2024. május 21., kedd
Konstantin névnapja

Busa tánc a Tiszán - Ritkán látható felvételek a busák ugrálásáról! | Horgászvideók

2023-09-23 13:06 | Nézettség: 1146
A Szeged365 Tik Tok csatornáján jelent meg egy olvasói videó, melyben az látható, amint  több tucat busa ugrándozik a Tiszában. 

Az esemény Újszegeden, a Tisza-Maros torkolatánál  történt, a videó készítője szerint a ritkán látható ugrálást a kajakok, kenuk és a motorcsónakok mozgása válthatta ki.

Miért ugrálnak ki a halak a vízből?

A halak víz feletti ugrálásának okaira teljeskörű tudományos magyarázat még nem született, azonban léteznek különféle teóriák, melyek magyarázhatják ezeket a jelenségeket. Az egyik ilyen ok lehet az élősködők által okozott kellemetlenség vagy fájdalom.

Emellett viszont számos más tényező is befolyásolhatja ezt a viselkedést. Például halak kiugorhatnak a vízből a repülő táplálék utáni vágy miatt, például egy repülő tiszavirág is kiválthatja az ugrást. Egy másik ok lehet a ragadozó elől való menekülés, tipikus példája a folyópart közelében, amikor a küszök kiugrálhatnak a balinok elől. Néha a halak a vízből kiugorva követik a másik halat, amelyet préda gyanánt üldöznek, például a balin a küsz után.

Az ijedtség is vezethet ilyen viselkedéshez, több videó is mutatja ahogy a busák ugrálhatnak a berregő motorcsónak közelében. Továbbá feltehetően a fiatal halak nagy mozgásigénye is játszhat szerepet ebben a viselkedésben, mivel számukra ez játékot és tapasztalatszerzést jelenthet.

@szeged365

Ritkán látni ilyet a Tiszán - több tucat busa kezdett "ugrálásba" a vízben, Ádám olvasónk lencsevégre is kapta őket!

♬ eredeti hang – Szeged365 - Szeged365
Kép és a videó forrása: https://www.tiktok.com/@szeged365/video/7281261807455440160

További videók a témában