2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

Milyen biciklit vegyél, mennyiért?

2023-02-20 20:04 | Nézettség: 412
A koronavírus pozitív hozadéka: már nem csak jó időben használjuk és a pénzt sem sajnáljuk a kerékpárra Bicikli vásárlásának az okai. Miért és milyen biciklit vegyünk? Mire figyeljünk bicikli vásárláskor. Kerékpár vásárlása a család minden tagjának. Miért jó a bicikli? Kerékpár jótékony hatásai. Kerékpár választása. Hogyan válasszunk biciklit? Mire figyelj, ha biciklit vásárolsz!

Az emberek különböző okokból vásárolnak biciklit.

Itt néhány lehetséges ok:

Egészségügyi előnyök: A biciklizés kiváló kardiovaszkuláris edzés, amely erősíti a szív- és érrendszeri rendszert, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint segít a testsúly csökkentésében.

Közlekedési eszközként: A biciklik gyors és környezetbarát közlekedési eszközök, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy elkerüljék a forgalmat és a parkolási problémákat, valamint hogy egyszerűen és olcsón utazzanak közeli helyekre.

Szórakozás és hobbi: Sok embernek élvezetet okoz a biciklizés, és hobbinak tekinti. A biciklizés lehetőséget ad arra, hogy az emberek a szabadban legyenek, felfedezzék a környéket, és új dolgokat fedezzenek fel.

Sporttevékenységként: A biciklizés versenysport is lehet, és sok ember számára a biciklis versenyek kihívást jelentenek. A biciklis sportolók kitartóak, erősek és nagyon jól kell, hogy táplálkozzanak és edzenek, hogy elérjék a céljaikat.

Gazdaságosság: A biciklizés olcsóbb alternatíva lehet az autózásra, mivel a biciklizéshez nincs szükség üzemanyagra, fenntartási költségek pedig sokkal alacsonyabbak.

Ezek csak néhány példa arra, hogy miért vásárolnak az emberek biciklit.

Az egyéni okok természetesen változóak lehetnek, és az emberek különböző kombinációja miatt is vásárolhatnak biciklit.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=CyfWPw4oRkA

A magyar lakosság több mint fele rendelkezik kerékpárral vagy rollerrel. Az utóbbi négy évben folyamatosan emelkedett azok száma, akik nagyobb összegért vásároltak kétkerekű közlekedési eszközt. Sőt, ha már megvették, a koronavírus hatására egyre lelkesebben használják is őket. A számok viszont azt mutatják, hogy a tulajok a saját és értékeik biztonságára jobban is figyelhetnének. 

 Az OTP Mobil által készített friss felmérés szerint a lakosság 56 százaléka rendelkezik kerékpárral, melyet a leggyakrabban kikapcsolódásra használnak – közel harmaduk használja szabadidejében, míg munkahelyük megközelítésére kevesebb mint az emberek ötöde.    

Többet bringázunk

Az adatokat tovább árnyalja a Magyar Kerékpárosklub 2022-es felmérése , amely szerint a koronavírus-járványnak köszönhetően nőtt a kerékpárral közlekedők száma és a bringák iránti lelkesedés a pandémia lecsengése után sem hagyott alább, azaz továbbra is népszerű közlekedési forma maradt a biciklizés. Sőt, a városokban időről-időre még mindig növekszik azoknak a száma, akik kerékpárra ülve közlekednek. 
„A BKK által kihelyezett kerékpárszámláló pontokon 92 százalékkal emelkedett a biciklivel történő áthaladások mértéke a téli időszakban az elmúlt hat évben, ami azt mutatja, hogy a bringa fokozatosan elveszti a szezonalitását, és már nem csak tavasztól őszig használják az emberek. Ez részben köszönhető az egyre enyhébb teleknek is” – mondta Kádár Melinda a Magyar Kerékpárosklub szervezet kommunikációs munkatársa.
Nem ártana óvatosabban...

Az OTP Mobil felmérése rávilágított arra, hogy a kerékpárt és rollert használók számára a legfontosabb a közlekedési eszközük műszaki állapota és épsége, ezt követi a KRESZ szabályok betartása és a saját fizikai biztonságuk. A felmérésből az is kiderült, hogy a kerékpárjukat használók több, mint 20 százaléka szenvedett már valamilyen balesetet, többségében személyi sérülés is történt. Ennek ellenére csak a válaszadók mindössze 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendelkezik kerékpáros, rolleres útjaihoz kapcsolódóan biztosítással. A KSH adatai  szerint 2021-ben a személyi sérüléses közúti balesetek közel 12 százalékát biciklisek okozták, sőt, az Európai Unió viszonylatában évente a közúti, halálos balesetek mintegy 8 százalékát szenvedik el kerékpárosok . A számok tehát azt igazolják, hogy mind baleset- mind felelősségbiztosítás szempontjából fontos biztosítást kötni. 
...ha már ennyit költünk rá

A Magyar Kerékpárosklub kutatása arra is rámutatott, hogy a kerékpár- tulajdonosok egyre magasabb értékű eszközöket használnak. 2022-ben a válaszadók több, mint harmada (39 százaléka) 50 ezer forint feletti értékű kerékpárral rendelkezett. Ez egy növekvő tendencia eredménye, hiszen 2018-ban az emberek negyede sem rendelkezett 50 ezer forintnál nagyobb összegű eszközzel, és még 2020-ban is csak 30 százalékot mutatott ez a szám.
„A számok azt mutatják, hogy a magyar lakosság számára a kerékpár vagy roller használata egyre nagyobb részt képvisel a mobilitásában, ezért is érdemes figyelembe venni, hogy balesetek bármikor és bárkivel előfordulhatnak, amik személyi sérüléssel és anyagi kárral is járhatnak. Ebből fakadóan kerékpárunk beszerzésénél fontolóra kell venni a biztosításkötést. A Simple alkalmazáson keresztül kedvezményesen nyílik lehetőség a hello Bringás biztosítás megkötésére – emelte ki Benyó Péter, az OTP Mobil ügyvezetője.