2024. június 23., vasárnap
Zoltán névnapja

Ki lett az év hala 2024-ben?

2024-01-01 13:00 | Nézettség: 789
Többször elővettük év közben a témát, rendkívül drukkoltunk a gardának, nem ő nyert. Nézzük először az eredményeket aztán bemutatjuk a bajnokot, végül egy kis szubjektív merengés.

év hala 2024

Az eredmények

A száraz tények rendkívül egyszerűek. A Magyar Haltani Társaság által megszervezett „Év hala szavazáson, amely már tizenötödik alkalommal zajlott, a réticsík (Misgurnus fossillis) diadalmaskodott. Három jelölt volt a versenyben: a laposkeszeg (Ballerus ballerus), a garda (Pelecus cultratus) és a győztes réticsík.

A 2023. december 31-én délig beérkezett 3875 voks közül a laposkeszeg 21 százalékot kapott, így harmadik lett, míg a garda a szavazatok 30 százalékával a második helyet szerezte meg. A réticsík viszont a szavazatok közel felét, 49 százalékát elnyerve bizonyult győztesnek.

A bajnok: a réticsík

Egy csodálatos halacska, amely a magyar történelemnek szerves részét képezi. Az általános bemutatástól eltekintünk, bárki utána tud nézni számos forrásból, ha kíváncsi rá. Azt illik tudni azonban, hogy a 1800-as években hatalmas jelentőséggel bírt ez a hal hazánkban. Önálló szakmaként jelent meg a csíkászat, illetve a magyar konyhaművészet szerves részét is képezte, lásd például káposztás csík.

Napjainkra jelentősen megfogyatkoztak az élőhelyek, ahol ez a faj érdemben előfordul, így a csíkászati halászati szakma is eltűnt. A csíkászok és pákászok, különféle technikákat alkalmaztak a halászathoz, melyek az évszakoknak és a vízi környezetnek megfelelően változtak, és számos egyedi, kézműves eszközt használtak, amelyeket ma már csak néprajzi gyűjteményekben tekinthetünk meg. Ezek a fogási technikák a csík egyedi élettani jellemzőit, különösen a béllégzést, használták ki. Fogták speciális varsákkal, illetve vizek kiszáradásakor praktikusan összeszedték, vagy kiásták az iszapból.

Merengés

Egyik szemünk sír a másik nevet. Évről évre megfigyelve a szavazást, két dolog tendenciózusan megállapítható. Az egyik az, hogy gyakran rendkívül egzotikus – a szélesebb társadalom által nem különösebben ismert halfajok nyernek. A másik pedig a szavazatok meglehetősen alacsony száma. Ha a beérkezett szavazatok számát 3875 viszonyítjuk a regisztrált horgászok 850.000, vagy a természetet valamilyen szinten kedvelő és értő magyarok (néhány millió) számához, akkor ez bizony elég szerény részvételi arány. Ahogy egyik barátunk fogalmazta meg: „nem tudom, hogy kik szavaznak, de az biztos, hogy a jelentős részük nem horgász…”.

Őszintén gratulálunk a bajnoknak, reméljük, hogy lesznek közöttünk olyanok, akik tényleg találkoznak is réti csíkkal a valóságban is. Ezen sorok szerzője egyetlen egy darabot fogott ezelőtt 40 évvel.

Az viszont örvendetes, hogy a társadalom egy szélesebb rétege hall arról, hogy van ilyen hal is Magyarországon.
Nem szabad elfeledkezni róla, hogy VÉDETT HAL! Ha szeretnéd látni, hogy felismerd, akkor kattints a videóra.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=3Gb2C6OxIoc

Az alábbi képen a csíkfélék és a kövicsikfélék találhatók, a harmadik a képen látható a réticsík amely, megnyerte az Év Hala 2024 választást!

Védett halak - Csíkfélék

További videók a témában