2024. május 18., szombat
Erik névnapja

Elhagytad a mobilod? Így találhatod meg elveszett készülékedet!

2024-01-15 15:08 | Nézettség: 60
Napjainkban az egyik legstresszesebb és legfrusztrálóbb érzés, amikor eltűnik a telefonunk. Ha még az anyagi résztől el is tekintünk, akkor is eluralkodik a nyugtalanság, hiszen a készülékeink kifejezetten szenzitív információkat, emlékeket, titkokat rejtenek. Ezért most cikkünkben lépésről lépésre segítünk megőrizni a nyugalmad és az adataid védelmét.

Kövesd nyomon a telefonod ingyen és biztonságosan

Mára már rengeteg alkalmazást letölthetünk és kipróbálhatunk, hogyha szeretnénk előre bebiztosítani magunkat, és nyomon követni a telefonunk lokációját. Fontos azonban megjegyezni, hogy hiába a számtalan alternatíva, a legtöbb okostelefon rendelkezik egy saját beépített funkcióval és appal, ami pontosan ugyanezt a célt szolgálja.

Az Androidos készülékeken Find My Device, az iPhone-oknál Find My iPhone, míg a Samsung készülékek esetén SmartThings alatt, Find My Mobile néven fogod megtalálni. Ezek az ingyenes mobilkövető funkciók szinte ugyanúgy működnek, segítségükkel online be tudod mérni a mobilodat, ha elhagytad vagy ellopták azt. Ahhoz viszont, hogy igénybe tudd venni őket, feltétlenül engedélyezned kell a helymeghatározó szolgáltatások működését és állandó internetkapcsolatra is szükség lesz.

Elveszett telefon

Find My Device - ha Androidos készüléket keresel

Ahogyan azt már említettük, az Android okostelefonok felhasználói számára a Find My Device alkalmazást célszerű aktiválni. A GPS-alapú telefonkövető a Google-fiókkal összekapcsolva funkcionál, de csak akkor, ha van hozzá aktív netkapcsolat. Amint ez rendelkezésre áll, az app párosítja a készülékeket egymással egy privát hálózaton belül, ezzel engedélyezve a nyomkövetést, az eszköz távoli lezárását vagy az összes tartalmának törlését.

Ha a térkép alapján úgy látod, hogy az elveszett telefon a közelben van, a szoftverrel hangot is lejátszhatsz rajta, hogy még könnyebben megtaláld a pontos helyét. Akkor sincs minden veszve, hogy az aksi időközben megadta magát, mert a Készülékkeresés funkción keresztül meg lehet tekinteni a mobil utolsó ismert tartózkodási helyét.

Így néz ki a gyakorlatban:

  1.  Jelentkezz be abba a Google-fiókba, amit az elveszett készülék bejelentkezéséhez használsz!
  2. Válaszd ki a készüléket a listából! (Erre csak akkor van szükség, hogy a fiókhoz több eszközt is párosítottál. Amennyiben csak egy készülék van társítva, automatikusan meg fog jelenni a térképen.)
  3. Ha engedélyezve vannak a megfelelő szolgáltatások, azonnal látni fogod a telefon aktuális helyét, ha hiányzik az internetkapcsolat, az utolsó ismert helyszínt fogod látni.
  4. Ha így sem sikerül rátalálni az eszközre, az adatok védelme érdekében zárold a mobilt távolról egy PIN-kóddal vagy jelszóval. Ezen túlmenően üzenetet is küldhetsz a képernyőre az esetleges megtalálónak. Amikor már az utolsó szalmaszálba kapaszkodva sem kerül elő a telefon, a legjobb, ha mindent letörölsz a készülékről.

Ha Apple, akkor iCloud Find My

Az almás telefonok esetében szinte pontról pontra ugyanaz a szisztéma, mint az Androidos készülékeknél, csak más nevet kapott a felület, illetve a helymeghatározás a Apple saját felhőszolgáltatásán, az iCloud-on keresztül működik. Tehát, ha elvesztetted az iPhone-od, bármilyen webböngészőből, de egy másik Apple-eszközöd segítségével is le tudod követni a helyzetét. A korábbiakhoz hasonlóan itt is szükség van a helymeghatározási szolgáltatások engedélyezésére, de ha manuálisan nem állítottad át, ezek alapértelmezetten egyébként is aktiválva vannak.

Ebben az esetben Google-fiók helyett az Apple ID-ba kell bejelentkezni, de innentől kezdve a lépések és teendők majdhogynem ugyanazok. Plusz extra, hogy a listából kiválasztott eszköznél megjelenik egy információs ikon (kis körben i betű), amit ha lekattintasz, meg tudod nézni a telefon aktuális akkumulátorszintjét, az utolsó internet-hozzáférés idejét, és azok a lehetőségek is megjelennek, amikkel biztosíthatod a készüléket. 

Többek között a következőket teheted meg távolról:

  • Aktiválhatod a hangalapú keresést.
  • Bekapcsolhatod az “Elveszett” módot az iPhone jelszóval való zárolásához, az Apple Pay letiltásához, a készülék adatainak törléséhez, és a megtalálónak való üzenetküldéshez.

Amit még érdemes szem előtt tartani
Akkor sem kell azonnal kétségbeesni, hogyha a helymeghatározási adatok nincsenek bekapcsolva a mobilon. Egyes mobilszolgáltatók GPS-helymeghatározási szolgáltatással állnak az ügyfeleik rendelkezésére, ezért extra tipp: szükség esetén mindig legyen kéznél a szolgáltatód ügyfélszolgálati száma!

Mi a helyzet akkor, hogyha lopás áldozata lettél? Ilyen esetben alapszabály a hatóságok bevonása. Különösen igaz ez akkor, ha biztosítással is rendelkezel, mert sok társaság a kárigényt kizárólag rendőrségi jelentés csatolásával fogadja el. Egy a lényeg, ne ess pánikba, vannak eszközök az eltűnt készülék fellelésére és arra, hogy addig se használhassa senki a rajta lévő adatainkat, belépési jelszavainkat és egyéb funkciókat.
 

Kép és a videó forrása: