2024. június 13., csütörtök
Antal, Anett névnapja

Miért nem ismertem korábban ezt a módszert? A hangyatelepek és a levél tetvek 95 %-ban eltűntek!

2023-06-14 17:30 | Nézettség: 871
A hangyatelepek és a levél tetvek megjelenése a növényeken komoly károkat okozhat. A levél tetvek táplálékot vonnak el a növényekből, ami a növekedést és fejlődést gátolja, valamint gyengíti a növényeket. Emellett a levél tetvek fertőző betegségeket terjeszthetnek a növények között, ami tovább rontja azok egészségi állapotát. A hangyák és a levél tetvek között gyakran fennáll egy kölcsönös kapcsolat, amelyben a hangyák gondoskodnak a levél tetvekről és cserébe táplálékot kapnak tőlük, ami tovább növeli a károkozást. Az ilyen károsító rovarok jelenléte esztétikai problémákat is okozhat, mivel rontják a növények megjelenését, és általában nem kívánatosak a kertekben vagy más zöld területeken. Ennek eredményeként fontos megakadályozni, hogy a hangyatelepek és a levél tetvek feljussanak a növényekre, hogy megőrizzük azok egészségét és esztétikus állapotát.

A hangyatelepek és a levél tetvek jelentős károkat okozhatnak a növényekben, és ezért fontos megakadályozni, hogy feljussanak rájuk.

 • Először is, a hangyák és a levéltetvek között gyakran fennáll egy szimbiózis, ahol a hangyák gondoskodnak a levéltetvekekről és cserébe táplálékhoz jutnak a levéltetvek kiválasztott mézharmatából. Ez a kapcsolat a növények számára káros lehet, mert a levéltetvek táplálékot vonnak el tőlük és gyengíthetik a növényeket.
 • Másodszor, a levéltetvek szívják a növényi nedveket, és ezáltal károsítják a növényeket. A levéltetvek fertőző betegségeket is terjeszthetnek a növények között. A túlzott méhnedv kiválasztása a levéltetvek által a növényeket ragacsossá és penészesedéssé teheti.
 • Harmadszor, a hangyák és a levél tetvek rendszeresen megtámadhatják a fiatal hajtásokat és az újonnan kibontakozó leveleket. Ez megakadályozza a növény növekedését és fejlődését, és a hosszú távon jelentős károkat okozhat.
 • Negyedszer, a levél tetvek táplálékként szolgálhatnak más káros rovaroknak is, például atkáknak és kabócáknak, amelyek további károkat okozhatnak a növényekben.

Végül, a hangyák és a levél tetvek jelenléte esztétikailag zavaró lehet a kertben vagy más zöld területeken. Az emberek gyakran szeretnék megőrizni a növények egészséges és vonzó megjelenését, és ezért fontos, hogy gondoskodjanak arról, hogy a hangyák és a levél tetvek ne jelentsenek problémát.

Az alábbiakban leírom, hogyan lehet elkészíteni a levél tetvek elleni keveréket:

Hozzávalók:

 • 250 g bükk és gyertyán fa hamu
 • 5 liter víz

Elkészítés:

 1. Gyűjtsünk össze megfelelő mennyiségű bükk és gyertyán fa hamut. A hamut érdemes előzetesen ellenőrizni, hogy ne tartalmazzon mérgező anyagokat vagy vegyi anyagmaradványokat.
 2. Tegyük a fa hamut egy nagy edénybe vagy vödörbe.
 3. Forraljunk fel 5 liter vizet, majd öntsük a forró vizet a fa hamura.
 4. Keverjük össze alaposan a vizet és a hamut, hogy jól elvegyüljenek egymással.
 5. Hagyjuk állni a keveréket legalább egy órán keresztül, hogy a fa hamu átázzon a vízben és kifejtse hatását.
 6. Miután az idő letelt, szűrjük le a keveréket, hogy eltávolítsuk a nagyobb darabokat és a fa hamu részecskéit. Ezt lehetőleg finom szűrővel vagy gézzel végezzük.
 7. Az elkészült levéltetű-ellenes oldatot tegyük át egy permetezőbe vagy permetezőpalackba.

Használat:

 1. Spricceljük be a keverékkel a fertőzött növényeket, különösen a levél tetvek által érintett területeket. Ügyeljünk arra, hogy a permetezés mindkét oldalra és a levél aljára is eljusson.
 2. Alkalmazzuk a permetezést naponta vagy minden másnap, amíg a levél tetvek eltűnnek vagy jelentősen csökken a száma.

Fontos, hogy a permetezést a naplemente vagy hűvösebb időpontokban végezzük, hogy elkerüljük a növények égését vagy túlzott stresszbe kerülését.

Fontos megjegyzés: Az otthoni keverékek hatékonysága változó lehet, és nem mindig nyújtanak biztos eredményt. Ha a levél tetvek problémája súlyos vagy tartós, érdemes lehet konzultálni egy kertészettel vagy növényvédelmi szakemberrel, akik segíthetnek megtalálni a legmegfelelőbb megoldást.
Kertészkedéssel, kerttel, növényekkel, virágokkal kapcsolatos videókat ide kattintva nézhet meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=JfAgup741Sc