2023. március 21., kedd
Benedek névnapja

A Klímahősök program célja a fiatalok valós tudással való felvértezése és cselekvésre ösztönzése - Miért fontos a fiataloknak miért a fenntarthatóság ? A klímavédelem előtérbe helyezését a fiatal korosztály is nagyon fontosnak tartja!

2022-11-23 11:04 | Nézettség: 126
Az UNICEF megbízásából készített kutatás szerint a magyar fiatalok kilencven százaléka szorong a klímaváltozás miatt.

Ennek a szorongásnak a feloldására, a félelmek cselekvéssé alakítása és valódi tudás átadása érdekében került megrendezésre november 20-án, a Gyermekjogok Világnapján hazánk eddigi legnagyobb fiataloknak szóló klímavédelmi rendezvénye,

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=lLECnfP6XXA

Megrendezésre került az  UNICEF Magyarország Klímahősök konferenciája, a Deloitte szakmai részvételével.


 
A konferencia előzménye az UNICEF Magyarország nemrég indított Klímahősök programja, amely a Deloitte Magyarország fenntarthatósági csapatának szakmai támogatásával született. A nagyszabású program legfontosabb célja, hogy a korosztályra jellemző, a fiatalok mentális egészségét is veszélyeztető tehetetlen szorongás helyett valódi tudást, kapcsolódási és cselekvési lehetőségeket biztosítson.
 
A Klímahősök program részeként szervezett konferencián szakértők és a korosztály számára releváns képviselők, véleményvezérek várták a fiatalokat interaktív kerekasztal-beszélgetéseken, előadásokon, workshopokon, hasznos és a hétköznapokban is felhasználható információkkal a klímavédelemről. A Deloitte Magyarország szakértői több panelbeszélgetésben is részt vettek.
 
A „Fenntartható multi” – Mit várnak a fiatalok a jövő munkáltatóitól? című kerekasztal-beszélgetés során Csépai Martin, a Deloitte HR tanácsadás igazgatója kiemelte, hogy az ESG szempontok megvalósulása már nem csupán egy kipipálandó feladat, hanem alapvető üzleti érdek is, ezért a vállalatok nem tehetik meg, hogy nem foglalkoznak a fenntarthatósággal. A beszélgetés résztvevői megvitatták azt is, hogy mit tehetnek a multik a fenntarthatóságért, és mennyire okolhatóak a társadalmi és környezettel kapcsolatos problémákért. Ezenkívül bemutatták, miből lehet felismerni, hogy valóban „zöld-e” egy vállalat, és hogyan változhatnak a jövőben a munkavállalók mindennapjai. 
 
A Fenntartható városok kerekasztal-beszélgetésben Kovács Gábor Tamás, a Deloitte zöld ingatlan és településfejlesztés szakértője mesélt a hazai városok fenntarthatósági helyzetről. Beszámolt arról, milyen tulajdonságai vannak egy fenntartható városnak, miért fontos, hogy az adott város, település természeti erőforrásaihoz – mint az erdők, folyók, tavak – korlátok nélkül hozzáférjen a lakosság, és miért káros, ha ezeket elszeparálja tőlük egy vasút, vagy például egy ipartelep. Kiemelte az oktatás és a közösségek létfontosságát: ezekben a kérdésekben a fiatalabb generáció sokat tud segíteni az idősebb koroszálynak, akik nem, vagy csak korlátozottan férnek hozzá ezekhez az információkhoz, valamint meghatározó, hogy közösségekbe rendeződve párbeszédet indítsunk a fontos ügyekről és legyen módja a lakosoknak hangot adni észrevételeiknek az önkormányzatok számára.
 
“A klímaváltozás negatív hatásainak mérséklése érdekébenfolytatott harc – akár vállalati, akár az egyén szintjén zajlik – ennek kiemelt lépése a megbízható és hiteles információ. Az UNICEF Klímahősök programja pont ezt a célt szolgálja: a frusztráló klímaszorongást érdemi tudásra és ezáltal cselekvésre váltja, ami teljes összhangban van a saját értékeinkkel. Emiatt is megtisztelő feladat a kezdeményezés szakmai támogatása, ahogy a konferencián való részvétel is; igyekszünk élni minden olyan lehetőséggel, amikor ilyen fontos témákban a fiatalokhoz szólhatunk és ösztönözhetjük őket.” – mondta Szücs Réka, a Deloitte Fenntarthatóság és klímaváltozás üzletágvezetője, aki többek között részt vett a Klíma Szuperhős Díj zsűrijében is.