2024. május 29., szerda
Magdolna névnapja

A világ leghülyébb diktátora

2023-07-13 21:04 | Nézettség: 1183
Türkmenisztán hihetetlenül abszurd világa! Fedezd fel a történelem legkülönlegesebb diktatúráját, ahol a hatalom egyetlen férfi kezében összpontosul. Csodálkozz rá az elképesztő szobrokkal és emlékművekkel, amelyek az ország minden sarkában megtalálhatóak. Kísérd figyelemmel a koronázott diktátor életének legőrültebb kalandjait, amelyek között ott van az autóverseny, ahol az új vezér azonnal győztesként jött ki. Ez a videó garantáltan felejthetetlen élményt nyújt! Nézd meg most, hogy hiteles képet kaphass Türkmenisztán hihetetlen világáról!

Türkmenisztán egy abszurd világ, amely él, létezik és senki nem háborog!

 • Türkmenbasy magáról nevezte el a január hónapot, édesanyjáról meg az áprilist.
 • A feje az állami TV logója, a műsorvezetők róla mondták az esti mesét a gyerekeknek. 5 méteres arany forgószobra egy 70 méteres márvány oszlopon forgott együtt a Nappal.
 • Minden pénzről ő mosolygott, a Himnusz és a Szózat vele kezdődött.
 • A nevét viselő városban minden közterületen volt emlékműve, de még a könyvének is külön szobrot emeltek.
 • A karórákon az ő feje ketyeg, birodalmának lakói istenként rajongtak érte. 

Észak-Koreától Haitiig sok diktatúrában jártam, de magasan Türkmenisztán nyerte a "diktatúra versenyt". Türkmenisztánban minden, de tényleg MINDEN egyetlen férfiről szólt, aki magát így hívatta: "Hatalmas Szaparmurat Türkménbasi Minden Türkmének Szent Atyja"!

Életem talán legkülönlegesebb kalandja vitt Türkménbasi birodalmába, ahová a legkisebb afrikai ország, Gambia diplomáciai küldöttségének orosz tolmácsaként jutottam be. És ha már ott voltam, elvittem magammal az amatőr kamerámat, hogy filmen is megörökítsem az ép ésszel elképzelhetetlent. 

Jön az ország, ahol még a nagy vezető cigarettaszipkája is kiállítási tárgy a múzeumban, a róla elnevezett legmagasabb állami kitüntetést pedig először saját magának ítélte oda... és ez még messze nem minden...

Utóiratként hozzáteszem, hogy egy szavazáson a Hatalmas Szaparmurat Türkménbasit, Minden Türkmének Szent Atyját megválasztották a történelem leghülyébb diktátorának. Aki sajnos meghalt. Utódja: "Arkadag Gurbanduly Berbimuhamedov, A Türkmén Emberek Nemzeti Vezetője" el is vitette a főtérről az elődje forgószobrát. Sokan azt hitték, hogy ezzel vége a bizarr személyi kultusznak.

Aztán az új vezér nézőként kilátogatott egy türmén ralliversenyre. Ha már ott volt, be is ült egy autóba. Ha már beült, el is indult. Ha már elindult, meg is nyerte a versenyt. Így lett az új diktátor Türkmenisztán új nemzeti bajnoka...

 

Türkmenistan egy központi elnöki rendszerű köztársaság Közép-Ázsiában.

Türkmenistan magyarul "Turkmén Köztársaság" néven ismert. Ez egy Közép-Ázsiában található független állam. Fővárosa Aşkabat. Türkmenistan nyugaton a Kaszpi-tengerrel, keleten Üzbegisztánnal, délen Iránnal és délnyugaton Afganisztánnal határos. Északon pedig Kazahsztán található.Az ország hivatalos neve Türkmenisztán Köztársaság. Türkmenisztán földrajzilag jellemzően sivatagos területekkel rendelkezik, a Kopet-Dag-hegység határolja az ország déli részét. A Hazar-tenger partján elhelyezkedő Türkmenisztán gazdag energiaforrásokkal rendelkezik, különösen a természeti gáz terén.

Türkmenbasy, hivatalosan Gurbanguly Mälikgulyýewiç Berdimuhamedow, Türkmenisztán jelenlegi elnöke. Berdimuhamedow 2006 óta áll az ország élén. Türkmenbasy jelentése "Türkmén atya" vagy "Türkmén vezér". Berdimuhamedow hatalma alatt Türkmenisztánban jelentős politikai és gazdasági reformok történtek. Az országban erőteljes kultusz körülveszi a vezetőt, és a politikai hatalom koncentráltan áll az ő kezében.

Türkmenbasy azzal a céllal irányítja az országot, hogy gazdasági fejlődést és modernizációt hozzon létre. Az infrastruktúra fejlesztése, a gáz- és olajipar növekedése, valamint a turizmus előmozdítása központi elemek a kormányzati programjában. Azonban kritikusok szerint a politikai rendszer korlátozza a polgárok szólásszabadságát és emberi jogait.

