2024. július 14., vasárnap
Őrs névnapja

Mi lett Tutajossal a Tüskevár után?

2024-02-12 22:31 | Nézettség: 508
Gyerekkorunk imádott filmje volt a Tüskevár és benne nagy kedvencünk Tutajos, aki helyettünk is bejárta a vadregényes tájakat. A film kulisszatitkairól beszélgettünk Seregi Zoltánnal, aki Tutajost alakította a filmben.

Tutajos

Seregi Zoltán: Tutajostól a Színházig

A magyar filmművészet ikonikus alakjai között számos olyan személyiség található, akik gyermekkorunk kedvenc filmjeiben játszottak elvarázsolva bennünket. Az ilyen legendák közé tartozik Seregi Zoltán, akinek alakítása, különösen a Tüskevárban, örök emlékként él a magyar filmkultúrában.

Seregi Zoltán 1953. június 7-én látta meg a napvilágot, és már fiatalon jelezte tehetségét a színjátszás iránt. Az igazi áttörést azonban a Tüskevár nyolcrészes sorozata hozta meg számára 1966-ban, amikor is a fiatal Zoltán ragyogóan alakította a bátor és kalandvágyó Tutajost. A sorozat azóta is az egyik legkedveltebb gyermekfilm, és Seregi Zoltán alakítása mindig is központi helyet foglal el a rajongók szívében.

tutajos

Bár sokan a gyermekszereplőként tündöklő Seregi Zoltánt azonnal színésznek képzelték el, ő maga ennél többre vágyott. Nem csupán a színészi pályán, hanem a színház rendezői székében is meg akarta mutatni tehetségét. Az 1980-as években végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd pályafutása során fokozatosan egyre nagyobb szerepet vállalt a színházi életben.

A Békéscsabai Jókai Színházban való rendezőként való tevékenysége kiemelkedővé vált, és 2015 decemberében a teátrum igazgatói pozícióját is magáénak tudhatta, miután egyhangúlag kinevezték erre a felelős feladatra. Az igazgatói szerepben is példát mutatott, hogyan lehet a hagyományokat tiszteletben tartva, ugyanakkor a modern színházi megközelítésekkel is megújítani egy intézményt.

Seregi Zoltán nem csupán rendezőként, de színészként is kitűnt. 2021-ben méltán érdemelte ki a Jászai Mari-díjat, amely az egyik legnagyobb elismerés a magyar színházi világban. Ez a díj nemcsak az ő tehetségét és hozzáállását ismerte el, hanem hosszú évek munkáját, amelyet színházi és filmes körökben egyaránt elismernek és tisztelnek.

Seregi Zoltán példa arra, hogy a gyermekkori álmok és rajongások meghatározhatják az ember későbbi életét. Ő maga a gyermekszínész szerepéből egy olyan színházi és filmes ikonná vált, akinek neve összefonódott a magyar kulturális örökséggel és akinek emléke még sokáig él majd azok szívében, akik egyszer szerették és ámulattal nézték alakításait a vásznon és a színpadon egyaránt.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=3t3vXcvxwVg

További videók a témában