2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

Abált szalonna készítése - így csinálj isteni finom abárolt szalonnát házilag!

2023-08-23 07:53 | Nézettség: 2940
Abált szalonna recept és videós elkészítési útmutató. Abált vagy abárolt szalonna? Melyik a helyes elnevezés? Mindkettő megnevezés helyes, az ország különböző pontjain más és más néven hívják ezt az igazán hagyományos ételt, melynek az alapja a tokaszalonna.

Hozzávalók:

2 kg friss tokaszalonna

8-10 gerezd fokhagyma az abálólébe

2 evőkanál só

4 fej vöröshagyma

1 evőkanál szemes fekete bors

5 db babérlevél

5 dkg édes nemes fűszerpaprika (a szalonna paprikázásához)

12 dkg fokhagyma

1 púpos evőkanál só (a már megabált szalonna fokhagyma krémjéhez)

Abált szalonna elkészítése (nézd meg a cikk alatti videóban!)

Mossa meg alaposan a friss tokaszalonnát, majd törölje szárazra. Ha vastagabb részek vannak rajta, érdemes lehet őket kicsit vékonyabbra szeletelni, hogy egyenletesen abálódjon.

Egy mélyebb, széles lábasban tegyen elég vizet, hogy ellepje a szalonnát. Adj hozzá 2 evőkanál sót, a szemes fekete borsot, a babérleveleket és az abálóléhez szánt fokhagymagerezdeket.

A lábast helyezze a tűzhelyre, és forralja fel a vizet. Amikor felforrt, óvatosan helyezze bele a szalonnát, majd csökkentse a hőfokot, hogy enyhe lobogáson főjön. Főzze a szalonnát körülbelül 2-3 órán át, amíg teljesen puhul és az abálólé enyhén sűrűsödni kezd.

Közben készítse elő a paprikás keveréket. Keverje össze az édes nemes fűszerpaprikát néhány evőkanál vízzel, hogy pasztát képezzen. Ezután vegye le a szalonnát a tűzhelyről, és egyenletesen kenje be a paprikás keverékkel minden oldaláról. Hagyja állni, hogy a paprikás ízek jól felszívódjanak.

Következő lépésként elkészítjük a fokhagyma krémet. Zúzza össze a 12 dkg fokhagymát egy mozsárban vagy aprítógépben, majd keverje össze a púpos evőkanál sóval. Ezután terítse el egyenletesen a már paprikás szalonna minden oldalán.

A végleges ízek kialakulásához hagyja állni a szalonnát egy sötét, hűvös helyen legalább 24 órán át. Ez idő alatt az ízek összeérnek, és a szalonna teljesen átveszi a fűszerek aromáját.

A következő napokban a szalonnát vékonyan szeletelve, friss kenyérre vagy pirítóson fogyaszthatja. Az abált szalonna kitűnő csemegéje lehet a reggeli vagy a vacsora asztalának.

Jó étvágyat kívánunk!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=4jEXFsjGsKo