2024. február 22., csütörtök
Gerzson névnapja

A legfőbb ok, hogy ne egyél margarint - a történet, amit kevesen tudnak.

2023-03-29 21:26 | Nézettség: 610
Orvosok? Kutatók? Gyógyszergyárak? Ki volt a margarin kétes felfutása mögött? A margarin tömeges előállítása és népszerűsítése azonban az angol holland származású üzletember, Samuel van den Bergh nevéhez fűződik. Van den Bergh és fia, Anton, fejlesztette ki az olajhidrogénezés eljárását, amely lehetővé tette a margarin gyártásának egyszerűsítését és olcsóbbá tételét. Ők voltak azok is, akik először forgalmazták a margarint az átlagemberek számára a 19. század végén és a 20. század elején.

Mit tartalmaz a margarin, amiért nem ajánlják a fogyasztását?

  • A margarin általában növényi olajokból készül, amelyeket hidrogéneznek, hogy a szobahőmérsékleten szilárd állagot kapjanak. A hidrogénezés során azonban transzzsírsavak keletkezhetnek, amelyeket az egészségügyi szakemberek általában nem ajánlanak a fogyasztásra.
  • A transzzsírsavak növelhetik a rossz koleszterinszintet és csökkenthetik a jó koleszterinszintet, ami növelheti a szívbetegség kockázatát. Emellett a transzzsírsavak kapcsolatba hozhatók más egészségügyi problémákkal, például az elhízással és a 2-es típusú cukorbetegséggel.
  • Azonban fontos megjegyezni, hogy a margarinok összetétele és minősége változó, és nem minden margarin tartalmaz transzzsírsavakat. Néhány margarin kifejezetten készül úgy, hogy minimalizálja vagy teljesen kiküszöbölje a transzzsírsavakat. Ha margarint vásárol, érdemes átolvasni az összetevőket, és válassza azokat, amelyek legalább mennyiségben tartalmaznak transzzsírsavakat.

Mi a transzzsírsav?

  • A transzzsírsavak olyan zsírsavak, amelyek a kémiai folyamatok során részlegesen hidrogénezett növényi olajokból és más zsírokban található telítetlen zsírsavakból keletkeznek. A hidrogénezés során a növényi olajokat és más zsírokat részben megváltoztatják a feldolgozás során, amely során a telítetlen zsírsavak kémiai szerkezete megváltozik, és a zsírmolekulák egyes részei a molekula másik oldalára helyeződnek.
  • Ez a folyamat eredményezi a transzzsírsavak képződését, amelyeknek speciális tulajdonságai vannak. Az élelmiszerekben előforduló transzzsírsavak növelhetik a LDL ("rossz") koleszterin szintjét és csökkenthetik a HDL ("jó") koleszterin szintjét, ezáltal növelve a szívbetegség kockázatát.
  • A transzzsírsavak az ételekben gyakran előfordulnak olyan feldolgozott élelmiszerekben, mint a sütemények, kekszek, chipsek, pattogatott kukorica és a bolti sütemények, pékáruk, valamint az előre elkészített ételekben. Az élelmiszerek címkéjén meg lehet találni a transzzsírok mennyiségére vonatkozó információkat, és általában azt javasolják, hogy csökkentsük a transzzsírsavak fogyasztását.

 

Ki volt a margarin kétes felfutása mögött?

  • A margarin története összetett, és sok ember és cég játszott szerepet a fejlődésében és népszerűsítésében. Azonban az első margarint a francia vegyész Michel Eugène Chevreul fejlesztette ki 1813-ban. A margarin elkészítésének elve az olajok és zsírok hidrogénezése volt, ami az 1890-es években vált elterjedtté.
  • Azonban a margarin népszerűségét a második világháború utáni időszakban az állati zsírok és vajhiány miatti kereslet növekedése hajtotta fel.
  • Ezután a margarint a 20. század közepéig sokan egészségesebb alternatívának tekintették, mint a vajat. Azonban az utóbbi években az egészségügyi kutatások arra utaltak, hogy a transzzsírsavak tartalmával kapcsolatos egészségügyi kockázatok miatt a margarint nem javasolt fogyasztani.

Ide kattintva további érdekes egészséggel, életmóddal kapcsolatos videókat nézhet meg a témában!


Megnézem a videót
Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Iiov2_TKvwU