2024. június 19., szerda
Gyárfás névnapja

10 Félelmetes dolog, amiről a légitársaságok soha nem beszélnek ✈️

2023-07-05 17:43 | Nézettség: 729
Ismered az igazságot a légitársaságok ✈️ titokzatos oldaláról? Fedezd fel a légi közlekedés mögött rejlő félelmetes tényeket! Ebben a sokkoló videóban megtudhatsz 10 olyan dolgot, amiről a légitársaságok soha nem beszélnek. Tudd meg, hogyan működik a túlfoglalás, miért hiányozhatnak csavarok a repülőgépek testéből, vagy hogy pontosan meddig tart az oxigén a maszkokban. Érdekes tények és példák várnak rád, amelyek megváltoztathatják a repülésről alkotott képedet. Ne hagyd ki ezt a meghökkentő és informatív videót, amely minden utast érdekelhet!"

FÉLELMETES DOLOG, AMIRŐL A LÉGITÁRSASÁGOK SOHA NEM BESZÉLNEK!

A statisztikák szerint a repülés ✈️ még mindig a legbiztonságosabb közlekedési forma, de vajon ez az állítás tényleg igaz?

Az nyilvánvaló, hogy a légitársaságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy az emberek elhiggyék azt, hogy a légiutaskísérők megpróbálnak vigyázni az emberek épségére és megpróbálnak egy kellemes időtöltést nyújtani az utasoknak, de sajnos még ennek ellenére is rengeteg olyan dolog van, amiről mi utasok nem tudunk. Ezért ebben a cikkben megosztok veletek 10 sokkoló dolgot, amiről a légitársaságok soha nem beszélnek.

Túlfoglalás:

A légitársaságok gyakran több repülőjegyet adnak el, mint ahány hely van a repülőgépeken. Ennek oka az alacsony jegyárak fenntartása és a járatok kihasználtságának növelése. Ha egy utas nem ér oda időben a repülőtérre, vagy elakad a biztonsági ellenőrzésen, akkor az esélye nagy, hogy a helyét másnak eladják.

 • Példa: Egy utas késése miatt a helyét egy másik utas kapja meg, és őt átirányítják egy későbbi járatra, ami jelentős kellemetlenségeket okozhat számára.

Hiányzó csavarok:

Előfordulhat, hogy egy repülőgép testéből hiányoznak csavarok. Bár ez ijesztő lehet, sok esetben a gépek biztonságosan repülnek, akár több napon keresztül is, anélkül, hogy a csavarhiány bármilyen problémát okozna.

 • Példa: Jelentések szerint olyan repülőgépek repültek csavarhiányos állapotban több ezer kilométert, mégsem történt semmi rendkívüli.

Az üzemanyag mennyisége:

A repülőgépek nem mindig indulnak teljes üzemanyagtartállyal. Az előírások szerint csak annyi üzemanyag szükséges, amely a tervezett útra és plusz 45 percre elegendő. Ez annak a biztonsági szabálynak az eredménye, hogy a gépnek elég üzemanyaga legyen egy vészhelyzet esetére, amikor kisebb reptéren vagy akár az autópályán kell landolnia.

 • Példa: Ha a gépnek kevés üzemanyaga van és a pilóta kénytelen vészhelyzeti leszállást végrehajtani, akkor ez bizony komoly kockázatot jelenthet az utasok számára.

Oxigénmaszkok korlátozott mennyisége:

Egy vészhelyzet esetén az utasoknak az oxigénmaszkokból csak korlátozott ideig jut elegendő oxigénhez. Az oxigénmaszkokban található készülék csak körülbelül 12-15 percig tartja fenn az oxigénellátást, és ez nem palackos oxigénnel működik, mivel az robbanásveszélyes lenne. Az oxigén reakció révén jön létre a maszkban, és így jut el az utasokhoz.

 • Példa: Ha egy repülőgépen oxigénhiányos helyzet alakul ki, akkor az utasoknak korlátozott ideig van elég oxigénjük a maszkokból, amíg a pilóta stabilizálni tudja a helyzetet vagy leszállást hajthat végre.

Hiányzó mentőmellények:

Bár a mentőmellények fontosak egy vészhelyzetben, sajnos előfordul, hogy az ülés alatt található sárga mentőmellények hiányoznak. Néhány utas poénból vagy más okból eltulajdonítja ezeket a mellényeket, és a légiutaskísérők nem mindig ellenőrzik, hogy minden mellény a helyén van-e. Ez komoly problémát jelenthet egy vészhelyzetben.

 • Példa: Az US Airways 1549-es járatának balesete során, amikor a repülő a Hudson folyóba zuhant 2009-ben, az utasok közül csak 33-nak volt mentőmellénye a 155-ből. Ez az eltulajdonított mellények miatt történt.

