2024. július 14., vasárnap
Őrs névnapja

Sándor, József, Benedek - tényleg hoznak meleget? Pár nap és kiderül!

2024-03-13 09:11 | Nézettség: 1338
Március 18-án, 19-én és 21-én ünnepeljük Sándor, József és Benedek napját, melyek a tavasz beköszöntének jelei a magyar néphagyományban. A hiedelem szerint ezen a három napon "zsákban hozzák a meleget", és véget vetnek a tél hidegének.

Tavasz

Van alapja a Sándor, József, Benedek népi hiedelemnek?

Magyarországon nem nagyon találunk olyan emebert aki ne ismérné a  "Sándor, József, Benedek zsákban hozzák a meleget" mondást, felmerül a kérdés, hogy mi az alapa ennek. Nyilván a népi hiedelem több száz éves megfigyelésen alapult és a modernkori meteorológia által gyűjtött adatok is alátámasztják, hogy ezeken a napokon melegebb volt az idő, mint a megelőző napokon. 

A mondás a tavaszi napéjegyenlőséghez (március 20.) kapcsolódik, ekkortájt várható a tartósabb melegedés, ekkor kezdődik a meterológiai tavasz is. A három névnap Sándor névnap - március 18., József névnap-március 19., és Benedek névnap - március 21.) jelképezi a tavasz beköszöntét.

Az elmúlt évtizedek meterológiai adatai alapján március közepén valóban emelkedik a hőmérséklet átlaga.
A tavaszi napéjegyenlőség környékén a napsugarak egyre meredekebben érik a Földet, hosszabbak a nappalok, ami a felmelegedéshez vezet. Azonban napjainkabn érvényesül egy másik hatás is, mely a klímaváltozáshoz kapcsolódik.

A klímaváltozás miatt a tavaszkezdet egyre korábbra tolódik, így Sándor, József és Benedek napjai már nem feltétlenül a melegedés kezdetét jelzi. A tavaszi felmelegedés hamarabb is elkezdődhet. Ugyanakkor az időjárás szeszélyes, nem kizárt a késői fagy vagy a korai meleg beköszönte sem.

Ezekhez a napokhoz nagyon sok hagyomány és népszokás kapcsolódik.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=-_m_xcvyGWE