2024. május 21., kedd
Konstantin névnapja

Kezdődik az augusztusi dugványozás Muskátli és Örökzöld Dugványozás Profik segítségével – Új növények otthon könnyedén!

2023-08-29 17:10 | Nézettség: 669
Ismerd meg a titkokat a sikeres növénydugványozásban! 🌱💚 Kíváncsi vagy, hogyan szaporíthatod kedvenc muskátli és örökzöld növényeidet egyszerűen otthon? Fedezd fel szakértő tippeinket a megfelelő vágásokról, talajkeverékekről és a gondozás lépéseiről egy új, informatív videóban. Ne hagyd ki, ha te is zöld hüvelykujjat szeretnél szerezni! Tapasztalt kertészek és kezdő növénykedvelők egyaránt találnak majd hasznos ötleteket a videóban. Nézd meg most, és induljon el a növényekkel teli kaland!

A muskátlik és az örökzöldek dugványozása

A muskátlik és az örökzöldek dugványozása két különböző növényi csoportot érint, így külön-külön elemezzük őket:

Muskátli

Muskátlik (Pelargonium): Muskátlikat gyakran dugványoznak, hogy szaporítsák és új növényeket hozzanak létre. A legjobb időpont a muskátli dugványozására a kora tavasz vagy a késő ősz, amikor a növények aktívan növekednek, és az időjárás enyhébb. Az alábbi lépések segíthetnek a sikeres muskátli dugványozásban:

 1. Vágás: Válaszd ki az egészséges anyanövények hajtásait, amelyek legalább 7-10 cm hosszúak. A vágást egy merőleges irányban hajtsd végre, és távolítsd el az alsó leveleket.

 2. Gyökeresítési közeg: Használj jó vízáteresztő képességű, laza talajkeveréket a dugványoknak. Gyakran használnak például vermiculitet, perlitet vagy tőzegmohát.

 3. Dugványozás: Helyezd a vágott hajtásokat a talajkeverékbe, úgy hogy az alsó levelek ne érjenek bele a talajba. Ügyelj arra, hogy a dugványok ne érjenek össze, hogy megelőzd a nedves környezetben a rothadást.

 4. Gyökereztetés: Helyezd a dugványokat árnyékos, meleg helyre, és rendszeresen permetezd be őket vízzel. A gyökereztetés során a talajnak mindig kissé nedvesnek kell lennie.

 5. Átültetés: Amikor a dugványok gyökerei megfelelően kifejlődtek, és új hajtások kezdenek nőni, átültetheted őket nagyobb edényekbe vagy kertbe.

örökzöldek

Örökzöldek:

 • Az örökzöldek is gyakran szaporíthatók dugványozással.
 • Az örökzöldek általában a nyári vagy a kora ősz a legjobb időszak a dugványozásra.

Az alábbiakban megtalálod a folyamat általános lépéseit:

 1. Vágás: Válaszd ki az egészséges, erőteljes hajtásokat. Vágd le őket úgy, hogy legalább 10-15 cm hosszúak legyenek, és távolítsd el az alsó leveleket.

 2. Talajkeverék: Az örökzöldek számára jó minőségű, jól vízelvezető talajkeveréket használj. Például lehet 1:1 arányú keverék kerti talajból és tőzegmohából.

 3. Dugványozás: Helyezd a vágott hajtásokat a talajba, ügyelve arra, hogy a talaj alatti részük jól érintkezzen a talajjal.

 4. Gyökereztetés: Helyezd a dugványokat árnyékos, enyhén nedves helyre. Az örökzöldeknek általában nem szükséges olyan magas páratartalom, mint a muskátliknak.

 5. Átültetés: Amikor a dugványoknak jól kifejlődtek a gyökerük, és új hajtások indulnak el, átültetheted őket nagyobb edényekbe vagy a kertbe.

Fontos megjegyezni, hogy mind a muskátlik, mind az örökzöldek dugványozásakor az optimális eredmény érdekében megfelelő gondosság és figyelem szükséges. A gyökereztetés során a megfelelő páratartalom és fényviszonyok fenntartása segít a dugványok sikeres gyökeresedésében.

