2024. június 13., csütörtök
Antal, Anett névnapja

Miden felé gomba az erdőben! Rókagomba, vargánya (medvegomba) és tinorrú félék, galócák 🍄

2023-06-07 10:33 | Nézettség: 1053
Magyarországon a sok-sok csapadéknak hála rengeteg gomba 🍄 nő az erdőkben! Magyarország gazdag gombászati hagyományokkal rendelkezik, és számos különböző fajta gomba található az erdőkben. Milyen gombát találni az erdőben esőzés után?

Magyarországon milyen gombák 🍄 vannak az erdőben?

Az alábbiakban néhány gyakori és jellemző gombafajt említek, amelyeket Magyarországon megtalálhat:

  • Rókagomba (Cantharellus cibarius): Ez a narancssárga vagy sárga színű gomba jellemzően lombos- és fenyőerdőkben nő. Ízletes és népszerű fajta, amelyet gyakran felhasználnak a gasztronómiában.
  • Szarvasgomba (Tuber aestivum, Tuber melanosporum): A szarvasgomba egy nagyon értékes és keresett gomba, amelyet talaj alatt növekvő tölgyesekben, bükkösökben és fenyvesekben találnak. Szürkésbarna vagy feketésbarna színe van, és intenzív aromával rendelkezik.
  • Tinóru (Boletus edulis): Ez a nagy, barna kalapos gomba a legismertebb ehető gombafajták közé tartozik. Általában lombos- és fenyőerdőkben található, és nagyon népszerű a főzésben.
  • Lila pereszke (Laccaria amethystina): Egy szép és jellegzetes lila színű gomba, amelyet gyakran lomboserdőkben, tölgyesekben és bükkösökben találnak. Bár ehető, általában nem tartozik a legnépszerűbb gombafajták közé.
  • Tölcsérgomba (Clitocybe nebularis): Ez a közepes méretű gomba fehér vagy világosszürke színű és jellemzően lomboserdőkben és fenyvesekben található. Néhány fajtája ehető, de fontos megjegyezni, hogy néhány tölcsérgomba mérgező is lehet, ezért szakértővel való konzultáció mindig ajánlott.
  • Vargánya (Gyromitra esculenta): A vargánya egy jellegzetes formájú gomba, amely általában a tavasz elején jelenik meg. Barna vagy sárga színű, ráncos felülete van, és gyakran lombos- és fenyőerdőkben, valamint nedves területeken található. Fontos tudni, hogy a vargánya nyersen mérgező lehet, ezért csak főzés után fogyasztható.
  • Medvegomba (Ursus arctos): A medvegomba egy rendkívül ritka és védett faj Magyarországon. Ez a nagy, barna színű gomba a tölgyesekben és bükkösökben nő, és nagyon hasonlít egy medve mancsához, ami adja neki a nevét. A medvegomba nem ehető és mérgező, ezért tilos gyűjteni vagy fogyasztani.
  • Galóca (Amanita spp.): A galócák nagy gomba családot képviselnek, és Magyarországon több fajuk is megtalálható. Ezek közé tartozik például a híg galóca (Amanita phalloides), mely a halálos galóca ismert mérgező faja, és a sárga galóca (Amanita citrina), amely kevésbé mérgező, de még mindig nem

Ezek csak néhány példa a Magyarországon megtalálható gombák közül. Fontos azonban kiemelni, hogy a gombagyűjtéshez szükséges tapasztalat és tudás, valamint a gombák megbízható azonosítása alapvető fontosságú a biztonságos és felelős gombázáshoz.

Ha gombagyűjtésre adja a fejét, mindig konzultáljon tapasztalt gombaszakértővel, és csak azokat a gombákat gyűjtse, amelyeket pontosan azonosítani tud.ajánlott fogyasztani. A galócák általában lombos- és fenyőerdőkben, valamint réteken nőnek.

Fontos megjegyezni, hogy a gombagyűjtés során mindig óvatosnak kell lenni, és csak azokat a gombákat gyűjtsük, amelyeket biztosan azonosítani tudunk. Az is fontos, hogy ismerjük a helyi gombagyűjtési szabályokat és korlátozásokat, valamint konzultáljunk tapasztalt gombaszakértővel, ha bizonytalanok vagyunk egy adott fajta azonosításában.

Kertészkedéssel, kerttel, növényekkel, virágokkal kapcsolatos videókat ide kattintva nézhet meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=weEB2DmZX0k