Türkmenbasy kormányzása alatt a kultusz és a személyi kultusz jelentős szerepet játszik. Az országban sok épületet és szobrot emeltek Türkmenbasy tiszteletére, és a sajtóban és köztereken gyakran jelenik meg arca. A kormányzatnak erős ellenőrzése van az állami médián és az információáramláson.

Fontos megjegyezni, hogy az itt közölt információk a 2021 szeptemberéig rendelkezésre álló adatokon alapulnak, és azóta változások történhettek. Kérlek, ellenőrizd az aktuális forrásokat a legfrissebb információkért Türkmenisztán és Türkmenbasy kapcsán.


Miben nyilvánul meg a személyi kultusz az országban?

Türkmenisztánban a személyi kultusz az ország vezetője, Türkmenbasy körül összpontosul. Az országban számos intézkedés és jelenség jelzi ezt a személyi kultuszt. Néhány példa a következő:

 • Szobrok és emlékművek: Türkmenbasy szobrokat és emlékműveket állíttatott magának az ország különböző pontjain. Ezek a szobrok gyakran lenyűgöző méretűek és pompás kivitelezésűek, és Türkmenbasyt ábrázolják különböző pózokban és helyzetekben.
 • Türkmenbasy portrék: Az országban Türkmenbasy arca gyakran jelenik meg a köztereken, épületeken és közintézményekben. Az épületek homlokzatán hatalmas méretű Türkmenbasy portrék láthatók, és az intézményekben is sok helyen kihelyezik a vezető arcképét.
 • Türkmenbasy könyvek és költészeti alkotások: Türkmenbasy írt számos könyvet, amelyekben saját politikai filozófiáját és gondolatait fejti ki. Ezeket a könyveket kötelezővé tették az oktatási rendszerben, és elterjedt a költészeti alkotásokban is, amelyek dicsőítik a vezetőt.
 • Türkmenbasy ünnepségek és rendezvények: Türkmenbasy születésnapját és hatalomra lépésének évfordulóját az országban hatalmas ünnepségekkel és rendezvényekkel ünneplik. A lakosság kötelező jelleggel részt vesz ezeken az eseményeken, amelyek gyakran különböző performanszokat és parádékat tartalmaznak.
 • Médiakontroll és kultuszterjesztés: A türkmén kormányzat erős ellenőrzése alatt áll a média és az információáramlás. A türkmén média gyakran dicsőíti Türkmenbasyt, és a vezetőt pozitív fényben tünteti fel. A sajtó és a médiumok ellenőrzése arra törekszik, hogy erősítse a vezető imázsát és fenntartsa a személyi kultuszt.

Ezek csak néhány példa a személyi kultusz megnyilvánulásaira Türkmenisztánban. A személyi kultusz erős jelenléte az országban arra utal, hogy Türkmenbasyt a politikai és társadalmi élet központi szereplőjeként tekintik, és erőteljes tisztelet és hűség kifejezése az állampolgárok felé.


Milyen eszközökkel éri el a diktátor, hogy a személyi kultusz érvényben maradjon?

A diktátoroknak számos eszközük van arra, hogy fenntartsák és erősítsék a személyi kultuszt maguk körül. Néhány gyakori eszköz, amelyeket diktátorok használnak, és amelyek Türkmenisztánban is megfigyelhetők, a következők:

 • Propaganda és médiaellenőrzés: A diktátorok erőteljesen ellenőrzik a média és a propaganda gépezetét, hogy irányítsák és manipulálják az információáramlást. Az állami média és az ellenőrzött sajtó folyamatosan dicsőíti a vezetőt, és pozitív képet fest róla. Ez a médiaellenőrzés hozzájárul a vezető személyi kultuszának fenntartásához.
 • Kultuszterjesztő intézkedések: A diktátorok olyan intézkedéseket hoznak, amelyek erősítik a személyi kultuszt. Ilyen intézkedések lehetnek szobrok és emlékművek állítása, arcképek és portrék elhelyezése közintézményeken és köztereken, valamint az állami intézményekben elterjedt könyvek és költészeti alkotások, amelyek a vezetőt dicsőítik.
 • Kényszerített lojalitás és tisztelet: A diktátorok olyan rendszereket hoznak létre, amelyek arra kényszerítik az embereket, hogy lojálisak és tiszteljék a vezetőt. Ez lehetővé teszi, hogy a vezetőt mint az ország és a nemzet szimbólumát jelenítse meg, és bármilyen kritikára vagy ellenzéki hangra erőteljesen reagáljon.
 • Rendszeres ünnepségek és megemlékezések: A diktátorok rendszeresen megrendeznek ünnepségeket és megemlékezéseket, amelyeken a vezetőt dicsőítik és ünneplik. Ez a lakosság számára kötelező jelenlétet jelenthet, és az események pompája és nagysága erősíti a vezető imázsát és hatalmát.
 • Személyi kultusz oktatása: A diktátorok gyakran beépítik a személyi kultuszt az oktatási rendszerbe is. Az iskolákban és egyetemeken tanítják a vezető gondolatait és politikai filozófiáját, és a diákokat arra nevelik, hogy tisztelettel és hűséggel tekintsenek a vezetőre. Ezáltal a fiatal generációkban erősíthetik a személyi kultuszt.

