2024. mĂĄjus 18., szombat
Erik névnapja

Elhagyva Hollywoodot đŸŽŹđŸŽ„: SzĂ­nĂ©szek, 10+1 akik vĂĄratlanul visszavonultak

2024-04-08 18:59 | Nézettség: 454
A filmvilĂĄg gyakran lĂĄt szĂ­nĂ©szek 🎬vĂĄratlan visszavonulĂĄsĂĄt, akik szemĂ©lyes okokbĂłl, vagy a szerepekkel kapcsolatos frusztrĂĄciĂł miatt döntenek Ășgy, hogy tĂĄvoznak a reflektorfĂ©nybƑl đŸŽ„. Ebben a cikkben olyan hĂ­ressĂ©geket ismerhetĂŒnk meg, akik csalĂĄdi tragĂ©dia, a beskatulyĂĄzĂĄs elutasĂ­tĂĄsa, vagy Ă©ppen az Ă©letkoruk miatti megfontolĂĄsbĂłl hagytĂĄk hĂĄtra Hollywoodot.

Színészek, akik hirtelen eltƱntek a filmszakmából đŸŽŹđŸŽ„

A filmes világban nem ritka, hogy egy színész hirtelen visszavonul, vagy hosszabb idƑre eltƱnik a nyilvánosság elƑl. Sok esetben ez a döntés személyes vagy szakmai okokra vezethetƑ vissza. Néhányan elege lett abból, hogy folyamatosan ugyanabba a szereptípusba kényszerüljenek, mások életkoruk miatt döntenek úgy, hogy elhagyják a reflektorfényt, és vannak, akik családi tragédiák következtében húzódnak vissza. Lássuk néhány emblematikus esetet, amelyek jól példázzák ezt a jelenséget.

oscar

Sean Connery – A beskatulyázástól való félelem

Sean Connery, a legendás skót színész, aki talán leginkább James Bond megformálásával vált ismertté, 2003-ban visszavonult a színészettƑl. Connery többször is nyilvánosan kifejezte, hogy frusztrálja Ƒt, hogy karrierje során gyakran szorították egyetlen szerepkörbe. A visszavonulása elƑtt a "The League of Extraordinary Gentlemen" címƱ film forgatásán tapasztalt negatív élményei csak megerƑsítették döntését, miszerint elég volt a filmiparból.

 

Rick Moranis – Családi tragédia és a visszavonulás

Rick Moranis, aki a 80-as és 90-es évek egyik legnépszerƱbb komikus színésze volt, hirtelen hagyta ott Hollywoodot, miután felesége, Ann tragikus halála után özvegyként nevelte két gyermekét. Moranis 1997-ben döntött úgy, hogy szakmai karrierje háttérbe szorítása mellett teljes mértékben a gyermeknevelésre összpontosít. Az elmúlt években csak nagyon ritkán vállalt szerepeket, amelyek lehetƑvé tették számára, hogy továbbra is a családjára koncentráljon.

oscar

Ezek a színészek mind saját, egyéni okokból döntöttek úgy, hogy visszavonulnak vagy csökkentik nyilvános szerepléseiket. Akár a típusszerepek elkerülése, az életkor, vagy személyes tragédiák állnak a döntés mögött, egy valami közös bennük: a magánélet és a személyes jólét prioritásának elismerése a nyilvánosság és a karrieri sikerekkel szemben.

KĂ©p Ă©s a videĂł forrĂĄsa: https://www.youtube.com/watch?v=cjcGZDG8NOE

oscar

Phoebe Cates – A család fontossága

Phoebe Cates, aki a '80-as évek tinisztárjaként robbant be a köztudatba, a '90-es évek közepén döntött úgy, hogy férje, Kevin Kline mellett marad és a családra helyezi a hangsúlyt. Cates ritkán vállal szerepeket, és az elmúlt évtizedekben inkább üzleti vállalkozásokra koncentrált, miközben három gyermekét nevelte.

Gena Rowlands – A kor határai

Gena Rowlands, az amerikai független film egyik ikonja, aki híres volt mély, érzelmes alakításairól, fokozatosan húzódott vissza a színésztƑl a 2000-es évek elején. Rowlands nyilatkozatokban többször említette, hogy életkorának elƑrehaladtával már nem érzi magát kényelmesen a megterhelƑ szerepekben, és inkább családjára szeretne koncentrálni.

Tovåbbi videók a témåban