2024. február 23., péntek
Alfréd névnapja

Mi a bélflóra, és miért olyan fontos szervezetünk egészségéhez? Ha a mikrobiom egyensúlyban van, enyhíthetőek az idegesség szervezetre gyakorolt hatásai

2023-03-28 10:24 | Nézettség: 318
A stressz ma már elkerülhetetlen, legyen szó akár a pénzügyi helyzetről, munkáról vagy párkapcsolati problémákról. A sok idegeskedés negatív hatása a szervezetre ma már ismert tény, azt azonban kevesebben tudják, hogyan enyhíthetjük a káros hatásait.

Egészséges bélflórával harcolhatunk a stressz ellen

Számos kutatás igazolta, hogy a stressz okozta károk nem csak az agyat, de a bélflórát is közvetlenül érintik, ami rengeteg komolyabb betegség okozója lehet. A stresszoldó praktikák mellett azonban étrend-kiegészítőkkel is tehetünk azért, hogy a mindennapi idegeskedés káros hatásait kevésbé érezze meg a szervezetünk.

„Sokan hiszik azt, hogy a stressz csak az agyra van hatással, ám a kutatások azt igazolták, hogy a bél is érintett ilyenkor. A mindennapos aggodalmak során nem véletlenül érezzük azt a klasszikus tünetet, hogy görcsbe rándul a gyomrunk. Azt azonban ilyenkor még nem érzékeljük, hogy a bélflóra egyensúlya mennyire sérült. Ennek pedig olyan súlyos következményei lehetnek, mint a cukor- vagy a zsírháztartás felborulása, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek vagy éppen a depresszió”

A mai kutatások eredményeképpen már lehet tudni, hogy a bélflórát alkotó baktériumok közül melyek azok, amelyek számának a megcsappanásával nehezebben vagyunk képesek kezelni a stresszt.

„A kutatásoknak hála ma már tudjuk, hogy legfőképpen a Lactobacillus rhamnosust - ez csökkenti a stresszt és mérsékli a depressziót –, valamint a Bifidobacterium longumot kell pótolni, ami a szorongásoldásban segít. Ha ezek egyensúlyban vannak, segíthetnek, hogy a stressz következményeivel könnyebben megbirkózzon a szervezetünk. Ezeknek a baktériumoknak a számát sajnos ma még nem tudják mérni, ám intő jel lehet a hiányukra, ha észrevesszük, hogy egyre kevésbé viseljük jól a mindennapi megpróbáltatásokat, és a legkisebb stresszhelyzetre is hevesen reagálunk” - fejtette ki a gyógyszerész.

A szakember szerint a táplálkozás mellett érdemes olyan étrend-kiegészítőt alkalmazni, ami minél többféle olyan jótékony baktériumot tartalmaz, ami a humán flóra része, emellett pedig kiegyensúlyozott és hatékony magnézium- illetve B6-vitamin-tartalommal bír.

„A táplálkozás segíthet abban, hogy a jó baktériumok jól érezzék magukat bennünk, ezért fontos a rostban gazdag táplálkozás és a fermentált zöldségek és tejtermékek fogyasztása. Ha már a stresszt nem tudjuk elkerülni, a bélflóránkat támogathatjuk, hogy könnyebben megbirkózzon vele, ehhez pedig olyan terméket válasszunk, amely minél több olyan baktériumtörzset tartalmaz, ami az emberi bélflórában természetesen is előfordul. A legjobb, ha olyan probiotikus készítményt találunk, ami mindezt jól felszívódó magnéziummal és B6-vitaminnal kombinálja. A magnézium segít ellazulni és az alvásproblémákkal szemben is hatásos, a B6-vitamin pedig az úgynevezett örömhormonok szintéziséhez járul hozzá, emellett pedig elősegíti a magnézium felszívódását is”

A bélflóra az emberi bélrendszerben található mikroorganizmusok közössége, amelyek között baktériumok, gombák és vírusok találhatók. Az egészséges bélflóra rendkívül fontos a szervezet számára, mivel számos fontos funkciót lát el, beleértve az emésztést, az immunrendszert, a tápanyagok felszívódását és a betegségek megelőzését.

Az egészséges bélflóra segíti az emésztést, mivel a baktériumok segítenek lebontani az élelmiszereket és megkönnyítik a tápanyagok felszívódását a szervezet számára. Az immunrendszer szempontjából is fontos, mivel a bélflóra megakadályozza a káros baktériumok szaporodását és az idegen anyagok behatolását a szervezetbe. Ezenkívül a bélflóra hozzájárulhat a testsúly, a cukorbetegség és a koleszterinszint szabályozásához is.

Ha a bélflóra nem egészséges, vagy ha nem megfelelően működik, az negatív hatással lehet az egészségre. Az egészségtelen bélflóra összefüggésbe hozható olyan betegségekkel, mint például az IBS, a Crohn-betegség és a vastagbélrák. Emellett az egészségtelen bélflóra a mentális egészségre is hatással lehet, és számos mentális betegség, például a depresszió és a szorongás kialakulásához is hozzájárulhat.

Összességében az egészséges bélflóra rendkívül fontos az egészségünk szempontjából, és érdemes odafigyelni arra, hogy mit eszünk és hogyan gondoskodunk a bélflóránk egészségéről.

Ide kattintva további érdekes egészséggel, életmóddal kapcsolatos videókat nézhet meg a témában!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=nZrSUtMPzuM&list=PLjuEuDIbY8kPVpBcsgTpDi5tHiu-3je36