2023. szeptember 27., szerda
Adalbert névnapja

Biztonság és Munkavédelem kicsit másképp

2022-07-26 21:29 | Nézettség: 419
Egyéni védőeszközök és munkavédelem egy kicsit más szemszögből.

Miért vigyázzunk magunkra mint munkavállaló, illetve miért vigyázzunk munkavállalóinkra.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Mbbr34GeZro

Erősödő magyar képviselet az uniós munkavédelemben
 
Magyar taggal bővült a Biztonsági és Egészségvédelmi Szakemberek Európai Hálózatának (ENSHPO) elnöksége. A tagok döntése alapján elnökségi taggá választották Géczi Rudolfot, a Magyar Munkavédelmi Akadémia elnökét is. 
 
A 2001 óta működő szervezet tisztújításra is alkalmat adó június végi ülését Bilbaoban, az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU- OSHA) központjában tartották, ami nem csupán udvariassági gesztus, mivel az ENSHPO stratégiai partnereként támogatja az Ügynökséget feladataik végrehajtásában.
 
A 140 ezer munkavédelmi és környezetvédelmi szakembert tömörítő szervezet elnökségi szintű magyar képviseletének egyebek mellett az adja a jelentőségét, hogy az ENSHPO az utóbbi években különös figyelmet fordított a Kelet-Európai szervezetekkel történő együttműködés fejlesztésére. Géczi Rudolf, mint új elnökségi tag, megválasztását követően hangsúlyozta: Az ENSHPO Magyarország szempontjából is érdekes és kiemelt feladata, a munka-, környezetvédelmi szakemberek képesítéseinek szabványos rendszer szerinti egységes minősítése. Az EU stratégiájának is megfelelő egységesítés elősegíti az Európai Unión belüli munkaerőpiaci mobilitást, így a tagállami szereplők versenyképességet ezen a szakterületen is. A Magyar Munkavédelmi Akadémia az ENSHPO munkacsoport tagjaként dolgozza ki a hazai csatlakozás kereteit a munkavédelmi menedzser (EUROSHM) és munkavédelmi szakember (EUROSHT) képesítések regisztrációjára vonatkozóan.  
 
Géczi Rudolf rámutatott, hogy az ENSHPO munkájában való aktív részvétel, az uniós munkavédelmi szervezetekkel ápolt szakmai kapcsolat révén a Magyar Munkavédelmi Akadémia jelentős szerepet tölthet be a Nyugat- és Kelet- Európa közötti, biztonságtudatosságban, biztonsági kultúrában tapasztalt hatalmas különbség csökkentésében. Ehhez megfelelő hátteret jelent az ENSHPO hivatalos, stratégiai szintű jelenléte az Európai Munkavédelmi Ügynökségnél, az Egészségügyi és Biztonsági Világkongresszuson való rendszeres képviseletük, az európai tanúsítási szabványok (EurOSHM) kidolgozásában vállalt kulcsszerep, továbbá a képzési és oktatási munkacsoportjaikban zajló intenzív munka. 
 
Géczi úgy fogalmazott - érdemes még figyelemmel kísérnünk a munkavédelem és a környezetvédelem további közeledését, egyre több szálon való kapcsolódását, úgy a vállalatirányítási rendszerekben, a feladatok ellátásában, mint a szakterületek összefonódásában a képzések, de egyre inkább a szabályozás területén is. Ez egyértelműen megjelenik az ENSHPO működésében, hiszen a munkabiztonsági és foglalkozás-egészségügyi szakemberek szerepét, feladatait már a környezetvédelmet és a fenntartható munkahelyi fejlődést integráló megközelítésben tárgyalja, ehhez gyűjti a jó gyakorlatokat, tapasztalatokat, amelyeket nemzetközi fórumokon tesz közzé.