2023. március 25., szombat
Irén névnapja

Ezek a leletek átírják a történelmet!

2023-03-14 12:08 | Nézettség: 121
Sok régészeti lelet egyedi! Lehet lelet egy történelmi épület, amelynek rejtélyeit évekig tartott megfejteni. Előfordul, hogy olyan leletre bukkannak a régészek, amely arra kényszeríti a történészeket, hogy revidiálják egy-egy történelmi esemény számontartottakat. Ilyen és nem csak ilyen leletekről mesélek mai videónkban.

Régészeti leletek, amelyek megváltoztatták az addig ismert történelmet?

Régészeti leletek és felfedezések sok esetben megváltoztatták az addig ismert történelmet.

Néhány példa:

Rosetta-i kő: Az 1799-ben Egyiptomban felfedezett kőre hieroglifákban, görög betűkkel és egyiptomi írásjegyekkel írt szöveg volt vésett. Az első két írásrendszer ismert volt, de a hieroglifákat nem sikerült értelmezni. A Rosetta-i kőnek köszönhetően a hieroglifák ismételten értelmezhetővé váltak, ami jelentős mértékben hozzájárult az ókori egyiptomi kultúra megértéséhez.

Kínai agyagtáblák: Az 1970-es években a Kínában talált agyagtáblák jelentős mennyiségű történelmi és kulturális információt tartalmaznak a Han-dinasztia (i.e. 206-tól i.u. 220-ig) idejéről. Ezek az információk megváltoztatták a korábbi tudományos elképzeléseket a dinasztia politikájáról, gazdaságáról és kulturális fejlődéséről.

Troya: A troyai felfedezések jelentős mértékben hozzájárultak az ókori görög és római történelem megértéséhez. Az 1870-es években Heinrich Schliemann régész megtalálta a troyai település romjait, amelyekkel kapcsolatban az Iliászban szereplő hősök, helyszínek és események valódiságát lehetett bizonyítani.

Ezek csak néhány példa azokra a régészeti leletekre és felfedezésekre, amelyek megváltoztatták az addig ismert történelmet. Az ilyen felfedezések és leletek jelentősége abban rejlik, hogy segítenek megérteni az emberi civilizációk múltját és a kultúrák fejlődésének folyamatát.

Te mennyire vagy jártas a történelemben? Ismered a 1948. március 15-én történteket? Kattint ide és próbára teheted a tudásod!

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=LUCi-TdzU-k