2024. Április 24., szerda
György névnapja

Stiller Grill Akadémia - Tarja pácolása grillezése

2023-03-14 20:08 | Nézettség: 1371
Milyen vastag legyen? Hogyan pácoljuk? Hogyan süssük? Minden kérdésre itt a válasz, hisz dübörög a grill szezon. Mindenkinek szüksége van pár apró trükkre! Grillezés és pácolás iskola, amely hasznos tanácsokkal segíti a tökéletes kerti partit!

A tarja grillezése egy könnyű és ízletes módja annak, hogy elkészítsd ezt a finom húst.

Itt vannak néhány tipp és tanács, amelyek segítenek abban, hogy tökéletesen elkészítsd a tarját grillezéshez:

Hozd szobahőmérsékletre a húst: Hagyd, hogy a tarja álljon szobahőmérsékleten legalább 30 percig a grillezés előtt, hogy egyenletesen süljön meg.

Pácoljuk be a tarját: A pácolás segít abban, hogy a tarja szaftosabb és ízletesebb legyen. Az előző kérdésben már ajánlottam néhány páclé receptet.

Használj indirekt tüzet: Az indirekt grillezés azt jelenti, hogy az ételeket nem közvetlenül a láng felett sütöd, hanem a grill rács és a láng közötti területen. Ez segít abban, hogy a tarja egyenletesen süljön át, és elkerüli, hogy a hús kiszáradjon vagy égési sérülést szenvedjen.

Keverjük össze a fűszereket: A fűszerekkel ízesített olajat kenegetve egyenletesen fedd be a tarját. Ha a hús nagyon vastag, akkor használj egy hústűt, hogy átszúrd és ezáltal a páclét bejuttasd a húsba.

Ne felejtsük el pihentetni: Hagyjuk a húst 5-10 percig pihenni, miután levettük a grillről, hogy a nedvek egyenletesen eloszoljanak benne.

Ellenőrizzük a hőmérsékletet: Használj hőmérőt, hogy ellenőrizd a hús belső hőmérsékletét. A tarja akkor lesz biztonságosan fogyasztható, ha a belső hőmérséklete eléri az 65-70 °C-ot. Ellenőrizd a húst többször is, hogy ne süssd túl.

Fontos, hogy a tarja mindkét oldalát jól átsüssük, hogy a grillcsíkok egyenletesen fedjék be. A tarja vastagságától függően az átsütés ideje eltérhet, de általában 4-5 perc per oldal elegendő lehet. Az átsütési időt befolyásolhatja a grill hőmérséklete, a tarja vastagsága és a pácolás összetétele is.

Ha a grill rácsra nem szeretnél ragasztani, akkor kent olajjal a tarját megelőzően érdemes a grillrácsot is lekenni. Ha pedig a tarjád vékonyabb szeletekben készül, akkor grill serpenyőt is használhatsz.
 

A tarja pácolása grillezéshez számos lehetőséget kínál. Itt van néhány ötlet:

Citromos-fokhagymás páclé: Keverj össze 1/4 csésze citromlevet, 2 evőkanál olívaolajat, 2 apróra vágott fokhagymagerezdet, 1 teáskanál sót és frissen őrölt fekete borsot. Kend be vele a tarját és hagyd állni legalább 30 percig, majd grilleld meg.

Szójaszószos páclé: Keverj össze 1/4 csésze szójaszószt, 2 evőkanál rizsecetet, 2 evőkanál szárított kakukkfüvet, 1 teáskanál őrölt gyömbért és 1 apróra vágott zöldhagymát. Kend be vele a tarját és hagyd állni legalább 30 percig, majd grilleld meg.

Mustáros-mézes páclé: Keverj össze 1/4 csésze dijoni mustárt, 2 evőkanál mézet, 2 evőkanál olívaolajat, 1 teáskanál füstölt paprikát és 1 teáskanál sót. Kend be vele a tarját és hagyd állni legalább 30 percig, majd grilleld meg.

Fűszeres paradicsomos páclé: Keverj össze 1/4 csésze paradicsompürét, 2 evőkanál olívaolajat, 2 apróra vágott fokhagymagerezdet, 1 teáskanál szárított oregánót, 1 teáskanál szárított bazsalikomot, 1 teáskanál sót és frissen őrölt fekete borsot. Kend be vele a tarját és hagyd állni legalább 30 percig, majd grilleld meg.

Koktélparadicsomos-bazsalikomos páclé: Keverj össze 1/4 csésze koktélparadicsomot, 2 evőkanál olívaolajat, 2 apróra vágott fokhagymagerezdet, 1 evőkanál friss bazsalikomot, 1 teáskanál sót és frissen őrölt fekete borsot. Kend be vele a tarját és hagyd állni legalább 30 percig, majd grilleld meg.

Minden páclét vékonyan kenj a tarjára, hogy egyenletesen fedje be, majd hagyd állni a hűtőben legalább 30 percig, hogy a ízek átjárják a húst. Grillezés előtt hagyd szobahőmérsékletre melegedni a húst, majd grilleld 5-7 percig minden oldalát, amíg a belső hőmérséklete elér 63-65°C-ot. A pácolásnak köszönhetően a tarja ízletes és szaftos lesz. Jó étvágyat!

Hasonló gasztronómiai videókat, recepteket és a csodás éltelek elkészítését ide kattintva nézhet meg!


Megnézem a videót
Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=QPpsWdEn2jA