2024. május 20., hétfő
Bernát, Felícia névnapja

A világ leggazdagabb emberei 2023 💰

2023-06-06 13:32 | Nézettség: 662
A világ leggazdagabb emberének azonosítására számos módszer és forrás létezik, bár ezek a listák és becslések néha változhatnak. Általában a leggazdagabb embereket az vagyona alapján rangsorolják. Azonban az emberek vagyona nem mindig nyilvános információ, így a gazdagságot becsléseken alapuló módszerekkel határozzák meg. Világ leggazdagabb emberei: Larry Page, Carlos Slim, Mukesh Ambani, Bill Gates, Larry Ellison, Warren Buffett, Jeff Bezos, Gautam Adani, Elon Musk, Bernard Arnault

A  világon rengeteg gazdag ember él, de egy átlagembernek az ő életük akármennyire elérhetetlennek tűnik, van az a réteg, akik magasról lenézik az átlagos gazdagokat.

A  világ elitjének, a top 1%-nak évről évre csak nő a vagyona és a legutóbbi adatok szerint az átlag náluk nagyjából 11 millió dollárt jelent. Ez viszont a leggazdagabbaknak csupán aprópénz.

Larry Page: Larry Page az amerikai technológiai vállalat, a Google egyik alapítója. A Google-t 1998-ban alapította Sergey Brinnel közösen, miközben a Stanford Egyetemen doktoráltak. Page a Google elindítása előtt is számos innovatív technológiai projektben vett részt. A Google sikeresen fejlődött, és mára az Alphabet nevű anyavállalat részeként működik. Larry Page különlegesen gazdagodott meg a Google sikeréből és a vállalat részvényeinek értékéből.

Carlos Slim: Carlos Slim mexikói üzletember és befektető. Slim az America Movil nevű telekommunikációs vállalat alapítója és tulajdonosa, amely Mexikó legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója és Latin-Amerika legnagyobb telekommunikációs cégcsoportja. Slim először a pénzügyi szektorban kezdte karrierjét, majd különböző vállalatokba fektetett, és felvásárolta azokat. Vagyonszerzése jelentős részben a telekommunikációs iparban való tevékenységének és az üzleti befektetéseknek köszönhető.

Mukesh Ambani: Mukesh Ambani indiai üzletember és India legnagyobb vállalatcsoportjának, a Reliance Industries Limitednak az elnöke és ügyvezető igazgatója. Ambani családjának a Reliance vállalatot alapító apja volt. Mukesh Ambani a vállalat fejlesztésére összpontosított, különösen az olaj- és gáziparban, valamint a telekommunikációban. Ambani a Reliance Industries sikeres növekedése révén vált gazdaggá.

Bill Gates: Bill Gates az amerikai szoftvervállalat, a Microsoft egyik alapítója. Gates a Microsoftot Paul Allen-nel közösen alapította 1975-ben. Az 1980-as és 1990-es években a Microsoft számítógépes operációs rendszerei, például a Windows és az MS-DOS meghatározó szerepet játszottak a személyi számítógépek elterjedésében. Gates gazdagodása főként a Microsoft részvényeinek értékének növekedéséből és az informatikai iparban betöltött vezető szerepéből származik.

Larry Ellison: Larry Ellison az amerikai szoftvervállalat, az Oracle Corporation alapítója és volt elnök-vezérigazgatója. Ellison a vállalatot 1977-ben alapította. Larry Ellison a középiskolai és egyetemi évek után szoftverfejlesztőként kezdett dolgozni. Az Oracle nevű adatbázis-kezelő szoftvert hozta létre, amely a vállalat nevéhez köthető legismertebb termék. Ellison sikeresen vezette az Oracle-t, amely az informatikai szoftverek és szolgáltatások terén piacvezetővé vált. Az Oracle növekedése és az Ellison által birtokolt részvények értékének emelkedése jelentős mértékben hozzájárult gazdagságához.

