2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

Kisharcsák érkeztek!!! Harcsatelepítés az Alsó-Tiszán | Horgászvideók

2023-10-20 12:52 | Nézettség: 1088
A harcsa egyik legcsodálatosabb halunk. Ráadásul a Kárpát-medence igazi uralkodója a vizeinkben. Lassan ideje megtudni egy kicsit többet, erről a csúcsragadozóról. Ő sem óriásnak születik és számos kihívás vár rá egész élete során. A cikk végén megnézhetsz egy gyönyörű videó a növendék harcsákról, ahogy birtokba veszik új élőhelyeiket.

Harcsa növekedése

Rendívül gyorsan növő hal – feltéve, hogy a szükséges feltételek rendelkezésre állnak. Természetesen a A növekedési ráta változó lehet, az éghajlati körülményektől, a víz minőségétől, az élelemforrások mennyiségétől és a populációsűrűségtől függően. Ráadásul szétnövésre rendkívül hajlamos hal, így csak iránymutatásokat lehet adni a korral és a mérettel kapcsolatban.

Magyarországon csak néhány tanulmány foglalkozott a harcsák növekedési sebességével természetes vizekben. Harka Ákos még 1984-ben tanulmányozta a Tisza folyóban élő harcsák növekedését. A vizsgálat során 140 darab, 500-1790 mm hosszúságú példányt vizsgált. Az állatok életkorát a mellúszójuk csontszálainak csiszolt mintái alapján állapította meg. Arra a következtetésre jutott, hogy a halaknak 4-5 évükbe telik elérni az egy-másfél kilogrammos tömeget. Ez egy kicsit elmarad az általános mért értékeketől.

Horgászati szempontból nekünk legyen elég annyi, hogy a jelenlegi méretkorlátozás alsó határát 3-4 évesen éri el, míg az egy méteres testhosszt vélelmezhetően 6-7 évesen.

Miért fontos az utánpótlás

Nagyon leegyszerűsítve, azért mert harcsából sosem elég. Igazi sporthal és ráadásul nagy természetes vizekben megtalálja a saját táplálékbázisát minden esetben. Azon meg ár pörögni, hogy „kizabálja a pontyokat”, mert számos vizsgálat és felmérés rámutatott, hogy nagyon nem a méretes ponty a fő tápláléka. Akkor már inkább a hasznok mentén érvelnénk: pont az egyik utolsó utánilehetőség, hogy minél több busát kiegyen szerencsétlen folyóinkból…

Mi is történt a harcsák ügyében?

Semmi extra nem történt, de a „déli tiszai pecások” jelentős része –és a horgászvezetők is – felismerték, hogy a háromnyaras ponty mellett vannak más lehetőségek is…Ez a helyes irány, számos őshonos halunk megérdemli, hogy állományát és fennmaradását minél több lehetséges eszközzel támogassuk.

Pontosan ezért nagy csoda történt itt nálunk. A lelkendezés helyett a számok:

  • Tisza folyó 1390 kg.
  • Maros Folyó 860 kg

Ha szeretnéd átélni a pillanatot, amikor a leendő „új uralkodók” megérkeznek élőhelyükre, akkor kattints a videóra! A pillanat varázsát kár kihagyni!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=-oo5diUr1oM