2023. március 31., péntek
Árpád névnapja

Miért nem működik a legtöbb fogyókúra? – Hibák, melyekbe gyakran beleesünk

2023-03-10 10:53 | Nézettség: 134
Egyre több olyan fogyókúra hódít az interneten, amelyek gyors testsúly csökkenést ígérnek, mégis nagy részük tarthatatlan a mindennapokban. A próbálkozásokat legtöbbször csalódás követi, így végül könnyen motiválatlanná válhat az ember. Miért nem sikeresek a fogyókúrák? Mit kell tennem, hogy végre elkezdjek fogyni? Miért kell életmódot váltani ahhoz, hogy fogyjon? Miért kell odafigyelni a szervezetbe bevitt élelmiszerekre? Milyen tévhitek vannak a fogyókúrázásban? Milyen hibákat követnek el a fogyókúrázók? Tippek, ötletek a sikeres fogyókúrához.

Miért nem sikeresek a fogyókúrák?

A fogyókúrák sikertelenségének számos oka lehet, azonban itt összefoglalunk néhányat:

Radikális és túlzott diétázás: Sok ember hajlamos arra, hogy túlzottan korlátozza az étrendjét, és drasztikus módon csökkenti a kalóriabevitelét. Ez azonban gyakran ellenhatást vált ki, mivel a szervezet túlzottan visszatartja az energiát, és lelassítja az anyagcserét, hogy megóvja magát az éhezéstől. Ez a hosszú távon lassabb fogyást és akár az egész fogyókúra elhagyását eredményezheti.

Hiányos tervezés: Sok diéta nem nyújtja megfelelően a test számára az összes szükséges tápanyagot, ami miatt az érintett személy kimerültnek, éhezőnek és érzelmileg kimerültnek érezheti magát. A testnek szüksége van a megfelelő mennyiségű fehérjére, szénhidrátokra és zsírokra ahhoz, hogy megfelelően működjön, és ha bármelyik tápanyag hiányzik az étrendből, akkor ez problémákat okozhat.

A túlzott stressz: A fogyókúra stresszforrás lehet az érintett személy számára, ami rossz hatással lehet az anyagcserére és a súlyvesztésre. A stressz hatására a szervezet több kortizolt termel, ami pedig az étvágyat növelheti és nehezebbé teheti a fogyást.

Hiányzó életmódváltás: A fogyókúra csak rövid távú megoldás lehet, ha az életmódváltásra nem kerül hangsúly. A hosszú távú súlyvesztés és az egészséges testsúly fenntartása érdekében fontos az életmódváltás, beleértve az egészséges étkezési szokásokat és a rendszeres testmozgást.

Pszichológiai tényezők: Az érzelmek, mint például a stressz, a szorongás és az unalom, az étkezési szokásokat is befolyásolhatják. Sok ember általában akkor eszik, amikor unatkozik, szomorú, vagy éppen boldog. Ez az érzelmekhez kötődő étkezés vezethet a túlzott kalóriabevitelhez és a súlygyarapodáshoz.

Ezek csak néhány ok, ami miatt a fogyókúrák nem sikeresek mindenkinél.

Fontos megjegyezni, hogy minden ember más és más módon reagálhat az életmódbeli változásokra és a fogyókúrákra. Az egyéni körülmények figyelembevételével, a megfelelő diéta és életmódváltás kiválasztásával, az érzelmek kezelésével, és a hosszú távú célok kitűzésével azonban sok ember számára elérhető lehet az egészséges testsúly és az egészséges életmód.

BMI index kalkulátor - hány kg kéne, hogy legyek?

Ide kattintva további érdekes egészséggel, életmóddal kapcsolatos videókat nézhet meg a témában!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=yhsyIXTOEck

Miért nem működik a legtöbb fogyókúra? – Hibák, melyekbe gyakran beleesünk

A legfontosabb amit el kell fogadni, hogy az az, hogy minden fejben dől el!

70 kilóval könnyebben az élet: a tartós életmódváltás hozza meg az eredményeket

Egyre több olyan fogyókúra hódít az interneten, amelyek gyors testsúly csökkenést ígérnek, mégis nagy részük tarthatatlan a mindennapokban. A próbálkozásokat legtöbbször csalódás követi, így végül könnyen motiválatlanná válhat az ember. A megoldást a közösség ereje adhatja: a tapasztalatcsere egyaránt hasznos a receptek cseréjében vagy a lelki kérdések kitárgyalásában. Az egyik legnagyobb ilyen közösségi csoport a #fogyjunkegyütt, ahol szakemberek is ingyenesen válaszolnak kérdésekre. Egyikük Nagy Henriett, aki több mint 70 kilót adott le.

