2023. március 29., szerda
Auguszta névnapja

Nézd Anya, gurulós bácsi! Mit tegyünk azért, hogy gyermekünk nyitottsággal forduljon a fogyatékossággal élők felé?

2023-02-21 14:14 | Nézettség: 99
Magyarországon több mint 400 ezer ember él fogyatékossággal. Ők már alkalmazkodtak ahhoz, hogy mások, de vajon mi mennyire tekintjük őket egyenrangú társainknak? A szülők elfogadó hozzáállása és hogy mit mutatnak gyermekeiknek, kulcsfontosságú ahhoz, hogy a mozgás- és értelmileg korlátozottak is teljes életet élhessenek. A Magyar Parasport Napja alkalmából a K&H, a Magyar Paralimpiai Csapat támogatója összegyűjtötte, szülőként mit tehetünk azért, hogy gyermekünk ne legyen zavarban, ha fogyatékossággal élővel találkozik.

Az alábbiakban néhány tipp található arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet elősegíteni, hogy gyermekünk nyitott és elfogadó legyen a fogyatékossággal élőkkel szemben:

  1. Beszéljenek a témáról nyíltan: Fontos, hogy beszéljenek gyermekünkkel a fogyatékosságról, hogy jobban megértsék azt, és megszüntessék a tévhiteket és a sztereotípiákat.
  2. Tanuljunk meg elfogadni a különbségeket: Magyarázzuk el gyermekünknek, hogy minden ember más és különböző, és ez természetes. Segítsük őt abban, hogy elfogadja és tisztelje a különbségeket.
  3. Támogassuk a barátkozást: Segítsük gyermekünket abban, hogy barátkozzon és játszon együtt fogyatékossággal élő gyermekekkel. Az ilyen tapasztalatok segíthetnek csökkenteni a félelmet és az idegenkedést.
  4. Tartsuk szem előtt az egyenlőséget: Az egyenlőség fontos alapelv, amelyet meg kell tanítanunk gyermekünknek. Azáltal, hogy megérti, hogy minden ember ugyanolyan fontos és értékes, segítünk neki abban, hogy elfogadóbb legyen a fogyatékossággal élőkkel szemben.
  5. Bátorítsuk a kölcsönös segítségnyújtást: Arra bátoríthatjuk gyermekünket, hogy segítsen a fogyatékossággal élő embereknek. Például segíthet nekik az átjutásban, vagy egyszerűen csak barátkozhat velük.
  6. Keressünk lehetőségeket az együttműködésre: Keressünk olyan lehetőségeket, ahol a gyermekünk együttműködhet fogyatékossággal élő emberekkel, például az önkéntesség vagy közösségi események szervezése révén.

Fontos megjegyezni, hogy a legjobb módja annak, hogy gyermekünk nyitott és elfogadó legyen a fogyatékossággal élőkkel szemben, az, hogy magunk is példát mutatunk és elfogadóak vagyunk. Az elfogadás és a tolerancia tanítása otthon kezdődik, és a pozitív példa hatására a gyermekünk is ezt követi majd.

A világ népességének mintegy 15 százaléka él fogyatékossággal, Magyarországon a KSH 2016-os adatai alapján több mint 400 ezer ember értelmi vagy mozgáskorlátozott. Ők is társaikkal egyenrangú életet szeretnének élni, ehhez azonban az akadálymentesítésen kívül kulcsfontosságú, hogy a társadalom többi tagja is tisztelettel és nyitottsággal forduljon feléjük. Meghatározó, hogy a felnőttek elfogadóan álljanak hozzájuk, és lényeges, hogy mit tanítanak gyerekeiknek annak érdekében, hogy a fiatal korosztály számára ne legyen zavarba ejtő fogyatékossággal élők társaságában lenni.

Nem is vagyunk annyira különbözőek
A gyermekekben alapvetően kevesebb az előítélet, mint a felnőttekben – a fiatalokban kialakult sztereotípiákat általában a felnőttektől veszik át, ezért a szülőknek, pedagógusoknak kiemelt szerepük van abban, hogy a fiatalok megőrizzék alapvető nyitottságukat. A kicsikben természetesen felmerülnek a kérdések, ha látják, hogy valaki testileg vagy szellemileg más, mint ők. Ilyenkor fontos, hogy a saját nyelvükön magyarázzuk el nekik, illetve személyesen is megtapasztalhassák, miben különböznek fogyatékossággal élő társuktól. Éppen ezért egyre több szervezet kezdeményez az oktatási intézményekben is a fiatalokat érzékenyítő foglalkozásokat. A Magyar Parasport Napján, február 22-én például számos óvodában és iskolában találkozhatnak parasportolókkal és próbálhatnak ki különböző parasportágakat a gyerekek. „A Magyar Paralimpiai Bizottság élen jár abban, hogy minél inkább közelebb hozza számunkra a korlátokkal élők életét, és így láthassuk, hogy a fogyatékossággal élők álmai, örömei nagyon is hasonlók ép társaikéhoz” – mondta el Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H kommunikációs vezetője. „A Magyar Paralimpiai Csapat támogatójaként 17 éve segítjük a paralimpikonok felkészülését és versenyeit. Ezalatt az idő alatt példát mutattak nekünk elszántságból, eltökéltségből, kiváló teljesítményből - hozzáállásuk, küzdésük elismerésre méltó. Ők csak egy kis szelete a fogyatékossággal élők csoportjának, de mindannyian megérdemlik, hogy ne sajnálattal, hanem érdeklődéssel és nyitottsággal közeledjünk feléjük. A szülői példamutatás nagy szerepet játszik ebben, az odafigyelő, elfogadó hozzáállást ugyanis számos módon erősíthetjük a gyermekekben.” 