Alvás közbeni pilóták:

Egy felmérés szerint a pilóták 56%-a bevallotta, hogy már előfordult vele, hogy elaludt repülés közben, és ebből az 56%-ból a 26% elismerte, hogy már előfordult, hogy a másodpilóta is elaludt.

 • Példa: A pilóták hosszú és fárasztó munkanapokat töltenek a levegőben, és a hosszú repülési idők miatt fennáll a kockázata annak, hogy elálmosodnak vagy elalszanak.

Rejtett terhek, potyautasok a csomagterekben:

A repülők csomagterében sok olyan dolog lehet, amire nem is gondolnánk. Ide tartoznak az állatok, amelyeket különféle okokból szállítanak, valamint a különféle orvosi szervátültetésekre szánt emberi szervek is. Ezek a rejtett terhek általában az utasok figyelme elől el vannak rejtve.

 • Példa: Egy repülőgép csomagterében lehetnek élő állatok, mint például denevérek vagy halak, amelyeket speciális feltételek mellett kell szállítani. Emellett előfordulhat, hogy egy adott járaton olyan értékes vagy sürgős szervátültetésre szánt szervek vannak, amelyek az utasok tudta nélkül utaznak.

Ajtók zárva tartása:

A repülőgépen az ajtók felszállás előtt való korai zárása sokak számára furcsa lehet. A szabályozás értelmében a fedélzeti személyzet akár 3 órán át is tarthatja az utasokat a gépen a felszállás előtt. Ez egyfajta biztonsági intézkedés, hogy a légitársaságoknak legyen elegendő idő a folyamatok előkészítésére és a gép indulására.

 • Példa: A repülőgép fedélzetén tartott utasok korai zárása segít az üzemeltetőknek a járat pontos indulásában és a műveletek hatékonyabb végrehajtásában. Ezáltal minimalizálják a felszállási folyamat késedelmét és biztosítják a járatok időbeni indítását.

Pilóták preferenciái a landolásokkal kapcsolatban:

Meglepő lehet, hogy a legtöbb pilóta kedveli a nehéz landolásokat, mivel lehetőséget ad számukra, hogy megmutassák a pilótai képességeiket. Egy felmérés során a pilóták a legjobbnak ítélt landolási helyek között említették Gibraltárt, Nápolyt és Madeirát.
 

 • Példa: A nehéz landolások lehetővé teszik a pilótáknak, hogy demonstrálják a jártasságukat és a kiváló pilóta képességeiket. Az ilyen landolások kihívást jelenthetnek, és a pilóták számára izgalmasak lehetnek.

Mentőmellények:

Bár a mentőmellények biztonságot sugallhatnak az utasoknak, valójában csak a megfelelő módon történő felvétele esetén működnek hatékonyan. Sok utas nem rendelkezik elegendő tudással arról, hogyan kell helyesen felvenni a mentőmellényt.

 • Példa: Ha egy repülőgép vészhelyzetben vízre száll a megfelelően felvett mentőmellény segíthet az utasoknak a víz felszínén való maradásban. Azonban sok utas nincs tisztában azzal, hogyan kell helyesen felvenni és rögzíteni a mellényt, ami csökkentheti a hatékonyságát és az utasok biztonságát.
 • Példa: Az Air France 447-es járata tragédiája során, amely 2009-ben történt, az utasok többsége nem tudta megfelelően felvenni a mentőmellényt, amikor a repülőgép vízre szállt az Atlanti-óceánban. Ez jelentősen hozzájárult az utasok túlélési esélyeinek csökkenéséhez és a tragédia súlyosságához.

Fontos hangsúlyozni, hogy bár ezek a tények néha félelmetesnek tűnhetnek, a légi közlekedés továbbra is az egyik legbiztonságosabb módja az utazásnak. A légitársaságok szigorú biztonsági előírásokat követnek, és a repülőgépek folyamatosan karbantartásban vannak, hogy maximalizálják az utasok biztonságát.

Az utasoknak fontos, hogy tájékozottak legyenek a légi közlekedéssel kapcsolatos tényekről és szabályokról, valamint az utazással járó kockázatokról. A legfontosabb az, hogy megfelelően tartsák be az utasoknak szóló utasításokat és biztonsági előírásokat, valamint figyeljék a repülés közbeni tájékoztatásokat és utasításokat.

Bár vannak olyan dolgok, amelyekről a légitársaságok nem beszélnek nyilvánosan, ezek a tények általában nem befolyásolják az utasok biztonságát és kényelmét. Az utazás repülővel továbbra is egy hatékony és kényelmes módja a hosszú távú és nemzetközi utazásoknak, és a légitársaságok folyamatosan törekednek a szolgáltatásaik fejlesztésére és az utasok elégedettségére.

Nem tudod milyen uticélt a számodra legmegfelelőbb? Kalkulátor segítségével könnyen megtalálhatod a számodra megfelelő uticélt! Kattints ide!

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=HlU0ZA41Dhg