2024. május 21., kedd
Konstantin névnapja

Megfogni a megfoghatatlan méretű halat. Mit tud a csodálatos – majdnem elfelejtett – spiccbot? | horgászvideók

2023-08-23 07:43 | Nézettség: 2900
Gyermekkori horgászataink legcsodálatosabb emléke a spiccbotos „öröm-snecizés”. Korosztálytól függően a mogyorófavesszőtől a bambusznádon át a teleüveg „Germina” varázsán keresztül a modern spiccbotokig találkozhattunk ezekkel. Megmutatjuk mit is tud ez a technika és miért csodálatos még mindig.

A spiccbotos úszós horgászat lényege 

Mi is a spiccbotos úszós horgászat lényege? Egyszerűség, letisztultság és végtelen szórakozási lehetőség. A szerelés leegyszerűsítve nem más, mint egy úszó, egy, vagy több ólom, illetve egy horog a végén. Rendkívül praktikus és hatékony megoldás a különféle békés halak szapora horgászatához.

Ebben a végtelen egyszerű megoldásban is illik néhány praktikus megoldást mérlegelni: 

  • Spiccbottal eléred-e a halak tartózkodási helyét, elég messzire be tudsz érni?
  • Az oldalszél mennyire fog zavarni, mennyire sodródik el a felszerelésed?
  • Mekkora a várható halak mérete? A spiccbottal még fogható kategóriába tartoznak?

A jó szerelék

Az a jó szerelék, ami a körülményeknek a leginkább megfelel.  Persze ettől hasznosabb tanácsok is adhatók egy jó spiccbotos szerelékkel kapcsolatban. Összeszedtük ezek közül a legfontosabbakat: 

A felszerelés ne legyen se túl hosszú, de túl rövid se. Nagyságrendileg az a jó, ha 20-40 cm-el rövidebb mint a bot – a bot hajlásának függvényében. Ekkor érkezik a röptetett hal a markodba, illetve így szákolni is viszonylag kényelmesen lehet.

Az úszó teherbírása örök kérdés. számos előnye van a kisebb úszóknak, azonban sok év tapasztalata alapján kijelenthető, hogy egy megfelelően érzékenyen besúlyozott nagyobb úszó az esetek jelentős hányadában hatékonyabb megoldás. (Könnyebb bedobni, könnyebb lassítani, vízközt nem kapják el a zavaró apróhalak stb.) 

A súlyozásnál – az extrém esetektől eltekintve – a legpraktikusabb megoldás az egy fősúly (nagyólom), egy jelzőólom kombináció. Átlagos „konyhai” pecánál nem érdemes túlkombinálni a dolgokat. A nagyólom teszi ki a súlyozás 80-90%-át, a jelzőólom a maradék. Az a lényeg, hogy az emelős kapások is világosan érzékelhetők legyenek – akár már beülő fázisban is.

Spiccbotnál az előke (néhány számmal vékonyabb damilból történő horogkötés a szerelés végén) kérdése szintén egy megosztó probléma. Az előke előnye a finomabb csalifelkínálástól a fő szerelék védelméig számos területen elismerésre méltó. Az előke nélküli (direkt) szerelés hívei szintén jó érvekkel rendelkeznek a kevesebb csomótól kezdve a kisebb gubancolódáson át a nagyobb teherbírásig. Ezen a területen végképp neked kell meghoznod a döntést a várható halak és a horgászhely függvényében.

A spiccbotozás előnyei

Az egyik legnagyobb előnye a közvetlen élmények elérése. Kisebb halakkal gazdagon rendelkező vizekben – megfelelő etetés és csali mellett – szinte mindig történik valami. Ez a később említésre kerülő Gyermekhorgászok esetén különösen fontos lesz.

Elképesztően alacsony felszerelés igény. Itt nem kell kivinni a fél házat a vízpartra. A bot, egy-két tartalékszerelés (nem az értékes horgászidőben barkácsolunk!!!), minimális horog és ólom, horogszabadító, illetve egy minimális etetőanyag. Ennek rögtön jönnek a további előnyei: az esetleges helyváltoztatás pillanatok műve lehet, illetve besétálhatsz olyan egzotikus, halban bővelkedő helyekre, ahová a többi „málhás szamár” nem tud bejutni.

Rendkívül hatékony és gyors módszer. Ha kevés időd van, de szeretnél egy villámpecát, akkor ez a módszer a megoldás. A kiérkezés után öt perccel már bedobtál, ha pedig menned kell öt perc alatt össze is tudsz pakolni.

Biztosan elkerülhető a bosszantó nullázás. Szinte elképzelhetetlen, hogy nem fogjál néhány halat. Az, hogy ezek halak, vagy halacskák, már teljesen másodlagos kérdés.

Gyermekhorgászok és a spiccbot

Sokszor kérdezik, hogy miért az apróhalas spiccbotozást javasoljuk a kezdő Gyermekhorgászoknak. Számos indok említhető: 

  • Az egyszerűsége a dolognak, amely folyamatos élménnyel párosul. Nem unatkozik, hanem szórakozik.
  • Ha „normális” helyre mentetek több különböző halfajjal találkozhat a jövő horgásza, így már a halfelismerés is megkezdődhet.
  • A sok akció következtében viszonyleg hamar elsajátítja a legfontosabb alapokat a csalizástól a horogszabadításig.

Sok Gyerekhorgász „megfertőzése” után néhány tanács, hogy mire érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy működjön a „beoltás”: 

  • Készülj fel: legy gubanc bőven. Mindkettőtök érdekében használj vastagabb damilt.
  • Nehezen fog bedobni az elején, mind alulról, mind felülről. A megoldás: jól besúlyozott nagyobb úszó.
  • A horog is nyugodtan lehet picit nagyobb.
  • Ami a legfontosabb: olyan helyre menjetek, ahol van is hal.

Fárasztás spiccbottal

Ízlés nem képezheti vita tárgyát, de vélelmezhetően az egyik legközvetlenebb élmény az ilyen szereléssel történő fárasztás. Közvetlen kapcsolatban vagy a hallal és mindketten elmentek a lehetőségek széléig. Ha nagyobb halat akasztottál spiccbottal, akkor több lehetőség közül  is választhatsz, hogy esélyed legxen a sikerre.

Vannak, akik a „türelmes fárasztás” hívei. Nem terhelik a halat, úgy vannak vele, hogy szép lassan – gyakorlatilag nem észrevéve, hogy baj van – elfárad. Az esetek egy részében működik is ez a stratégia.

Régebben volt komoly követőtábora a „forgatásnak”. Itt az a stratégia, hogy folyamatosan változtatod a húzás irányát, összekeverve ezzel a halat, mert így nem tudja merre induljon. Van benne ráció, a halaknak hajlama van a húzással ellentétes irányba úszni, így tényleg el lehet bizonytalanítani őket.

Szintén komoly követőtábora van az agresszív fárasztásnak, az ázsiai horgászok ezt tökélyre fejlesztették. Pl. a kisebb 1-2 kg-os pontyok gyakorlatilag azonnal a merítőben vannak a bevágás utáni 30 másodpercen belül. Érdekes – és meglehetősen haladós stratégia…

Megnézve számos videót az ázsiai sporttársak bizony előszeretettel használják a módszert – elképesztő méretű halak megfogására. Ha valahol meg lehet tanulni fárasztani, akkor az bizony a spiccbotos „rövidpányvás” küzdelem.

Kattints a videóra, ha érdekel, hogy egy egzotikus ázsiai szépség miként győzi le test-test elleni küzdelemben a spiccbottal megfoghatatlan méretű halat.
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=oG3dgHhjvMQ

További videók a témában