2024. május 20., hétfő
Bernát, Felícia névnapja

Mindegy, hogy miről, csak mesélj - Farkasházi Réka és Stohl Luca beszélget

2023-11-02 21:17 | Nézettség: 1131
Szponzorált tartalom
Milyen a jó történet, mikor és milyen könyvet adjunk a gyerekek kezébe, miért fontosak a közös esti meseolvasások? Mennyire kell tudatosnak lenni a könyvválasztás esetén? Farkasházi Réka színésznővel, gyerekkönyvíróval Stohl Luca beszélget az Édes Kisbabám Baba-mama fórumán.

Kéretlen gyereknevelési tanácsok, neten keringő kétes praktikák, megkövült tévhitek – szinte minden kezdő szülő találkozik ezekkel a jelenségekkel. A hatalmas zajban nem egyszerű megtalálni a tényleg működőképes kapaszkodókat. Az alábbiakban pár olyan könyvet ajánlunk nektek, amik rendhagyó módon segítik az esti meseolvasásokra való készülődést

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=5hAPfgSqWJo

Megnézted a videót? Vegyél részt az Édes Kisbábám Nyereményjátékán, ahol megnyerheted a fődíjat, egy családi pihenést a KOLPING Hotelben, vagy a 10 db értékes ajándékcsomag egyikét, vagy nyerhetsz párodnak egy Fitt Apa Mentorprogramot! A videóban megtalálod a megfejtést, melyet be kell küldened!

Édes Kisbabám Nyereményjáték

Bizonytalan vagy a könyvválasztásban? Túlgondolod azt, hogy mit olvasson elsőre, másodjára, sokadjára? Egyáltalán miért érdemes erről a témáról beszélni? Ahogy az élet többi területén, a szülővé válásban is az az egyik legfontosabb, hogy merj kérdéseket feltenni. A szülésben, a gyereknevelésben semmi magától értetődő nincs, ahogy azt sem kell feltétlenül szabályokhoz kötni, hogy milyen könyvet válasszunk a gyerkőcnek. Ennél sokkal inkább fontosabb, hogy foglalkozzon a vele: olvassa, lapozgassa, böngéssze az illusztrációkat, költse tovább a történetet, vagy egyszerűen csak játsszon vele. 

Ezt a gondolatot ragadta meg David Sundin svéd komikus, televíziós műsorvezető is. Sundin A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák, valamint A könyv, amelyik TÉNYLEG nem akarta, hogy elolvassák című írásai egyetlen elemükben sem szokványosak, és úgy „viselkednek”, mint a gyerekek. Szinte minden érdekli őket, gyakran változik, hogy éppen mire figyelnek, mit szeretnének épp csinálni, játékosan szemlélik a körülöttük lévő világot.

A lapokon szétszórva helyezkednek el a szövegek és az illusztrációk, mindez egy cél érdekében történik, a könyvek nem szeretnék, ha bárki elolvasná őket, és azon ügyködnek, hogy ez ne is sikerüljön. David Sundin írásai pont az ellenkezőjét érik el, mint amit a makacs könyvek szeretnének: a legkisebbek játszótársként, barátként tekinthetnek rájuk, ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy kedvet csináljanak az olvasáshoz.

Mit olvassunk gyermekünknek?

Ahogy David Sundin könyve, úgy a Bookline Kids programja is arra buzdít, hogy amikor van rá lehetőségetek olvassatok együtt. Hiszen a mesemondás számos előnnyel jár: amellett, hogy szórakoztat, sok esetben kreatív és interaktív elfoglaltság, és ami a legfontosabb, erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot. Erre hívja fel a figyelmet a Hogyan meséljük gyerekeknek? című könyv is, amely példameséket, feladatokat, útmutatást ad és kísérletezésre buzdít. 

Mesélni viszont nemcsak egy elképzelt világról lehet. Szót ejthetünk például a társas kapcsolatokról, a kommunikációról, a csúfolódásról, a külső ingerekről, testi-lelki folyamatokról, emlékekről is. Ebben segíthetnek Barcs Kriszta Így működik a lelked és az Utazás a lelked körül című könyvei, amelyek a Pixar-filmekhez, Albert Barille Egyszer volt… című rajzfilmsorozatához, vagy az Így működik a tested című klasszikus ismeretterjesztő könyvhöz hasonlóan bonyolult testi, lelki, vagy társadalmi összefüggéseket tesznek könnyen befogadhatótává a gyerekek számára. 

Ahogy a gyereknevelésben, úgy a gyerekkönyvek birodalmában sincs semmi kőbe vésve. Mesekönyv bármiről készülhet, mesélni pedig bármiről lehet. A legfontosabb, hogy a közös lapozgatás rengeteg élményt ad már a kezdetek kezdetén is, később pedig ez a legbiztosabb útja annak, hogy a gyereked is olvasóvá váljon. A Bookline Kids-en például bármikor megtalálhatod a korához és érdeklődéséhez illő könyveket.

Bookline

 

További videók a témában