2024. Április 24., szerda
György névnapja

Saját gyilkosát buktatta le! Michelle Martinko hosszú évek után lebuktatta gyilkosságát! Ki a rejtélyes gyilkos?

2023-09-17 13:13 | Nézettség: 1740
Michelle Martinko 1980. december 19-én tragikus körülmények között halt meg. A 18 éves lány Iowa államban, Cedar Rapids városában élte mindennapjait, amikor megölték. Az ügyet hosszú éveken keresztül vizsgálták, de a gyilkos hosszú ideig szabadlábon maradt. Meghalt egy 18 éves lány! Kíváncsi vagy, hogyan sikerült megoldani Michelle Martinko hosszú éveken át rejtélyesnek tűnő gyilkosságát? Egy izgalmas videóban felfedezheted a DNS-technológia lenyűgöző szerepét az ügy felgöngyölítésében, és megismerheted, hogyan vezetett végül a gyilkos letartóztatásához. Ne hagyd ki ezt az elgondolkodtató és izgalmas történetet!

A Gyilkos 39 Év Után Végre Megkapta Méltó Büntetését!

lány

Mi történt a bevásárló központ parkolójában?

Parkolóház

 

1979. december 19-én Michelle Martinko brutális gyilkosság áldozatává vált egy helyi bevásárlóközpont parkolójában, miután új kabátot vásárolt.

autó old timerFotón: Egy 1972-es Buick Electra, hasonló ahhoz az autóhoz, amelyben Martinkót meggyilkolva találták

Az eset hosszú évtizedekig rejtély maradt, de most végre igazságot szolgáltattak.

lány

A közösség tagjait sokkolta a fiatal, 18 éves középiskolás diák halála, és a helyi rendőrség több mint 200 tippet kapott a gyilkossággal kapcsolatban az első hetekben. Azonban az ügy idővel elhűlt, és a nyomozás lassan haladt előre.

2006-ban egy a gyilkosság nyomozója azonosítatlan vért talált az ügy iratai között, ami feltehetően a gyilkosé lehetett. A DNS-bizonyítékok alapján DNS-profilt készítettek, de nem találtak egyezést a nemzeti kombinált DNS-index rendszerben (CODIS).

2017-ben az eset új lendületet kapott, amikor egy DNS-fenotipizálásra szakosodott cég bekapcsolódott az ügybe. A cég a gyilkos kinézetét próbálta rekonstruálni kizárólag a DNS-minta alapján. 2018-ban azonban a legnagyobb áttörés történt, amikor a cég a GEDmatch nevű nyilvános genealógiai weboldalon talált egyezést a Martinko család DNS-ével.

férfi tárgyalás kihalgatás

Ez a találat lehetővé tette, hogy 2018 októberében Jerry Lynn Burns nevű iowai férfit titkos DNS-mintavételre küldjék. Burns DNS-ét összevetve a gyilkosság helyszínén talált DNS-mintával, egyértelmű egyezést találtak. Burns letartóztatták, és 2020. február 24-én bűnösnek találták Martinko halálában elkövetett elsőfokú gyilkosságban.

Burnst 2020. augusztus 7-én életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, feltételes szabadlábra helyezés nélkül. Ezzel végre igazságot szolgáltattak Michelle Martinko emlékére és családjának, és befejeződött egy 39 éves hideg eset, amely sokáig megoldatlan maradt.

férfi tárgyalás

Miként bukott le Jerry Burns?

Jerry Burns lebukásának kulcsa a DNS-technológia fejlődése volt. A gyilkosság 1980-ban történt, és az eset hosszú ideig megoldatlan maradt. Az évek során a nyomozók rengeteg nyomot és bizonyítékot gyűjtöttek az ügyben, de nem sikerült az elkövetőt azonosítani.

A gennyelemzés technológiájának fejlődése lehetővé tette, hogy az elkövető DNS-mintáját összehasonlítsák az adatbázisokban található DNS-mintákkal. 2018-ban az ügyben nyomozók újraelemzikálták az áldozat autóján talált DNS-mintát, és sikerült megtalálni egy rokonát, aki már korábban felvette a DNS-ét egy nyilvános adatbázisba.

Ez a megtalált DNS-minta egyértelműen kapcsolódott Jerry Burns-hoz, és így sikerült azonosítani őt az elkövetőként. Miután az ügyészek rendelkezésre álló bizonyítékok alapján vádat emeltek ellene, Burns bűnösnek vallotta magát, és életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. Ezzel a DNS-technológia segítségével sikerült feloldani egy régi és megoldatlan gyilkossági ügyet.

Mi a DNS-technológia?

DNS

A DNS-technológia (DNS-analízis vagy DNS-profilozás) egy olyan molekuláris biológiai módszer, amelyet a DNS (dezoxiribonukleinsav) mintákból származó információk elemzésére használnak. A DNS a genetikai információ hordozója minden élőlényben, beleértve az embereket is. Az DNS-technológia a DNS-mintákból származó genetikai információk elemzésére és összehasonlítására használható, és számos területen alkalmazzák, például kriminológiában, orvostudományban, régészetben és származástudományban.

A DNS-technológia alkalmazásával lehetővé válik az egyedi genetikai ujjlenyomatok létrehozása, amelyek segítségével azonosítani lehet embereket vagy állatokat. A következőkben néhány példa a DNS-technológia alkalmazásaira:

  1. Bűnügyi DNS-analízis: A bűnügyi nyomozások során gyakran használják a DNS-analízist. Például a helyszínen talált DNS-mintákat összehasonlítják az elkövetők ismert DNS-mintáival vagy az adatbázisokban található DNS-mintákkal a bűnösök azonosításához.

  2. Személyazonosítás: Az emberi DNS egyedi, és ezért használható személyazonosításra is. A DNS-mintákat összehasonlítva megerősíthető egy személy azonossága, például szülő-gyermek kapcsolatok vagy holttestek azonosítása során.

  3. Régészeti kutatás: A régészeti leletekben található ősi DNS-minták segítenek a múltbeli emberek és állatok genetikai összetételének feltárásában és a történelem kutatásában.

  4. Orvostudomány: A DNS-technológiát orvosi kutatásokban is alkalmazzák, például a genetikai rendellenességek és betegségek azonosításában, valamint a személyre szabott orvoslás területén.

  5. Származástudomány: A DNS-technológia segít az egyének családfájának kutatásában és az ősökhöz való genetikai kapcsolatok felderítésében.

A DNS-technológia folyamatos fejlődés alatt áll, és egyre hatékonyabbá válik az információk kinyerésében és az azonosításban. Ezáltal egyre több területen alkalmazzák a tudomány, az orvostudomány és a bűnügyi nyomozás területén is.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=KPHnzsN0p1Q