Ezek az eszközök együttműködve segítik a diktátorokat a személyi kultusz fenntartásában és megerősítésében. Az ellenőrzött média, a propaganda, a kultuszterjesztő intézkedések, a kényszerített lojalitás és az oktatás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a vezetőt szimbólumként és abszolút hatalomként tartsák fenn a társadalomban.


Mit történik, ha valaki nem hajlandó a személyi kultusznak behódolni?

Türkmenisztánban, ahol erős a személyi kultusz, azoknak, akik nem hajlandók behódolni vagy kritikát fogalmaznak meg a vezetővel szemben, komoly következményekkel kell számolniuk. A következmények kiterjedhetnek politikai, jogi és társadalmi szankciókra. Néhány példa a lehetséges következményekre:

 • Politikai üldöztetés: A kritikusok, ellenzékiek vagy az elnyomó rezsim ellen fellépők politikai üldöztetésnek lehetnek kitéve. Ez magában foglalhatja a letartóztatást, a bebörtönzést vagy a házi őrizetbe helyezést a politikai nézeteik vagy a vezetővel szembeni kritikáik miatt.
 • Emberi jogi megsértések: Türkmenisztánban jelentős problémák vannak az emberi jogok terén, és azok, akik nem hajlandók behódolni a személyi kultusznak, gyakran szenvedhetnek emberi jogi megsértésektől. Ez magában foglalhatja a szólásszabadság korlátozását, az önkényes letartóztatásokat, a kínzást vagy más kegyetlen bánásmódot.
 • Szociális és gazdasági kirekesztés: Azok, akik nem fejezik ki nyilvánosan támogatásukat a személyi kultusznak, szenvedhetnek szociális és gazdasági kirekesztést. Például elveszíthetik munkahelyüket, korlátozhatják a hozzáférést az oktatáshoz vagy egészségügyi szolgáltatásokhoz, vagy hátrányos megkülönböztetésnek tehetik ki őket a közösségben.
 • Családi és társadalmi nyomás: A kritikusok vagy a személyi kultuszt elutasítók családi és társadalmi nyomásnak is kitettek lehetnek. A családtagok, barátok vagy munkatársak nyomást gyakorolhatnak rájuk, hogy támogassák a rezsimet vagy tartsák magukat a személyi kultuszhoz. Ezenkívül a társadalom megbélyegzi és elutasítja azokat, akik nyilvánosan kritizálják a vezetőt vagy a rendszert.

Ezek a következmények csak néhány példa arra, hogy mit tapasztalhatnak azok, akik nem hajlandók behódolni a személyi kultusznak Türkmenisztánban. Fontos megjegyezni, hogy az itt leírtak általános jellegűek, és a konkrét esetekben a körülményektől és a politikai helyzettől függően eltérhetnek.


Milyen hasonlóság van a Türkmenisztán személyi kultusz és a Magyar Orbán Viktor miniszterelnök  között?

A Türkmenisztánban jelenlévő személyi kultusz és a Magyarországon tapasztalható Orbán Viktor miniszterelnök között néhány hasonlóság és különbség található.

Hasonlóságok:

 • Erős vezetői pozíció: Mind Türkmenisztánban, mind Magyarországon az adott vezető erőteljes hatalommal rendelkezik és központi szerepet tölt be a politikai rendszerben.
 • Médiaellenőrzés: Mindkét országban jelentős mértékű médiaellenőrzés és állami propaganda figyelhető meg, amely erősíti a vezető imázsát és támogatását.
 • Kultuszterjesztés: Mind Türkmenisztánban, mind Magyarországon a vezetők kultuszterjesztő intézkedéseket hoznak, mint például szobrok, emlékművek vagy arcképek elhelyezése, amelyek a vezetőt dicsőítik és az állampolgárok számára állandó jelenlétet biztosítanak.
 • Politikai üldöztetés és ellenzék elnyomása: Mindkét országban tapasztalható politikai ellenzék elnyomása, az ellenzéki hangok és kritikusok üldöztetése, ami korlátozza a politikai pluralizmust és a szabad véleménynyilvánítást.

 

Különbségek:

 • Politikai rendszer: Türkmenisztánban a rendszer központi elnöki rendszerű köztársaság, míg Magyarország parlamentáris demokrácia.
 • Méret és nemzetközi jelentőség: Türkmenisztán egy kisebb, Közép-Ázsiában található ország, míg Magyarország egy nagyobb közép-európai ország, amelynek nagyobb nemzetközi befolyása van.
 • Emberi jogi helyzet: Türkmenisztánban jelentős problémák vannak az emberi jogok terén, míg Magyarországon ugyan néhány kritika érkezik a jogállamiság állapotával kapcsolatban, általában magasabb szintű emberi jogi garanciák vannak érvényben.
 • Fontos megjegyezni, hogy a két helyzet közötti hasonlóságok és különbségek nem teljesen azonosak, és a példák csak általánosítások. Az összehasonlítások megértése és elemzése során mindig fontos figyelembe venni a kulturális, történelmi és politikai kontextust, valamint az egyedi helyzeteket.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=SKRpb2mcLkg