Hogyan segítsük az egyenrangú együttélést szülőként?
A fogyatékosság már egyre kevésbé tabu téma, hiszen több helyen találkoznak a gyermekek értelmi vagy mozgássérült emberekkel: reklámokban, filmekben, animációkban, mesékben is feltűnnek nem átlagos szereplők, sőt már egyre több játékgyártó is hangsúlyt fektet arra, hogy mozgássérült figurákkal érzékenyítse a fiatal generációt. Sokszor a gyermekeket egyáltalán nem zavarja, hogy ezek a szereplők mások, mint ők, egyszerűen elfogadják őket testi vagy szellemi különbözőségükkel együtt. Ugyanakkor ezekben a helyzetekben kérdések is felmerülhetnek bennük, amikre fontos, hogy sajnálkozás vagy negatív érzések keltése nélkül válaszoljunk, és természetességgel beszéljünk a fogyatékosságról. 

Ha pedig mi akarjuk felhozni a témát, így tehetjük meg:

•    meséljünk olyan történeteket, amelyben ép és fogyatékossággal élők együtt visznek véghez valamit, segítik egymást – együttműködve egymással. Számos ilyen könyv, rajzfilm létezik már, de mi is kitalálhatunk szereplőket, akikkel csemeténk azonosulni tud. 
•    beszélgessünk a környezetünkben élő, értelmi vagy mozgáskorlátozott emberekről, legyen szó az utcán közlekedő látássérültről vagy a szomszéd bácsiról, aki kerekesszékbe került, de a fizikai korlátokon túl ugyanaz a kedves, okos, vicces öregúr maradt. Ha jó viszonyban vagyunk velük, el is beszélgethetünk velük arról, milyen hozzáállás lenne számukra a legjobb a többiektől, és ezáltal mi is tudni fogjuk, hogyan viselkedjünk velük.
•    ha van olyan játékunk, amiben van sérült figura, máris adva van egy érzékenyítő szituáció, de szerepjátékkal mi is kitalálhatunk olyan helyzetet, ahol megjelenik fogyatékkal élő is
•    menjünk el együtt olyan eseményekre, programokra, ahol gyermekünk találkozhat értelmi vagy mozgássérült emberrel, megismerheti személyiségüket, gondolataikat, érzéseiket. Könnyen kiderülhet, hogy szemünk fényét is ugyanazok a dolgok érdeklik, mint korlátozott társát, és különbözőségeik dacára könnyen megtalálják a közös hangot. Az ilyen eseményeken részt vevő fogyatékosok nyitottak a kérdésekre, szívesen válaszolnak és ismertetik meg mindennapjaikat az érdeklődőkkel, megbeszélhetik, mivel tudják segíteni a korlátok leomlását. De sokszor a tanulság egyszerűen csak annyi, hogy mindenféle szánalom nélkül éljünk együtt teljes természetességgel.

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=R3wn3m54lbU

Azért fontos, hogy nyitottak legyünk a kerekesszékesek iránt, mert ez segíthet a társadalmunkban élő emberek számára megérteni, hogy a kerekesszék használói is teljes életet élnek, és ugyanolyan jogokkal és lehetőségekkel kell rendelkezniük, mint bármelyik másik embernek.

Az emberek, akik kerekesszékkel élnek, azért lehetnek kirekesztve a társadalmi életből, mert az épített környezet, a közlekedési eszközök és az egyéb társadalmi szolgáltatások nem mindig állnak rendelkezésre számukra. Az ilyen akadályokat elkerülendő, fontos, hogy felhívjuk a figyelmet az igényeikre és az általuk tapasztalt kihívásokra, hogy megoldásokat találhassunk a problémákra.

Ha nyitottak vagyunk a kerekesszékesek iránt, akkor elismerjük a különbségeket és a sokszínűséget, ami segít abban, hogy olyan társadalomban éljünk, ahol mindenki egyenlő esélyekkel rendelkezik, és ahol a különböző szükségletekkel rendelkező emberek is bekapcsolódhatnak a társadalmi életbe. Ezen túlmenően, ha megértjük az igényeiket és a kihívásaikat, akkor olyan változtatásokat hajthatunk végre, amelyek segítenek abban, hogy az épített környezet megfelelő legyen.