2023. március 29., szerda
Auguszta névnapja

2023-as lakáspiac mélyrepülése

2023-02-17 08:30 | Nézettség: 150
Ingatlanpiac alakulása 2023 évben. Mi befolyásolja az ingatlanpiacot Magyarországon? Ingatlanpiacot befolyásoló tényezők Magyarországon. Mire érdemes figyelni Magyarországon ingatlanvásárlás alkalmával? Szempontok, amit figyelembe kell venni ingatlan vásárlás alkalmával. Az ingatlan állapota, az ingatlan elhelyezkedése, az ingatlan ára, az ingatlan dokumentációja, az ingatlan jogi háttere.

Mire kell figyelni ingatlanvásárláskor?

Az ingatlanvásárlás nagyon fontos döntés, amelyre nagy figyelmet kell fordítani. Az alábbiakban felsorolok néhány fontos dolgot, amelyekre figyelni kell ingatlanvásárláskor:

Az ingatlan állapota: Fontos, hogy az ingatlan, amelyet meg szeretne vásárolni, jó állapotban legyen. Ajánlott szakértő segítségét igénybe venni, aki átnézi az ingatlant, és javaslatot tesz a szükséges javításokra.

Az ingatlan elhelyezkedése: Az ingatlan elhelyezkedése is fontos tényező. Ajánlott olyan ingatlant vásárolni, amely közel van a fontos helyekhez, mint például az iskolák, a bevásárlóközpontok, a munkahelyek stb.

Az ingatlan ára: Az ár az egyik legfontosabb tényező, amikor ingatlant vásárolunk. Fontos, hogy az ár megfeleljen az ingatlan értékének. Ajánlott összehasonlítani az árakat a hasonló ingatlanokhoz képest.

Az ingatlan dokumentációja: Fontos, hogy az ingatlan dokumentációja rendben legyen. Az összes szükséges dokumentumot át kell nézni, beleértve a tulajdoni lapot, a terveket, a szerződéseket stb.

Az ingatlan jogi háttere: Az ingatlan jogi háttere is fontos tényező. Ajánlott szakértő segítségét igénybe venni, aki átnézi az ingatlan jogi hátterét, és ellenőrzi, hogy minden rendben van-e.

Az ingatlan finanszírozása: Az ingatlan finanszírozása is fontos tényező. Ajánlott előre megtervezni, hogyan finanszírozza az ingatlan vásárlását, és milyen költségekre kell számítani.

Az ingatlan jövőbeli tervei: Az ingatlan jövőbeli tervei is fontosak lehetnek. Ajánlott olyan ingatlant vásárolni, amelynek jövőbeli tervei megfelelnek az Ön igényeinek.

Ezek a főbb tényezők, amelyekre figyelni kell, amikor ingatlant vásárolunk. Ajánlott gondosan átgondolni az összes lehetőséget, mielőtt döntést hozunk.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=CTo0VkcGgHc

Több generáció szokásai alakítják át épített környezetünket– állapította meg a CBRE kutatása
 
 

A CBRE új kutatása alapján az elkövetkezendő időszakban négy fő téma határozza majd meg az ingatlanokkal kapcsolatos döntéseket: a lokáció, az ESG, a wellbeing és a hibrid munkavégzés. 
A következő két évben költözést tervezők több mint 40 százaléka szeretne a városközponthoz közelebb eső ingatlant.
Az európai válaszadók 90 százaléka ragaszkodik a legalább részben irodai munkavégzéshez.
Tízből hét kategóriában a fogyasztók az üzletben történő vásárlást választják az e-kereskedelem helyett.
 
 
Budapest – 2023. február 16. – A CBRE globális ingatlantanácsadó cég közzétette legújabb jelentését, amelyben összefoglalta azokat a generációkon átívelő attitűdöket, amelyek meghatározzák majd a következő időszakban az épített környezet alakulását.

