2024. május 29., szerda
Magdolna névnapja

Mi mérgez a burgonyában? Mikor mérgez a burgonya? Hogy előzzük meg a mérgezést?

2023-02-02 09:23 | Nézettség: 881
Tények és tévhitek a burgonya mérgező részei körül! Mérgező a kicsírázott burgonya, vagy ehető? Mérgező vagy sem a burgonya, közismert nevén krumpedli, krumpi, kolompér, kompér, kolompír, korompér, krompér, gruja, földialma, svábtök, földitök vagy pityóka ki hogy szereti nevén nevezni ezt a sokak által fogyasztott gumós növény? A burgonya mely része ehető és milyen módon készítsük el?

Most nem a korrupciós céllal osztogatott burgonya körül megtalálható mérgező elemekről lesz szó, hanem a növény mérgező, és nem mérgező részeit vesszük sorra, mert sokan a nagyitól hallott népi butaság, és nem tudományosan igazolt tények alapján ítélik meg a burgonyát. 

 

Mi mérgez a burgonyában?

A szolanin, amely a burgonyafélékben megtalálható sztearánvázas glikoalkaloid. Az érett burgonyagumóban nagyon alacsony koncentrációban mindig megtalálható, ez a koncentráció azonban az éretlen -zöld- és kicsírázott burgonyában magasabb lesz.

Mikor mérgez a burgonya? 

A gumóban meleg és fény hatására megindul a csírázási folyamat és szolanin termelődik. -írja Szélesi Ferenc főkertész az agrároldalon.  A szolanin a csírákban és az elzöldülő részekben koncentrálódik. 

A kicsírázott gumó, a csírákat és a héj alatti zöld részeket eltávolítva veszély nélkül fogyasztható, de a csírázási folyamat az egész gumó táp-, és ásványianyagtartalmát csökkenti, ízét megváltoztatja.

A főzés csökkenti a burgonyában található glikoalkaloid koncentrációt, bár nyersen eleve nem szoktunk burgonyát enni, inkább megemlítem, hogy tessék megfőzni, megsütni, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság kutatók is ezt ajánlják. 

A burgonya gumón kívüli részei -bár ezekkel az egyszeri fogyasztó nem találkozik a zöldségesnél- mind mérgezőek, termése is.

Hogy előzzük meg a megelőzést?

A burgonyát sötét, hideg helyen kell tárolni, ott csökken a rügyezés esélye.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Ec6W45dDC50