2023. március 25., szombat
Irén névnapja

Valóban úgy történtek a dolgok 1848. március 15-én ahogy azt tanították? Mi az igazság március 15-vel kapcsolatosan?

2023-03-14 12:25 | Nézettség: 113
Tévhitek és mendemondák egész sora tereli el a figyelmünket a lényegről: hogy valójában mi is történt március 15-én? Petőfi egymaga vezette forradalmi tömeget? Előzmények nélkül robbant ki a népfelkelés? Görgei árulta el a szabadságharcot? Mi történt március 15-én?! Válasz a videóban!

Mi történt 1848. március 15-én Magyarországon?

március 15. Magyarország történelmében a forradalom és szabadságharc kezdetének napja, amely az ország függetlenségéért, az alkotmányos jogokért, a társadalmi reformokért és a nemzeti kultúra felemelkedéséért vívott harc időszakát jelképezi.
Ezen a napon a pesti Nemzeti Múzeum előtt több tízezer ember gyűlt össze, hogy petíciót nyújtsanak át a Habsburg császárnak az alkotmányos és szabadságeszmények megvalósításáért. Azonban a kérésüket a császári hatalom visszautasította, amely az országos forradalom kirobbanását eredményezte.

Az ország számos területén felkelések törtek ki, és a magyar hadsereg sikeresen szerepelt az első összecsapásokban az osztrák csapatokkal szemben. Azonban a forradalom és szabadságharc kimenetele nem volt egyszerű, és hosszú és véres küzdelmek következtek, amelyek végül a magyar vereséggel és az osztrák fennhatóság helyreállításával zárultak.

Március 15. mégis fontos mérföldkőnek számít a magyar történelemben, és azóta az országban nemzeti ünnepként tisztelik és emlékeznek meg róla minden évben.

1848. március 15-én kik voltak azok a személyek, akik fontos szerepet játszottak az események alakulásában?

március 15-én Magyarországon a Forradalmi Kormányzótanács hirdette ki az ellenzéki programját a Nemzeti Múzeum előtt tartott nagygyűlésen. Az események alakulásában számos fontos személyiség játszott szerepet. Néhányan közülük:
Batthyány Lajos: A forradalmi kormány első miniszterelnöke és a Nemzeti Múzeum előtt tartott nagygyűlés egyik felszólalója volt. Batthyány a reformokat és a függetlenséget szorgalmazta, és fontos szerepet játszott a kormányzásban a forradalom idején.

Kossuth Lajos: Az 1848-as forradalom egyik vezéralakja és a Nemzeti Múzeum előtt tartott nagygyűlés fő szónoka volt. Kossuth a magyar függetlenség és szabadság elkötelezett híve volt, és az országos mozgalom egyik legfontosabb szervezője és politikusa volt.

Petőfi Sándor: A Nemzeti Múzeum előtt tartott nagygyűlésen Petőfi Sándor a Nemzeti dal előadásával tett emlékezetessé. Petőfi számos népszerű költeményt írt, amelyek a forradalom és az országos mozgalom szimbólumává váltak.

Vörösmarty Mihály: A magyar irodalom kiemelkedő alakja és a Nemzeti Múzeum előtt tartott nagygyűlés egyik felszólalója volt. Vörösmarty az irodalmi élet mellett fontos szerepet játszott a politikában és a forradalom idején is aktívan támogatta az országos mozgalmat.

Deák Ferenc: A magyar politika egyik legfontosabb alakja volt az 1848-as forradalom idején, bár ő nem vett részt a Nemzeti Múzeum előtti nagygyűlésen. Deák azonban a forradalom után kiemelkedő szerepet játszott a béke megteremtésében és az ország újjáépítésében.

Széchenyi István: A magyar társadalom egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb tagja volt, és fontos szerepet játszott a magyar gazdaság és infrastruktúra fejlesztésében. Széchenyi a forradalom előtt és után is támogatta a reformokat, de később eltávolodott a politikától.

Ezek a személyiségek csak néhányak voltak azok közül, akik fontos szerepet játszottak az 1848-as forradalom alakulásában és a magyar történelemben.

Mit tudsz az 1848. március 15-én történtekről? Kattints ide és megtudod mennyire ismered az eseményeket!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=mUAZTyPv0x0