2024. május 21., kedd
Konstantin névnapja

Még egyszer biztos át kell állítani az órákat! Értelmetlen óraátállítás! Mikor kell és meddig állítgatni az órát nyári időszámításról télire

2023-10-21 09:11 | Nézettség: 1546
Megmutatjuk, hogy mikor kell az órákat átállítani 2023-ban a téli időszámítás szerint. Az Európai Unió döntése alapján a téli időszámítás kezdete október utolsó vasárnapja, és az órákat ekkor 1 órával vissza kell állítani, hogy az emberek hosszabb ideig élvezhessék a reggeli nappali világosságot. 2024-től pedig az EU országai már véglegesen az állandó téli vagy nyári időszámítást alkalmazzák, megszüntetve az óraállítás gyakorlatát.

Óráátállítás története, miért vált elavulttá az akkori döntés, mikor állítjuk utoljára 

világ óra város idő

Története

Az óraállítás története nagyon hosszú és összetett, és számos különböző ok vezetett ahhoz, hogy az emberek a nyári és téli időszámítás közötti átállásra szánták el magukat. A gyakorlat a világ különböző részein eltérő okokból és különböző időpontokban alakult ki.

Az óraállítás ötlete először az 18. században merült fel, és az 1900-as évek elején kezdték szélesebb körben alkalmazni. Az ötlet fő célja az volt, hogy jobban kihasználják a nappali világosságot és így energiát takarítsanak meg. A gyakorlatban a nyári időszámítás bevezetése azt jelentette, hogy az órákat egy órával előre állították tavasszal, és visszaállították őket ősszel, hogy a nappali világosság hosszabb ideig maradjon érvényben.

A nyári időszámításnak több oka is volt:

  1. Energiafogyasztás csökkentése: Az óraállítás bevezetése az energiatakarékosság egyik eszköze volt. Az ötlet az volt, hogy ha az emberek tovább maradnak kint a napfényben, akkor kevesebb mesterséges világításra van szükségük az esti órákban. Ez különösen az elektromos világítás elterjedésével vált fontossá az 1900-as évek elején.

  2. Megegyezés az időzónákkal: Az óraállítással az időzónák közötti különbségeket lehetett csökkenteni, így könnyebb volt a közlekedés, a kommunikáció és a gazdasági tevékenység szervezése.

  3. Megegyezés az agráriparban: Az óraállítás lehetővé tette az agráripar számára, hogy jobban alkalmazkodjon a napszakok változásaihoz. Az mezőgazdaságban dolgozók például hamarabb kezdhetnek a munkájukkal a nappali világosság hosszabb ideig tartó használatával.

Az első nyári időszámítást alkalmazó országok között volt például Németország az első világháború alatt. Az ötletet azonban sok más ország is átvette az évek során.

Az óraállítás kérdése ma is vitatott, és sok országban eltérő gyakorlatokat alkalmaznak. Vannak, akik érvekkel támasztják alá az óraállítás fenntartását azzal, hogy energiát takarítanak meg és könnyebb a mindennapi életet szervezni. Mások viszont kifogásolják a gyakorlatot, mivel szerintük zavarja az emberi cirkadián ritmust és növeli az egészségügyi problémákat. A nyári és téli időszámítás közötti átállás napjainkban továbbra is élénk vita tárgya, és számos országban folyamatosan vizsgálják annak előnyeit és hátrányait.

világ óra város idő

Mikor volt az első hivatalos óraátállítás?

Az első hivatalos óraátállítás Németországban, Berlinben történt 1916. április 30-án, az első világháború alatt. Az óraállítást azzal a céllal vezették be, hogy energiát takarítsanak meg a háborús erőfeszítések támogatása érdekében. Ezen az napon az órákat egy órával előre állították, és ezzel kezdetét vette a nyári időszámítás. A nyári időszámítás az évek során számos országban terjedt el, és azóta is sok helyen alkalmazzák.

