2023. március 26., vasárnap
Emánuel névnapja

Az éhség 8 fajtája Út a sikeres fogyáshoz 1.

2023-03-09 21:41 | Nézettség: 196
A sikeres fogyáshoz tudnunk kell hogy miért eszünk, és mi váltja ki a vágyódás bizonyos ételek után. Tanuld meg az éhség nyolc fajtáját hogy te is észre vedd azokat a helyzeteket amelyek kiváltják a nem igazi éhséget.

Gondolj vissza mikor érezted igazán éhesnek magadat utoljára? Vagy mikor etted utoljára annyira tele magad hogy kényelmetlenül feszített a gyomrod, mintha kitömtek volna. 
Hogy érezted magad utána? Elégedettséget éreztél vagy bosszankodtál  és bűnösnek érezted magad? Időnként túl sokat enni nem okoz a  kényelmetlenség érzésén kívül semmi komolyabb problémát de ha úgy érzed hogy az étkezési szokásodnak nincsenek korlátai, ha hajlamos vagy állandóan az ételre gondolni és bűntudatot és szégyent érzel evés után akkor  nézd ezt a videó végig mert szeretném ha megértenéd az éhség nyolc különböző fajtáját.  Így könnyebben megérted a saját okaidat hogy miért eszel és hogyan tudod kordában tartani a rossz étkezési szokásodat. 

Mi az éhség 8 fajtája?

Biológiai éhség: Ez az éhségfajta a test fiziológiai szükségleteiből ered, amikor az éhségérzetet a testben lévő alacsony vércukorszint vagy az üres gyomor okozza. Ez az éhség azért fontos, hogy a testünket a szükséges tápanyagokkal és energiával lássa el.

Pszichológiai éhség: Ez az éhségfajta az érzelmi állapotunktól függ, amikor az ételek fogyasztása az érzelmekkel való küzdelem egyik formája. Például, ha stresszesek vagyunk, akkor hajlamosak vagyunk az édességek vagy a zsíros ételek fogyasztására, hogy jobb kedvre derítsük magunkat.

Szociális éhség: Ez az éhségfajta az emberi kapcsolatokból adódik. A társaságban, baráti összejöveteleken vagy családi ebédeken való részvétel sokszor az ételekkel és az étkezéssel jár. A hiányérzet, amikor az ember nem érzi magát elfogadottnak vagy része nem vesz részt az étkezési szokásokban, szintén szociális éhséghez vezethet.

Kulturális éhség: Ez az éhségfajta az ételek és az ételek körüli kultúrák iránti érdeklődésből és vágyból ered. Az ember olyan ételeket kíván, amelyek hagyományosak az ő kultúrájában vagy azokat az ételeket, amelyekkel valamilyen kapcsolatban áll, például amelyeket az utazás során fogyasztottak.

Érzelmi éhség: Ez az éhségfajta az érzelmi szükségleteinkből fakad, és az ételek fogyasztása révén próbáljuk azokat kielégíteni. Az érzelmi éhség általában a pozitív érzelmek, például az öröm, boldogság vagy a szerelem kifejezések ideális esetben az érzelmekkel együtt járó ételek fogyasztásával elégíthető ki.

Önös éhség: Ez az éhségfajta azért jelentkezik, hogy kielégítsük saját érdekeinket és igényeinket. Például ha szomjasak vagyunk, és nincs más választásunk, mint az édes üdítőital, akkor az önös éhségünk hajthat bennünket arra, hogy ezt igyunk.

Szomjúság: Bár a szomjúság nem étvágy, azonban számos szakértő azt javasolja, hogy az éhség és a szomjúság érzése könnyen összekeverhető, és hogy előfordulhat, hogyha valaki nem fogyaszt elegendő folyadékot, akkor azt éhségnek észleli. Ezért fontos, hogy elegendő mennyiségű vizet vagy más folyadékot fogyasszunk az egészségünk és a jó közérzetünk érdekében.

Fiziológiai éhség: Ez az éhségfajta a test fiziológiai folyamataival kapcsolatos, amelyek befolyásolják az étvágyunkat és az éhségérzetünket. Például, ha nem kapunk elegendő alvást vagy mozgást, az agyunk nem tudja megfelelően szabályozni az éhségérzetünket, ami vezethet a túlevéshez vagy az éhezéshez.

Hipoglikémiás éhség: Ez az éhségfajta az alacsony vércukorszintből adódik, amelyet általában a cukorbetegek vagy az alacsony szénhidráttartalmú diétát folytató emberek tapasztalhatnak. Az alacsony vércukorszint miatt az agy nem kap elegendő energiát, ezért az éhségérzetünk növekszik. Az étkezés vagy az inzulin bevétele segíthet a vércukorszint normalizálásában és az éhségérzet csökkentésében.

Remélem ez a videó segíteni fog hogy könnyebben elérd az ideális testsúlyod és megtartsd azt az életed végéig.

Fontos megjegyezni, hogy az éhség és az étkezési szokások egyénenként változóak lehetnek, és mindenki másképp reagál az éhség jelzéseire. A testünk figyelmeztetéseire való odafigyelés és a testünk szükségleteinek megfelelő táplálkozás segíthet az éhségérzet és a túlevés elkerülésében.

Ide kattintva további érdekes egészséggel, életmóddal kapcsolatos videókat nézhet meg a témában!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Vq_3H4bf3ik

Mit jelent a túlevés?
A túlevés (angolul: overeating) azzal a viselkedéssel kapcsolatos, hogy valaki több ételt eszik, mint amennyire valóban szüksége van, és olyan mértékű evés, amely a test számára káros lehet. A túlevés gyakran az érzelmi evés, a stressz, az unalom vagy a szorongás kezelésének egyik formája.

A túlevés során a személy általában olyan ételeket fogyaszt, amelyek magas kalóriatartalmúak, zsírosak vagy cukrosak, és általában gyorséttermekben, édesség boltokban, vagy otthon, az étkezőasztal mellett zajlik.

A túlevés hosszú távon számos egészségügyi problémát okozhat, mint például az elhízás, a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a cukorbetegség és az emésztőrendszeri problémák. Emellett a túlevés negatívan befolyásolhatja az életminőséget is, mivel a személy gyakran szégyelli a viselkedését, és folyamatosan aggódik az élelmiszerekkel való kapcsolatáról.

A túlevés kezelése többféle módon lehetséges, például a pszichoterápia, a kognitív viselkedésterápia, a táplálkozási tanácsadás és az életmódváltoztatás segítségével. Az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet a túlevés megelőzésében és kezelésében.