Magyarországon többféle örökzöld növény található, amelyek a kertekben, parkokban és egyéb zöldterületeken gyakran előfordulnak.

Néhány példa a Magyarországon elterjedt örökzöldek közül:

 1. Tuja (Thuja spp.): A tuja vagy thuja a legelterjedtebb örökzöld növények egyike Magyarországon. Gyors növekedésű, így sokan választják sövényként.

 2. Boróka (Juniperus spp.): A borókafélék közé tartozó boróka különböző fajtái is megtalálhatók Magyarországon. Sokféle méretben és formában léteznek.

 3. Örökzöld bükk (Buxus sempervirens): A buxus egy másik elterjedt örökzöld növény, amelyet gyakran formálható sövényként vagy kerti dekorációként használnak.

 4. Örökzöld tiszafa (Taxus baccata): Az örökzöld tiszafa lassan növő növény, de hosszú élettartama miatt sokan választják temetői ültetésekre.

 5. Örökzöld ciprus (Cupressus spp.): A ciprusfélék számos fajtája megtalálható Magyarországon. Különböző méretű és formájú növények közül lehet válogatni.

 6. Örökzöld tűztövis (Pyracantha spp.): A tűztövis érdekes bogyóival és lombjával díszíti a kerteket, és számos különböző fajtája létezik.

 7. Örökzöld babérfélék (Laurus nobilis): A babérfélék között megtalálható a babérlevél (Laurus nobilis), amelyet fűszernövényként és dísznövényként is használnak.

Ezek csak néhány példa a Magyarországon elterjedt örökzöldek közül. A választás során érdemes figyelembe venni a területi adottságokat, a növények igényeit és a kívánt kertészeti célokat.

Mindenféle muskátlit és örökzöldet el lehet dugványozni, de néhány fajta könnyebben és hatékonyabban gyökerezik, mint mások.

Az alábbiakban néhány példa található a népszerű muskátli és örökzöld fajtákra, amelyeket érdemes dugványozni:

Muskátlik:

 1. Zonale Muskátli (Pelargonium x hortorum): Ez a klasszikus muskátli fajta különféle színű virágokkal rendelkezik és széles körben elterjedt. Jól dugványozható és gyorsan nő.

 2. Ivy Leaf Muskátli (Pelargonium peltatum): Ezt a fajtát lombjának alakja és függő növekedése teszi különlegessé. A szép és buja hajtások miatt sokan kedvelik.

 3. Scented-Leaf Muskátli (Pelargonium spp.): Illatos levelű muskátlik, például a rózsa vagy a citrom illatúak, és kiválóan alkalmasak dísznövényként vagy akár aromaterápiás célokra is.

Örökzöldek:

 1. Buxus (Buxus sempervirens): A buxus vagy örökzöld bükk kiválóan formázható növény, amelyet gyakran kerti szegélyek kialakítására vagy topiary munkákhoz használnak.

 2. Thuja (Thuja spp.): A thuja vagy tuja népszerű örökzöld sövényként és egyéb zöldítési projektekben. Gyorsan nő és könnyen gyökerezik.

 3. Cypress (Cupressus spp.): A ciprusok is széles választékban elérhetők és számos különböző méretű és formájú fajta létezik, így ideálisak lehetnek kerti tervezéshez.

 4. Juniper (Juniperus spp.): A borókafélék közé tartozó juniper is változatos formákkal és méretekkel rendelkezik. Jó választás lehet díszítő elemként.

Fontos megjegyezni, hogy a választás során figyelembe kell venni az adott terület klímáját, a növények gondozására fordított időt, valamint a kívánt küllemet és funkciót. Minden növény más igényekkel rendelkezik, így érdemes alaposan tájékozódni a kiválasztott fajták szükségleteiről, mielőtt nekilátnál a dugványozásnak.

Gyökerezési Csoda! Tegyél 1 orchidealevelet a tojásba, és azonnal új gyökereket és leveleket hajt ki ilyen furcsa módon | 

Őszi fokhagyma 🧄 ültetésének ideje és mikéntje... és néhány trükk a bőséges termésért

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=5r-jTM0YU5c