2023. október 2., hétfő
Petra névnapja

Hogyan palántázzunk? Aranyszabályok kezdőknek a Kisvakondtól!

2023-01-29 09:50 | Nézettség: 12700
Lassan itt a tavasz és vele együtt eljött a palántázások ideje. Sokan megveszik a magokat és belenyomják a földbe gondolván, hogy ez csak ennyi. A Kisvakond csatorna a csatornára érkező kérdések alapján készített egy videót, melyben bemutatja a palántázás alapszabályait, mely nagy segítség lehet a kezdő kertészkedőknek.

Nézzük mire kell figyelni a palantázáskor!

Fény mennyisége

A fényhiány miatt gyakran felnyúlnak a palánták és olyan hosszú száruk lesz ami miatt el is borulhatnak. Itt jó megoldás lehet a növénynevelő lámpa. Sokan gondolják, hogy az ablakpárkányon megfelelő a fény menyisége, de ez sokszor nem így van. A fény mennyiségét könnyen ellenőrzhetjük az ingyenesen letölthető Lux Light Meter alkalmazással.

Öntözés fontossága

Figyeljünk arra, hogy ne locsoljuk túl a palántákat, mert ennek következtében gombabetegségek támadhatják meg.Használjuk a videóban bemutatott mérleg módszert, arra hogy eldöntsük mikor kell locsolni.

Trágyázás, tápoldatozás

Nagyon fontos, hogy a kis palántáknak nincs szüksége sok tápanyagra, ahogy nő a növényünk természetesen így nő a tápanyagszükséglete is. A palántaföldben általában 30 napra elegendő tápanyag van. Ha túl sok tápanyagot adunk, az a palánta halálához vezethet. Érdemes a kis edényből 3-4 hét után átültetni 8-10 cm-es cserépbe ahol újra tápanyagban gazdag földbe kerül. A Kisvakond a tábanyag helyett egyébként mikorhizza gombát ajánl a földbe keverni.

Hőmérséklet

A növények hőmérséglet igénye fajonként változó, de általánoságban elmondható, hogy az ültetéskor a szikleveles kor végéig 22-28 Celsius fog szükséges, az első levelek megjelenése után pedig elég a  17-22 Celsius fok. 

Vetés időzítése

Nagyon fontos a vetés időzítése, nem nyerünk semmit, azzal, ha korábban vetjük el a növényeket, sőt. Nézzünk utána a vetési időpontoknak, melyhez nagy segítség lehet, az interneten elérhető vetési naptárak.

Nézd meg a Kisvakond videóját!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=SPOGK7lxhLg