították magukat Veronikához. A fényképezőgépet a kendővel, a fényt pedig az isteni fényforrással azonosították. A fotográfusok úgy tekintettek magukra, mint akik képesek megörökíteni a pillanatot, és ezzel megörökíteni az örökséget.

A Szent Veronika-kultusz a fényképészetben a 20. században is folytatódott. Számos fényképész festett vagy fotózott Veronika kendőjének ábrázolását, vagy használta a kendőt a munkája témájaként.

A fényképészek védőszentjévé Szent Veronikát 1899-ben avatta a Római Katolikus Egyház.

Veronika kendője

Veronika kendője egy szent ereklye, amelyen Jézus arcának lenyomata látható. A keresztény hagyomány szerint Veronika, egy jeruzsálemi jámbor nő, a golgotai keresztút alatt Jézus vérző-verítékező arcát letörölte egy kendővel. Csodálatosképpen Krisztus arcképe rajtamaradt a vásznon.

Veronika kendőjének története a 12. században tűnik fel először, összefüggésben a keresztes hadjáratokkal. A 12. század végén III. Celesztin pápa építtetett aranymozaikkal díszített kápolnát a Veronikanak hívott ereklye tiszteletére a római Szent Péter-bazilikában. A kendőt nagypénteken mutatták meg a zarándokok számára.

A Veronika kendőjének kultusza a 13. században terjedt el Európában. A 14. században számos más városban is megjelentek olyan ereklyék, amelyeket Veronika kendőjének tartottak. Ezek közül a leghíresebbek a következők:

  • A római Szent Péter-bazilikában őrzött ereklye, amelyet a 13. század elején Konstantinápolyból hoztak Rómába.
  • A genovai Szent Bartolommeo degli Armeni-templomban őrzött ereklye, amelyet a 14. században Konstantinápolyból hoztak Genovába.
  • A spanyolországi Jaén városában őrzött ereklye, amelyet a 15. században Konstantinápolyból hoztak Jaénbe.

A Veronika kendőjének hitelességét a történészek és a művészettörténészek egyaránt megkérdőjelezik. A kendő eredete és kora ismeretlen, és a tudományos vizsgálatok nem találtak bizonyítékot arra, hogy Jézus arcának lenyomata lenne rajta.

Az alábbi videó is ebben a témakörben nyomoz.

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=eWl1XIdRzvM

Veronika kendője a művészetekben

A Veronika kendője téma számos művészeti alkotásban megjelent, köztük festményekben, szobrokban, üvegfestményekben, freskókban, zeneművekben és filmekben.

Festmények

Veronika kendője téma a keresztény művészet és kultúra egyik legkiemelkedőbb témája. A kendő Krisztus szenvedésének és feltámadásának jelképévé vált, és számos művészt inspirált alkotásaik során. A 12. századtól kezdve számos művész festett Veronika kendőjét, köztük:

  • Giotto di Bondone (1267-1337): "Veronika kendője" (1300 körül)
  • Albrecht Dürer (1471-1528): "Veronika kendője" (1516)
  • El Greco (1541-1614): "Veronika kendője" (1577-1579)

El Greco Veronika kendője

  • Caravaggio (1571-1610): "Veronika kendője" (1606)
  • Rembrandt van Rijn (1606-1669): "Veronika kendője" (1630 körül)

Szobrok

Veronika kendőjét számos szobor is ábrázolja, köztük:

  • Andrea Sansovino (1467-1529): "Veronika kendője" (1510)
  • Giovanni Antonio Amadeo (1447-1522): "Veronika kendője" (1507-1512)
  • Giambologna (1529-1608): "Veronika kendője" (1598-1599)
  • Gian Lorenzo Bernini (1598-1680): "Veronika kendője" (1650 körül)

Veronika kendője

Üvegfestmények

Veronika kendőjét számos üvegfestmény is ábrázolja, köztük:

  • A Notre-Dame-de-Chartres-székesegyház üvegfestményei (12. század)
  • A Kölni székesegyház üvegfestményei (13. század)
  • A Chartreuse de Champmol-i üvegfestmények (14. század)

Freskók

Veronika kendőjét számos freskó is ábrázolja, köztük:

  • A Santa Croce-bazilika freskói (13. század)
  • A Santa Maria Novella-bazilika freskói (14. század)
  • A Fra Angelico által festett freskó a San Marco-kolostorban, Firenzében (1440-1445)

Zeneművek

Veronika kendőjét számos zenemű is ihletett, köztük:

  • Orlando di Lasso (1532-1594): "Veronika kendője" (1583)
  • Claudio Monteverdi (1567-1643): "Veronika kendője" (1612)
  • Johann Sebastian Bach (1685-1750): "Veronika kendője" (1725)

Filmek

Veronika kendőjét számos film is feldolgozta, köztük:

  • "Veronika kendője" (1958) - olasz film, rendező: Roberto Rossellini
  • "Veronika kendője" (2004) - amerikai film, rendező: Kevin Reynolds
  • "Veronika kendője" (2016) - lengyel film, rendező: Piotr Szkopiec

Mel Gibson Passió című filmje is feldolgozza Veronika kendőjének történetét. A film 100. percében, a golgotai keresztút utolsó szakaszán láthatjuk a jelenetet. Jézus már nagyon szenved, és a keresztet is alig tudja cipelni. Ekkor egy asszony, Veronika lép oda hozzá, és letörölgeti az arcát egy kendővel. Amikor Jézus letekint a kendőre, látja, hogy az arcának lenyomata rajta maradt.

A jelenet a film egyik legmeghatóbb pillanata. A kendő lenyomata Krisztus szenvedésének és feltámadásának jelképe. A jelenet azt is sugallja, hogy Veronika Krisztus szenvedése iránti együttérzésével és szeretetével hozzájárult a megváltáshoz.

A jelenetet a film forgatókönyvírója, Benedict Fitzgerald írta, és a film rendezője, Mel Gibson irányításával készült. A jelenetben Veronika szerepét Shoshana Brown színésznő alakítja.

Nézzük meg a jelenetet: