2023. március 26., vasárnap
Emánuel névnapja

Magyarországot is letarolhatja egy földrengés? Ezek a legveszélyeztetettebb területek itthon

2023-02-23 11:37 | Nézettség: 232
Magyarországon kell félni a földrengésektől? Mely területek a legveszélyesebbek Magyarországon földrengés tekintetében? Túlélhető egy földrengés Magyarországon? Milyen valószínűséggel lesz Magyarországon földrengés? Figyelik Magyarországon a földrengéseket? Van előrejelzés Magyarországon, ha földrengés várható?

Előfordulhat földrengés a Kárpát-medencében?

Bár a Kárpát-medence nem található a világ legaktívabb földrengési területei között, az elmúlt évszázadok során számos jelentős földrengés történt itt. Az okok között szerepelnek a tektonikus mozgások, a felszínalatti rétegek megmozdulása, valamint a víz és a geotermikus energia kitermelése is.

Az egyik legjelentősebb földrengés a Kárpát-medencében az 1977-es romániai Vrancea földrengés volt, amely a Kárpátok alatt, a Vrancea-hegységben keletkezett. Ez a földrengés 7,2-es erősségű volt, és jelentős károkat okozott Romániában, Magyarországon és Bulgáriában is.

Mivel a földrengések előfordulása nem teljesen kiszámítható, fontos, hogy a régióban élő emberek és az épületek tulajdonosai felkészüljenek az esetleges földrengésekre, és megfelelő intézkedéseket hozzanak a károk minimalizálására.

Magyarországon mely területek veszélyeztetettek földrengés előfordulására?

Magyarországon nem találhatóak jelentős aktív földrengések okozó tektonikai határok, azonban a Kárpát-medence felszíne alatt találhatók rétegek mozgásai miatt előfordulhatnak kisebb-nagyobb földrengések.

A Magyar Tudományos Akadémia szerint az ország területén a legnagyobb kockázatú területek a Dunántúl és a Tiszántúl találkozásánál találhatók, ahol a felszín alatti rétegek mozgásai nagyobb feszültséget okozhatnak. Ezen kívül néhány kisebb földrengés előfordult már a Bükk-hegység környékén is.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a földrengések előrejelzése nehéz feladat.

További érdekes videókat ide kattintva találsz!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/shorts/iS23suMaq-k