2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

Töpörtyű, tepertő és zsiradék készítése házilag Márton napi hidegtál, kacsa, liba, sertés szalonnából

2023-11-03 11:11 | Nézettség: 806
A házi tepertő egy hagyományos magyar étel, amely ropogós szalonnából és édeskés hagymából készül, egy kis tej hozzáadásával. Az ízletes tepertőt friss kenyérrel tálaljuk, ízlés szerint sózva, és tökéletes választás lazább összejöveteleken vagy piknikeken. Házi tepertő, házi töpörtyű és házi zsír készítése házilag a saját konyhádban lépésről lépésre. Friss, kiadós és olcsó egytálétel. Számtalan ételhez felhasználhatod. Készíts belőle tepertő, töpörtyű krémet egyszerűen. Tálald hidegtál formában.

A töpörtyű, vagy ahogy gyakran nevezik, a tepertő, hagyományos magyar étel, és a története a magyar konyha mély gyökereire nyúlik vissza

tepertő

Házi Tepertő Recept

kacsa liba

Hozzávalók:

 • 500 g szalonna
 • 1 közepes fej vöröshagyma
 • 1/2 csésze tej
 • Friss kenyér
 • Só (ízlés szerint)

sütés elkészítés

Elkészítés:

 1. Vágd apró kockákra a szalonnát (kb. 2-3 cm-esek). Ezt könnyen megteheted egy éles késsel.

 2. Egy nagy serpenyőt vagy fazekat használj, és kezdd el lassú tűzön sütögetni a szalonnát. A cél az, hogy a szalonna szép aranysárga és ropogós legyen. Kevergesd gyakran, hogy egyenletesen sült legyen, és vigyázz, hogy ne égjen le.

 3. Amikor a szalonna már szép ropogós és sok zsírt eresztett, dobd bele a félbevágott vöröshagymát. Figyelj oda, nehogy megégesd magad!

 4. Körülbelül 10 perc múlva öntsd hozzá a tejet. A tej pár perc alatt fel fog habzani a szalonna zsírjától, majd elkezdi bepirosodni. Ekkor zárd el a lángot.

 5. Használj egy krumplinyomót vagy egy villát, hogy finoman összetörjön a szalonna és a hagyma. Hagyd kihűlni az ételt.

 6. A tepertőt friss ropogós kenyérrel tálald. Sózd ízlés szerint.

tálal

Tálalási javaslatok:

A házi tepertőt tradicionálisan friss kenyérrel, esetleg hagymakarikákkal tálalják.

Ízesítheted sóval is, ha szereted sósan.

A kenyér lehetővé teszi a tepertő szaftos részeinek felitatását és kiválóan passzol hozzá.

Italajánlat:

Az ételhez frissítő italnak ajánlok hideg sörrel tálalni.

A hideg sör kellemesen ellensúlyozza a tepertő zsírját és remekül harmonizál az étel ropogós textúrájával.

Természetesen az alkoholmentes italok is jó választás lehetnek, például egy hideg üdítő vagy ásványvíz citromkarikákkal.

bor

Alakalom:

A házi tepertő kiváló hidegtál csemege egy lazább összejövetelen vagy baráti összejövetelen.

Akár egy hűvös estén a sör mellé, vagy egy piknik során is tökéletes választás lehet.

Az étel azoknak is ajánlott, akik szeretik az egyszerű, de ízletes ételeket.

Jó étvágyat!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=sJPYuzD7G-0

Örök kérdés, hogy hízlal-e tepertő és a zsír? Egészségesen táplálkozol, ha töpörtyűt eszel? 

Hagyományos Magyar étel a tepertő vagy másképp a töpörtyű!