Az ötlet az energiatakarékosságról szólt, és arra épült, hogy a nappali világosság kihasználásával kevesebb mesterséges világításra van szükség az esti órákban. Ez az óraállítás elterjedt gyakorlat lett a világ számos országában az 1900-as évek során, és mind a mai napig több országban alkalmazzák.

Fontos megjegyezni, hogy az óraátállítás időpontja és alkalmazása eltérő lehet országonként és régiók szerint, és sok országban politikai vagy gazdasági döntésektől függ. Az óraátállítás időpontja és szükségessége ma is vitatott kérdés, és sok országban folyamatosan vizsgálják a gyakorlat előnyeit és hátrányait.

világ óra város idő univerzum világegyetem

Miért számít elavultnak az akkori óraátállítási döntés?

Az akkori döntés, amely az óraállítást vezette be az első világháború idején, sok tényező hatására veszített jelentőségéből az évtizedek során. Az óraállítás bevezetését eredetileg az energiatakarékosság, a gazdaságélénkítés és a háborús erőfeszítések támogatása indokolta. Azonban az idő múlásával a világ változott, és a korábban fontos okok elveszítették súlyukat, vagy új okok és kihívások merültek fel, amelyek alapján az óraállítás szükségessége vitatottá vált. Néhány ok, ami miatt az óraállítás jelentősége csökkent:

Modern technológia és energiahatékonyság: Az energiatakarékosság szempontjából a modern világban sok olyan technológia és eszköz van, amelyek hatékonyabban használják az energiát. Például a világítás terén az energiatakarékossági izzók és LED-lámpák elterjedése csökkenti a világítás energiafelhasználását, így az óraállítás hatása kevésbé érezhető.

Globális gazdaság és 24/7 működés: A világgazdaság és az üzleti tevékenységek most már 24/7-ben működnek, így az óraállításnak kevés hatása van a gazdaság élénkítésére vagy a munkahelyteremtésre.

Egészségügyi hatások: Az óraállításnak lehetnek negatív hatásai az emberi egészségre, például az emberi cirkadián ritmus zavarása és az alvászavarok. Ezért egyes országokban és régiókban az óraállítás eltörlését vagy állandó időszámítás alkalmazását fontolgatják.

Társadalmi és politikai nyomás: A társadalom és a politikai érdekképviseletek nyomást gyakorolhatnak az óraállítás eltörlése érdekében, figyelembe véve a modern életstílus változásait és az emberek preferenciáit.

Mivel az óraállítás előnyei és hátrányai ma már mások, mint az eredeti bevezetés idején, sok országban és régióban vizsgálják a gyakorlat jelenlegi relevanciáját, és számos ország döntött már az óraállítás eltörléséről vagy a nyári időszámítás állandó alkalmazásáról. Az óraállítás jövője továbbra is vita tárgya, és az országok különböző megoldásokat alkalmaznak az időszámítás terén.

Mely országokban nem állítják és mely országokban igen az órát a nyári és téli időzónára

Az óraállítás elhagyására irányuló javaslatok és kezdeményezések több országban és régióban merültek fel az évek során.

A legfontosabb kezdeményezések között szerepelnek az alábbiak:

Az Európai Unió: Az Európai Unió ismert döntést hozott az óraállítás elhagyására vonatkozóan. 2018-ban az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a tagállamok az óraállítást hagyják abba 2019-től. Az Európai Parlament is támogatta ezt a kezdeményezést. Az EU-s tagországoknak lehetőségük volt választani, hogy maradjanak a téli időszámításnál vagy a nyári időszámításnál, és sok ország az állandó nyári időszámítás mellett döntött.

Egyes amerikai államok és Kanada: Az Egyesült Államokban és Kanadában is több állam és tartomány kezdeményezte az óraállítás elhagyását. Például Kalifornia, Washington, Oregon és Florida is törvényeket hozott az óraállítás megszüntetéséről, bár ebben az esetben a szövetségi jóváhagyásra van szükség.

Oroszország: Oroszország 2011-ben leállította az óraállítást. Az ország állandó téli időszámítást alkalmaz.

