2024. május 18., szombat
Erik névnapja

Ültess a kertedbe virágokat!!! - Itt a nyári hagymás és évelő virágok vetésének ideje 🌷🌹🌻

2024-04-27 16:31 | Nézettség: 287
Ahogy közeledik a nyár 🌻, itt az ideje, hogy kertünkben hagymás és évelő virágokat 🌷ültessünk. Május ideális hónap a gladiolus, dália, és szarkaláb elültetésére, hogy egész nyáron gyönyörködhessünk virágaikban.🌹

A májusi időszak tökéletes alkalom a nyári hagymás és évelő virágok 🌷🌹🌻 ültetésére. Ezek a növények nemcsak szépségükkel gazdagítják a kertet, hanem sok esetben viszonylag könnyű gondozni őket. Íme néhány ajánlott növény, amelyeket májusban érdemes elültetni, hogy a nyár folyamán gyönyörködhessünk bennük.

virág mag

Hagymás virágok

 1. Gladiolus (Kardvirág) - Ezek a virágok különféle színekben pompáznak és magas, díszes virágszárakat növesztenek, amelyek júliustól októberig nyílnak. Napos helyet és jól lecsapoló talajt igényelnek.

 2. Dáliák - A dáliák változatos formákban és színekben érhetők el, így minden kertész megtalálhatja a számára ideális változatot. Jól érzik magukat napos, védett helyeken, és gazdag, jól lecsapoló talajban.

 3. Kána (Canna) - Látványos, nagy levélzettel és élénk színű virágokkal rendelkeznek, amelyek a nyár folyamán folyamatosan nyílnak. Szintén napos helyet és tápanyagban gazdag talajt igényelnek.

Évelő virágok

 1. Hosta - Árnyéktűrő növény, amely széles levélzetével tűnik ki. Többféle színben és méretben kapható, így tökéletes választás árnyékos kertekbe.

 2. Szarkaláb (Astilbe) - Árnyékot kedvelő évelő, amely gyönyörű, tollas virágzataival hívja fel magára a figyelmet. Nedves, humuszban gazdag talajt igényel.

 3. Rudbeckia (Feketeüstökös margitvirág) - Napfény és szárazságtűrő növény, amely sárga vagy narancssárga virágokkal díszíti a kertet. Jól érzi magát napos helyeken és jól lecsapoló talajban.

Ültetési tippek

 • Talaj előkészítése: Mindig győződjön meg róla, hogy a talaj jól lecsapolódik. Ha szükséges, javítsa a talaj szerkezetét komposzttal vagy tőzeggel.
 • Mélység és távolság: A hagymások ültetési mélységét a hagyma méretének háromszorosára ajánlott beállítani. Az évelők esetében tartsa be az ajánlott ültetési távolságot, hogy elegendő helyük legyen a növekedéshez.
 • Öntözés: Az ültetés után bőségesen öntözze a növényeket, majd rendszeresen, különösen száraz időszakokban.

Ezeknek a virágoknak az ültetésével nemcsak színes, hanem élénk és dinamikus kertet is kialakíthat, amely egész nyáron át örömet okozhat. 🌷🌹🌻

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=lSw5Hrrkb7o

A kertben ültetett virágok számos pozitív hatással bírnak az emberi szervezetre és lelkiállapotra. Íme néhány ok, amiért jó hatással vannak ránk:

virágmag

 1. Stresszcsökkentés: A kertészkedés, valamint a természet és a zöld növényzet közelsége segíthet csökkenteni a stresszt és az aggodalmat. A virágok látványa és illata megnyugtató hatással lehet, ami segít ellazulni és pihenni.

 2. Fizikai aktivitás: A kertészkedés tevékenység, amely növeli a fizikai aktivitást. Az ásás, ültetés, öntözés és egyéb kertészeti munkák segítenek javítani az állóképességet, erősíteni az izmokat, és növelni az általános fizikai kondíciót.

 3. Jobb mentális egészség: Kutatások szerint a kertészkedés javíthatja a mentális egészséget, csökkentheti a depresszió és szorongás tüneteit. A kertek és a virágok segítenek abban, hogy az emberek kapcsolatba kerüljenek a természettel, ami pozitív hatással van a pszichológiai jólétre.

 4. Közösségépítés: A kertészkedés közösségi tevékenység is lehet, amely összehozza az embereket. Közösségi kertekben való részvétel vagy szomszédokkal való együttműködés a kerti projektekben erősítheti a közösségi kötelékeket és támogatja a közösségi érzést.

 5. Esztétikai élvezet: A szépen gondozott virágos kert látványos és esztétikailag élvezetes. A színek, formák és illatok gazdagsága javíthatja a környezet minőségét, emellett büszkeséget és örömet okozhat azok számára, akik létrehozták és gondozzák ezeket a kerteket.

 6. Tanulási lehetőség: A kertészkedés lehetőséget nyújt új készségek elsajátítására és tudás bővítésére a növényekről, termesztési technikákról és a természettel való együttműködésről.

Ezek a tényezők mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a kertben való időtöltés és a virágok ültetése és gondozása jótékony hatású legyen az ember fizikai, mentális és emocionális egészségére.

virágmagvak

További videók a témában