A felmérés során, a CBRE több mint 20 000 embert kérdezett meg világszerte – a baby boomerektől egészen a Z generációig –, hogy felmérje, hogyan élnek, dolgoznak, illetve vásárolnak majd a jövőben, és ez miként hat az általuk használt ingatlanokra. A jelentés szerint a wellbeing, a lokáció, az ESG és a hibrid munka lehetősége az a négy átfogó téma, amely jelentősen befolyásolja majd az ingatlanokkal kapcsolatos döntéseket – minimális eltérésekkel az Egyesült Államokban, az ázsiai és csendes-óceáni térségben –, illetve Európában.

 „A siker érdekében minden ingatlanpiaci döntés középpontjában a fogyasztónak kell állnia. Ezt a felmérést is éppen azért készítettük, hogy segítségével útmutatást nyújthassunk az ingatlanbefektetők és az ingatlant használók számára egyaránt fontos ágazatokban, különösen a lakó-, iroda-, kiskereskedelmi és logisztikai szektorban. Itt az ideje, hogy átértékeljük azt a nézetet, miszerint minden fogyasztó a kertvárosban szeretne élni, távol a munkahelyétől és a bevásárlóközpontoktól” – mondja Tasos Vezyridis, a CBRE európai kutatási igazgatója.

 

Élettér

Európa-szerte a válaszadók 32 százaléka tervez költözést a következő két évben, és 42 százalékuk a városközponthoz közelebbi lokációt választana jövőbeni lakhelyéül. Ez ellentmond a világjárvány során tapasztalt, a külvárosok népszerűségéről szóló narratívának, és azt mutatja, hogy a városközpont közelisége továbbra is vonzó, különösen a fiatalabb generációk esetében.

A kutatás azt is megállapította, hogy a költözni szándékozók közel fele bérléssel tervez, ami további lehetőségeket kínál a Build-to-Rent fejlesztők és befektetők számára.

 

Munkakörnyezet

A világjárvány lecsengése után érezhető munkahelyi tendenciává vált az irodába való visszatérés. Európa-szerte a megkérdezettek 38 százaléka mondta azt, hogy újra teljes munkaidőben dolgozik az irodában. Az ideális jövőbeli munkarend kapcsán a megkérdezettek 90 százaléka nyilatkozta azt, hogy munkaidejének legalább egy részét a munkahelyén szeretné tölteni. Ez is jól mutatja, hogy az irodákra a jövőben is szükség lesz.

A munkahelyen töltött idő hosszát ugyanakkor nagyban befolyásolja a bejárással eltöltött idő – amit az európai válaszadók 67 százaléka megemlített –, valamint az iroda jó elhelyezkedése – ezt a megkérdezettek 54 százaléka találta fontosnak. Ez is azt bizonyítja, az elhelyezkedés egyaránt fontos tényező a befektetők és a bérlők számára is, amikor új ingatlanügyletet fontolgatnak.

 

Vásárlási szokások

Az elmúlt két évben az e-kereskedelem vezető szerepet játszott a fogyasztók vásárlási szokásaiban, azonban a CBRE által megkérdezettek tíz kategóriából hétben a hagyományos kiskereskedelmet jelölték meg preferált vásárlási módként. 

A fogyasztók nagyra becsülik az üzletben történő vásárlás élményét: az európai válaszadók 61 százaléka számára ugyanis az üzletlátogatás elsődleges célja a termék megtekintése vagy kipróbálása. 

A kiskereskedők számára a fizikai üzlet többet nyújthat, mint egy értékesítési felületet a sok közül: ugyanis a megkérdezett fogyasztók 50 százaléka szeretné a terméket az üzletben megnézni, mielőtt online megvásárolná. A visszaküldések esetében a fogyasztók 43 százaléka mondta, hogy az online megrendelést inkább az üzletben adja le, mintsem postai úton visszaküldené. Mivel az e-kereskedelem költségei továbbra is emelkednek, a kiskereskedelem és logisztika többcsatornás rendszerének fenntartása kiemelkedő fontosságú.