A legtöbb ember koplalással és önsanyargatása próbálja elérni a kívánt eredményt, ám az esetek nagy százalékában abbahagyják a fogyókúrát, ami nem is csoda, hiszen a legtöbb ”csodakúra” ami azonnali és látványos fogyást ígér, hosszútávon tarthatatlan. Miről mesélhetne Nagy Henriett is, aki háromgyerekes anyaként több mint hetven kilótól szabadult meg.

„Tudni kell rólam, hogy én tényleg nagyon kövér voltam, vagy 140 kg, és úgy neveltem a három kisgyermekemet. A fogyásom egy magánéleti és lelki válsággal indult, amikor elkezdtek rólam olvadni a kilók. Itt valami bekattant, és azt gondoltam, hogy ha ilyen könnyen megy, miért ne folytathatnám? Itt kezdődött el az én történetem” - mondta Heni, aki ma már azoknak az internetes mentoroknak a táborát erősíti, akik lelket öntenek a többi fogyókúrázóba a #fogyjunkegyütt Facebook-csoportban.

„Mázlim volt, amikor belevágtam, hiszen itthon voltam a gyerekekkel. Főztem nekik, majd letettem őket aludni. Én is pihenhettem volna addig, de inkább tornáztam a nappaliban. A legfontosabb, amit megtanultam az az, hogy minden fejben dől el” - tette hozzá Nagy Henrietta, aki fogyása kulcsának a hízlaló alapanyagok megfelelő helyettesítést és a sok mozgást tartja.

Belátni, hogy változásra van szükség

Mint mondta, a folyamat legnehezebb része ugyanakkor belátni, hogy szükség van a változásra, és segítséget kérni. Viszont egy támogató közösségben, ahol ugyanazzal a problémával küzdő emberek vannak, sokkal könnyebb megtenni az első lépéseket.

„A legnagyobb tanács, amit adni tudok, az az, hogy határozzuk el magunkat és higgyünk a folyamat erejében. Ami még fontos, hogy ne egyből várjuk a csodát, hiszen idő kell minden tartós dologhoz. Amikor megtapasztaljuk az eredményét a kitartó munkánknak, az az öröm tud majd újabb és újabb löketet adni, és előrébb vinni akkor, amikor nehézségekkel találjuk szemben magunkat. Ezekben a nehéz időszakokban pedig különösen sokat segít, hogy nem vagyunk egyedül, hanem itt vagyunk egymásnak egy bizalmi körben” - tanácsolta Heni.

Több ezer embernek segítettek

A #fogyjunkegyütt ingyenes Facebook-csoport 2020 óta több ezer embernek segített legyőzni a túlsúlyt, és az azzal járó összes nehézséget. Alapítója és ötletgazdája, Nebehaj Vanda egy szénhidrátcsökkentett termékeket forgalmazó cég marketingeseként találkozott a problémával.

„Sokan kérdezték tőlem, hogy hogyan is tudnának tartósan lefogyni, és többen panaszkodtak arra is, hogy nem tudnak teherbe esni, és komoly egészségügyi problémákkal küzdenek a túlsúlyuk miatt. Ennek hatására jött létre a #fogyjunkegyütt program” – mesélte Vanda, majd hozzátette: mára táplálkozási tanácsadók és dietetikusok egy csoportja is segíti a fogyókúrás közösséget. Emellett olyan recepteket és alapanyagokat is ajánlanak, amelyek segítik a diétát.

Az sem mindegy, hogy miből főzünk

„Léteznek olyan termékek, amelyekből az egész család számára lehet laktató ebédet vagy vacsorát készíteni kisebb kalóriabevitel mellett, és ami a legfontosabb, hogy tényleg bármi elkészíthető, pizza, sütemények, amit csak megkívánunk. A szénhidrátcsökkentett termékek is rendszeresen tanácsaikkal segítik a tagokat” 

Mint elmondta, a #együttfogyunk gyorsan elterjedt lett és országos mozgalommá nőtte ki magát. A sok érdeklődőnek köszönhetően több mentorprogramot is indítottak a csoportban, így a szakemberek napi szinten segítenek és támogatják a hozzájuk fordulókat. Sokan közülük annak idején ugyanúgy túlsúllyal küzdöttek, majd végighaladva az úton lettek profi szakemberek, és életmód tanácsadók.

„Nagyon sok visszajelzést kapok az ügyfeleimtől, akik negyven-ötven kilót fogytak. A legtöbben úgy fogalmaznak: köszönöm, hogy visszakaptam az életemet”-