2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

Állampapír vásárlás, állampapír kamata - PMÁP 2032/I - Jó befektetés?

2023-12-16 18:55 | Nézettség: 552
A Prémium Magyar Állampapír ideális választás azok számára, akik stabilitásra és kiszámítható hozamra törekednek, valamint minimális kockázattal kívánják bővíteni befektetéseiket. Kifejezetten ajánlott a hosszú távra tervezőknek, kamatadó-mentességet keresőknek és devizaelfogadó befektetőknek, emellett a szociális hozzájárulási adómentesség is vonzó lehetőséget kínál az érdeklődőknek.

Ki vegyen és ki ne Állampapírt

A Prémium Magyar Állampapír kiváló lehetőséget kínál a befektetők számára, és különféle szempontok alapján ajánlható azoknak, akik stabil hozamra és biztonságra törekednek a befektetéseik során. Íme néhány csoport, akiknek és ok, amiért érdemes lehet a Prémium Magyar Állampapírba fektetni:

 1. Kockázatkerülő Befektetőknek: Azoknak, akik kerülik a nagyobb kockázatokat és egy stabil, alacsonyabb kockázatú befektetési lehetőséget keresnek, a Prémium Magyar Állampapír ideális választás lehet. A magyar állam garantálja az állampapírok mögötti követelést, így a kockázat minimális.

 2. Hosszú Távra Tervezőknek: A Prémium Magyar Állampapír 8 éves futamidejével hosszú távú befektetést kínál. Azok számára, akik tervezik a pénzüket hosszú távon, például nyugdíjasok vagy olyan személyek, akik hosszú távú célokra takarékoskodnak, ez a befektetési lehetőség stabil hozamot biztosíthat.

 3. Kamatadó-mentességet Keresőknek: Azoknak, akik kamatadó-mentes befektetést keresnek, a Prémium Magyar Állampapír 2019. június 1-jét követően kibocsátott sorozatai lehetnek vonzóak. Ez a funkció segíthet maximalizálni a hozamot az adókötelezettség minimalizálása mellett.

 4. Stabil Hozamra Vágyóknak: A Prémium Magyar Állampapír éves kamata, amely a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik, a stabilitás és megbízhatóság jegyében van kialakítva. Azok, akik egy stabil és előre tervezhető hozamra vágynak, ezt az állampapírt választhatják.

 5. Devizaelfogadóknak: A Prémium Magyar Állampapír devizabelföldi és devizakülföldi természetes személyek számára is elérhető. Ez lehetővé teszi a befektetők számára, hogy a saját pénznemükben fektessenek be, így minimalizálva a devizaváltással járó kockázatokat.

 6. Szociális Hozzájárulási Adómentességet Keresőknek: Azok számára, akik elkerülnék a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettséget, a 2019. június 1. napja után kibocsátott Prémium Magyar Állampapírok lehetnek vonzók, mivel ezek mentesülnek a 2023. július 1. napjától bevezetésre kerülő szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség alól.

ügyintézés

Végül is, a Prémium Magyar Állampapír egy olyan befektetés, amely a magyar gazdaság stabilitására és a hosszú távú tervezésre összpontosítva számos befektető számára vonzó lehetőséget nyújt. Minden befektetőnek azonban fontos megfontolnia egyénileg, hogy az adott körülmények között mennyire illeszkedik a Prémium Magyar Állampapír a saját pénzügyi céljaihoz és kockázatvállalási hajlandóságához.

Elégedetlen vagy a bankbetétek kamatával? Magasabb banki hozamra, de mindemellett nagyfokú biztonságra vágysz? Szeretnél állampapírt vásárolni, de nem tudod, hogyan kell? Állampapír piaci tesztünk felméri a pénzügyi tudásodat, és tanácsot is adunk a témában.

Felmérések szerint rengeteg megtakarítást tartunk otthon készpénzben, jobb esetben bankban, de folyószámlán, befektetés nélkül.

Ennek oka lehet a túlzott óvatosság, az információ hiánya, vagy éppen figyelmetlenség. De jó, ha tudjuk, hogy ezzel mennyit veszítünk, illetve milyen hozamtól esünk el.

Kalkulátorunk ezt számszerűsíti.

Számítsd ki, hogy mennyit veszítesz, ha a pénzed otthon tartod!

készpénz kalkulátor

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=oeScf0mdA1w

Állampapír ismeretek kalkulátor

kincstarjegy kalkulátor
 

A Prémium Magyar Állampapír: Stabilitás, Hozam, és Rugalmasság a Befektetőknek

Jó befektetés az állampapír? Biztonságos az állampapír? Megbízhatunk az államban, hogy nem lopják el a pénzt? Állampapír kalkulátor 2024.

- PMÁP 2032/I sorozat kamata és kamatfizetése és szabályzata - Mennyi a PMÁP 2032/I kamata?

Hány százalék kamatot fizet a PMÁk?

- Kamatfizetések, kamatperiódusok a Prémium Államkötvény esetén

- Állampapír visszaváltása és futamidő előtti eladása

 

Mit kell tudni a Prémium Állampapírokról (PMÁP 2032i)?

Elnevezés: Prémium Magyar Állampapír Sorozatszám: 2032/I ISIN-kód: HU0000406756

A sorozat kibocsátásának kezdő időpontja: 2023. november 30.

Lejárat napja: 2032. április 22.

Névérték: 1,-Ft, azaz Egy forint

Értékpapír-típus: névre szóló értékpapír

Az előállítás módja: dematerializált értékpapír

A forgalomba hozatal feltételei: A Prémium Magyar Állampapírok forgalomba hozatala adagolt kibocsátás útján történik.