Egyéb országok: Számos egyéb ország és régió is vizsgálta az óraállítás eltörlését vagy az állandó időszámítás alkalmazását. Egyes országok, például Japán, már korábban állandó nyári időszámításra váltottak.

Az óraállítás elhagyására irányuló javaslatokat és kezdeményezéseket számos ok indokolja. Ezek közé tartozik az emberi egészség javítása, a cirkadián ritmus zavartalansága, az energiamegtakarítás relatív hiánya a modern technológia miatt, és az üzleti tevékenységek egyszerűsítése a világgazdaság folyamatos működése miatt. Az egyes országokban és régiókban az óraállítás elhagyását támogató és ellenző szempontok közötti vita folyamatosan zajlik, és a gyakorlat továbbra is változó. Az óraállítás jövője továbbra is izgalmas kérdés, és további döntések várhatók ebben a tekintetben a következő években.

Mikor kell az órákat átállítani 2023-ban a téli időszámítás szerint?

Az óraállítás hosszú ideje vita tárgyát képezi, és 2022-től az Európai Unió lehetővé tette a tagállamok számára, hogy maguk döntsenek az óraállítás megszüntetéséről, és az állandó nyári vagy téli időszámításra való áttérést választhassák. Ennek célja, hogy csökkentsék az óraállítás okozta kényelmetlenségeket és egészségügyi hatásokat, miközben fenntartják az egységes időszámítást a belső piacon és a közlekedésben.

Mikor kezdődik a téli időszámítás 2023-ban? Mikor kell az órákat állítani?

A hivatalos időszámítás 2023-ban a téli időszámítás kezdetét október utolsó vasárnapjához kapcsolja. Tehát 2023. október 29-én (vasárnap) hajnal 3:00 órakor 2:00-ra kell visszatekerni az órákat. Ezzel a gyakorlattal az órák egy órával visszaállnak, így az emberek hosszabb időt tölthetnek a reggeli nappali világosságban, de az esti órák hamarabb sötétednek be.

Hogyan kell az órákat átállítanunk 2023-ban?

Az órák visszaállítása egyszerű folyamat. 2023. október 29-én (vasárnap) hajnal 3:00 órakor állítsuk vissza az órákat 2:00-ra.

Ezzel az egyszerű mozdulattal alkalmazkodunk a téli időszámításhoz, és a nappali világosság hosszabb ideig tart majd reggelente. Az óraállítás célja, hogy az emberi tevékenységeket a természetes világosság változásaihoz igazítsa, és így energiát takarítson meg.

Az Európai Unió döntése szerint 2024-ben minden tagország véglegesen beáll az állandó téli vagy nyári időszámításra, és ezután nem lesz több óraátállítás. Ez a lépés azt mutatja, hogy az időszámítás kérdése továbbra is élénk vita tárgya, és változásokat hozhat a mindennapi életünkben. Az óraállítás megszüntetése lehetővé teheti, hogy az emberek egyszerűbben és kényelmesebben alkalmazkodjanak az évszakváltásokhoz anélkül, hogy a napról napra szokásaikat megváltoztatnák.

világ óra órák idő

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=C0z-RLLEUfk

Még egytszer biztos át kell állítani az órákat! 2023. október 29-én.

Egyre kevésbé van jelentősége az óraátállításnak. Gyakorlatilag teljes a szakmai egyetértés abban, hogy el kell törölni az átállításokat.

A téli időszámítás mellett orvosszakmai érvek, a nyári oldalán gazdasági indokok állnak.

Ám a szakemberek szerint az energiatakarékos fényforrások terjedése miatt már nincs akkora különbség a nyári és téli időszámítás áramfogyasztása között.

De mikor szűnik meg ez az értelmetlen cirkusz, és melyik időszámítás maradhat?

Magyarország a közös európai megegyezéshez kötötte a kettős időszámítás eltörlését, de kiállt a megszüntetése mellett. Az EP a tagállamok megegyezésének határidejét 2024-re halasztotta.

További videók a témában