A töpörtyű, vagy ahogy gyakran nevezik, a tepertő, hagyományos magyar étel, és a története a magyar konyha mély gyökereire nyúlik vissza. A "tepertő" név valószínűleg a magyar nyelv eredetéből származik, és számos történet is kapcsolódik hozzá. Az elnevezés és a recept kialakulásának pontos eredetéről nincs egyértelmű dokumentáció, de a következőképpen lehet összefoglalni a hagyomány és a receptek kialakulásának hátterét:

 1. Gazdasági okok: A töpörtyű előállítása nagyrészt a gazdasági szükségességből eredeztethető. Az őshonos magyar emberek, valamint azok, akik hosszú időn át állattartással foglalkoztak, igyekeztek minden állati részt felhasználni, hogy semmi se vesszen kárba. A szalonna zsírjának és a hús maradékainak felhasználása a takarmányozáson kívül a magyar konyhában is népszerűvé vált.

 2. Hagyomány és vidéki életmód: A magyar vidéki életben a sertéshús hagyományosan fontos élelmiszerforrás volt, és az emberek gyakran otthoni sertésvágást tartottak. Az ilyen alkalmakkor a szalonna zsírját és a maradék húsrészleteket használták fel a töpörtyű elkészítéséhez.

 3. Kulináris fejlődés: Az évszázadok során a magyar konyha fejlődött, és a töpörtyű változatos elkészítési módokon átesett. A receptek és a hozzávalók változhatnak a különböző régiókban és családokban, de az alapötlet mindig ugyanaz maradt: kihasználni a sertéshús minden részét.

 4. Kulturális jelentőség: A töpörtyű a magyar konyha kulturális örökségének fontos része. Sok magyar családban a hagyományoknak megfelelően készítik és fogyasztják az ételt, és az ízélmény és a kulináris hagyományok generációk közötti átadása is fontos.

Mindenekelőtt a töpörtyű az egyszerűsége és az ízletes íze miatt népszerű étel maradt a magyar konyhában. A hagyomány és a gazdasági gyakorlatok hozzájárultak a név és a recept kialakulásához, így ma is élvezhetjük ezt a hagyományos magyar finomságot.

A házi tepertő egy igazi gasztronómiai élmény, amely a hagyományos ízek és a különleges textúra tökéletes harmóniáját kínálja

Itt van egy gasztronómiai ajánló a fenti recepthez:

Aromák: Amikor a szalonna lassan sült, az illatok kitelítik a konyhát, és a füstös, sós szalonnaszagok keverednek a hagyma édeskés aromájával. A tejet hozzáadva a lében található víz kiadja finom aromáit, és az egész konyhában érezhetővé válik az étel szaftos és füstös illata.

Ízélmény: Amikor a házi tepertőt a szádba veszed, egyenesen az ízlelőbimbóidat kényeztetheted. Az aranysárga és ropogós szalonna ad egy intenzív, füstös ízt, amit a hagyma édessége kiegyensúlyoz. A tej hozzáadása enyhén lágyítja az összetételt, ami egy különleges textúrát és ízélményt eredményez.

Textúra: A házi tepertő textúrája különleges. A kívül ropogós, belül szaftos szalonna a finomra összetört hagymával és a tej lágyító hatásával egyedülálló textúraélményt nyújt. A friss ropogós kenyérrel együtt a különféle textúrák remekül kiegészítik egymást.

Tálalás: Az ételt hagyományosan friss kenyérrel és esetleg hagymakarikákkal tálalják. A kenyérrel való egyesítés lehetővé teszi az étel szaftos részeinek felitatását és az ízek kiegészítését. Az egyszerű tálalás a tradicionális megközelítést tükrözi, ami kihangsúlyozza az alapanyagok minőségét.

Italajánlat: A hideg sör tökéletes választás az étel mellé, mivel a sör hűvösítő hatással van és kiválóan egyensúlyozza az étel sós és füstös jegyeit. Ha alkoholmentes italt preferálsz, egy frissítő üdítő vagy ásványvíz is jól passzol az ételhez, különösen melegebb időjárási körülmények között.

Az alakalom: A házi tepertő ideális csemege lazább összejöveteleken, piknikeken vagy baráti találkozókon. Az egyszerűsége és különleges íze miatt kiváló választás minden olyan alkalomra, ahol az emberek élvezni szeretnék az autentikus ízeket és egyedi gasztronómiai élményt.

 

További videók a témában