A Forgalomba hozatal jellege: Nyilvános Az értékesítés kezdő és várható záró időpontja: 2023. november 29. – 2024. november 29.

A Prémium Magyar Állampapír inflációhoz kötött, változó kamatozású állampapír.

A kamat mértéke:

Az éves kamat mértéke – az első kamatperiódus kivételével – a kamatbázis és a kamatprémium összege.

A kamatbázis – az első kamatperiódus kivételével – megegyezik a megállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves átlagos fogyasztói árindex-változás (infláció) százalékos mértékével, azzal, hogy amennyiben ez az érték nulla vagy negatív lenne, akkor a kamatbázis 0%-kal, azaz nulla százalékkal egyenlő.

A kamatprémium mértéke:

Az első kamatperiódus esetében – értve ezalatt a 2023. november 30. napjától (ezt a napot is beleértve) 2025. április 22. napjáig (ezt a napot nem beleértve) terjedő időszakot – az évesített kamat mértéke 9,90% p.a., azaz évi kilenc egész kilenc tized százalék, ennek megfelelően az első kamatperiódusra kifizetendő időarányos kamat mértéke 13,80%, azaz tizenhárom egész nyolc tized százalék.

 

Kamatperiódus és Kamatprémium a PMÁP 2032/I esetén:

1. periódus 2025.04.22-ig: 9,9% fix kamat

2. 2025.04.22 - 2026.04.22 0,50%

3. 2026.04.22 - 2027.04.22 0,50%

4. 2027.04.22 - 2028.04.22 0,50%

5. 2028.04.22 - 2029.04.22 0,50%

6. 2029.04.22 - 2030.04.22 1,00%

7. 2030.04.22 - 2031.04.22 1,00%

8. 2031.04.22 - 2032.04.22 1,00% A

PMÁP 2032/I esetén a kamat kifizetése az alábbi napokon történik:

 • 2025. április 22.
 • 2026. április 22.
 • 2027. április 22.
 • 2028. április 22.
 • 2029. április 22.
 • 2030. április 22.
 • 2031. április 22.
 • 2032. április 22.

A Prémium Magyar Állampapír: Stabilitás, Hozam, és Rugalmasság a Befektetőknek

A Prémium Magyar Állampapír egy kiváló választás mindazok számára, akik a pénzügyi stabilitás és kiszámítható hozam iránt érdeklődnek. Kinek ajánlanánk ezt az állampapírt? Azoknak, akik hosszú távra terveznek, kamatadó-mentes befektetést keresnek, vagy éppen devizaelfogadó lehetőséget preferálnak. A Prémium Magyar Állampapír rugalmas megoldást kínál a befektetők számára, biztosítva a biztonságos és hozamos portfólió diverzifikációját.

Prémium Magyar Állampapír: Stabil és Kifizetődő Befektetési Lehetőség

A Prémium Magyar Állampapír egy dematerializált, inflációhoz kötött, változó kamatozású állampapír, amelynek 8 éves futamideje és 9,90% kamata kiemeli azt a magyarországi befektetési lehetőségek közül. A következőkben részletesen ismertetjük a Prémium Magyar Állampapír alapvető tulajdonságait és a vásárlókra vonatkozó fontos információkat.

Általános Információk: A Prémium Magyar Állampapír kibocsátása 2022. szeptember 30. napját követően történik, és a sorozatok névértéke 1 forint, kivéve a korábbi sorozatokat, melyek 1.000 forintos címlettel rendelkeznek.

A kifizetendő kamat a kamatbázis és a kamatprémium kombinációjából származik. A kamat megállapítása a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex-változás százalékos mértéke alapján történik, a kamatprémiumot pedig az adott sorozat Nyilvános Ajánlattételében határozzák meg.

Kamatadó és Szociális Hozzájárulási Adó: A 2019. június 1-jét követően kibocsátott Prémium Magyar Állampapír kamatadó-mentes, míg a 2019. június 1-jét megelőzően vásárolt papírokra vonatkozó kamatjövedelem adóköteles, 15% adómértékkel. A kamatadó elkerülhető, ha az állampapír egy adott sorozatát Tartós Befektetési Számlán keresztül vásárolják meg.

Az 2019. június 1. napja után kibocsátott Prémium Magyar Állampapírok mentesülnek a 2023. július 1. napjától bevezetésre kerülő kamatjövedelmet terhelő szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség alól. Ellenben az 2019. június 1. napja előtt forgalomba hozott papírok esetében szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség merül fel, ha az állampapír megszerzésének dátuma 2023. július 1. napja vagy azt követő időpont.

Vásárlók Körének Bővülése: A Prémium Magyar Állampapírt mind devizabelföldi, mind devizakülföldi természetes személyek vásárolhatják meg, így széles körben hozzáférhető a befektetők számára.

Forgalomba Hozatal Módja: A Prémium Magyar Állampapír aktuális sorozatai adagolt kibocsátás keretében vásárolhatók meg. A Prémium Magyar Állampapír névértéke, plusz a felhalmozott kamat alapján (a kibocsátástól az értékesítésig eltelt napok számával arányosan) történik az értékesítés.

A részletes információkat az egyes állampapírok Nyilvános Ajánlattételében vagy Ismertetőjében találhatja meg, melyek elérhetők az Aktuális nyilvános ajánlattételek fülön. A Prémium Magyar Állampapír a stabilitás és a kifizetődő hozamok iránt érdeklődők számára ideális befektetési lehetőséget kínál.

Forrás: Magyar Államkincstár

Vegyem vagy ne vegyem?

További videók a témában