Warren Buffett: Warren Buffett az amerikai Berkshire Hathaway befektetési társaság elnöke és vezérigazgatója. Buffett híres befektető és üzletember, akit a "Befektetők mestere" néven is ismernek. Karrierje során Buffett számos vállalatba fektetett be, és tulajdonrészt szerzett különböző iparágakban. Az egyik legfontosabb befektetése a Berkshire Hathaway volt, amelyet a 1960-as években kezdett el felvásárolni. Buffett gazdagsága elsősorban a befektetéseiből és a részvények értéknövekedéséből ered.

Jeff Bezos: Jeff Bezos az amerikai e-kereskedelmi óriás, az Amazon.com alapítója és volt vezérigazgatója. Bezos alapította az Amazon-t 1994-ben, kezdetben könyvkereskedésként indítva. Az Amazon azonban fokozatosan bővítette kínálatát és szolgáltatásait, és mára az egyik legnagyobb online kiskereskedelmi platformmá vált. Bezos vagyonának jelentős része az Amazon részvényeinek értékéből származik.

Gautam Adani: Gautam Adani indiai üzletember és az Adani Group alapítója. Az Adani Group egy nagyvállalati konglomerátum, amely különböző iparágakban működik, beleértve az energiatermelést, a logisztikát, az infrastruktúrát és az agráriumot. Adani a vállalatot 1988-ban alapította, és sikeresen bővítette tevékenységét. Gazdagsága a vállalat növekedéséből és a befektetésekből származik.

Elon Musk: Elon Musk a technológiai és a vállalkozási világban is jelentős szerepet játszik. Ő az elsődleges alapítója és vezetője több innovatív vállalatnak. A Tesla, amely elektromos járműveket gyárt, és a SpaceX, amely űrhajókat és űrutazási lehetőségeket fejleszt, a legismertebb vállalatai közé tartoznak. Emellett Musk vezető szerepet vállalt a Neuralink (agyi számítógép interfész fejlesztése), a Boring Company (alagútfúró vállalat) és a SolarCity (napenergia-rendszerek) létrehozásában is. Musk a technológiai innováció és a vállalkozói tevékenység révén jelentős gazdagságot ért el.

Bernard Arnault: Bernard Arnault a francia vállalkozó és az LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) luxuscsoport elnöke és vezérigazgatója. Arnault a luxusmárkák és divatcikkek iparában tevékenykedik. Az LVMH a világ egyik legnagyobb luxuscikk vállalata, amely többek között olyan ismert márkákat tartalmaz, mint a Louis Vuitton, a Christian Dior, a Bulgari, a Givenchy és a Moët & Chandon. Arnault sikeresen bővítette az LVMH vállalatcsoportot és befektetett más iparágakba is. Gazdagsága jelentős mértékben az LVMH részvényeinek értékéből és az üzleti tevékenységéből származik.

A leggyakoribb források között találhatók a Forbes magazin és más gazdasági kiadványok, amelyek évente vagy időről időre közzéteszik a leggazdagabb emberek listáját. Ezek a listák általában a vagyon nagyságát, az ingatlanok, a cégek, az értékpapírok és más eszközök értékét veszik figyelembe. Az adatok gyűjtése és elemzése során pénzügyi szakértők, elemzők és kutatók munkája is közreműködik.

A leggazdagabb emberek becslésekor figyelembe vehetik a tulajdonolt vagyont, a részesedéseket vállalatokban, a tőzsdén jegyzett részvényeket, az ingatlanokat, a művészeti gyűjteményeket és más eszközöket. Azonban az adatok nem mindig teljesen pontosak, és az értékek változhatnak a piaci ingadozások vagy más tényezők miatt.

Fontos megjegyezni, hogy a gazdagságot sokféleképpen értelmezhetjük. Néhány lista a nettó vagyonra összpontosít, míg mások a bevételek alapján rangsorolnak. Ezenkívül más gazdasági mutatók, például a GDP vagy az egy főre jutó jövedelem alapján is meg lehet határozni a gazdagságot. Tehát a világ leggazdagabb emberéről szóló információk a módszerektől és a forrásoktól függően változhatnak.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=_GF_oAOMnvs