2024. július 18., csütörtök
Frigyes névnapja

Az ÉLET FÁJA és a HERKULES FÜRDŐ Budapesten van? Te tudtad? Zsolnay és Herendi porcelán találkozása egy téren

2023-08-05 18:58 | Nézettség: 765
Fedezd fel Budapest varázslatos hangulatát és művészi örökségét a József nádor tér két lenyűgöző díszkútján keresztül! Ebben a rövid videóban bepillantást nyerhetsz a Herendi és Zsolnay porcelánmanufaktúrák kivételes alkotásaiba, melyek nem csak díszítik a várost, hanem gazdag történelmi és kulturális értékeket hordoznak. Ismerd meg az Élet fájának rejtélyét és a Herkulesfürdői kút eleganciáját, miközben felfedezed, hogyan emelik a két porcelánműhely alkotásai Budapest turisztikai vonzerejét. Kattints, és lépj be a két gyönyörű díszkút világába!

József Nádor tér: Zsolnay és Herendi egy helyen

Budapest, a kulturális gazdagság és művészi örökség városa, most egy új szemszögből mutatkozik meg nekünk a József nádor tér két lenyűgöző díszkútján keresztül. Fedezd fel a művészet és kézművesség magasiskolájának legjavát, amint az ikonikus Herendi és Zsolnay porcelánmanufaktúrák páratlan alkotásai díszítik a várost.


Egy tér Budapesten, ahol találkozik a Herendi és a Zsolnay porcelán

A Herendi Porcelánmanufaktúra

Az 1826-ban alapított magyar vállalkozás, mely azóta is hű maradt hagyományaihoz, és kézműves remekműveket készít. A porcelán régóta "fehér aranyként" volt ismert, melynek birtoklása kiváltságnak számított, rangot jelentett és vágyott tárgy volt, igazi értékkel bírt. A Herendi porcelán még mindig kézi úton készül az alapanyag feldolgozásától kezdve a kemencében való égetésig, a festő ecset utolsó simításáig. A Manufaktúra tiszteletben tartja a nagy elődök értékteremtő munkáját, megőrizve szellemiségüket, és ezen az úton haladva olyan értékek születnek, melyeket a világ minden táján ismernek és elismernek. A Herendi Porcelán így vált a magyar örökség részévé és Hungarikummá.

A vállalkozás története

 • A Balaton közelében fekvő Pannóniában indult, ahol Stingl Vince 1826-ban megnyitotta a fajansz- és kőedénykészítő műhelyet, amelyből később világhírű Herend lett.
 • A pénzügyi nehézségek miatt 1839-ben Fischer Mór vásárolta meg a műhelyt, és azóta csak porcelánt állítanak elő Herenden.
 • A siker nem maradt el, és a Herendi Porcelánmanufaktúra elnyerte többek között a császári és királyi udvari szállító címet is, előre vetítve nemzetközi sikereket.
 • Az arisztokrácia körében különösen kedveltté vált, és a Manufaktúra a mai napig sok régi motívumot használ, amelyek máshol már feledésbe merültek.
 • A kínálat mára 16 ezer különböző fehér forma és 4 ezer különböző festett minta, összesen mintegy 64 millió különböző porcelán termék gazdagságában tündököl.
 • Az idők során a Herendi Porcelánmanufaktúra túlélte a háborúkat, természeti katasztrófákat és gazdasági világválságokat is, ami megerősíti, hogy az ápolandó hagyomány maradandó.
 • A kézműves mesterek elhivatottsága és jártassága teszi lehetővé a porcelán díszművek és étkészletek kivételes minőségét Herenden. Az érzékek gyönyörűségét kínálják azoknak, akik befogadják mindazt, amit ez az egyedülálló porcelán nyújt.
 • A Herendi Porcelánmanufaktúra, mint a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája, továbbra is büszkén helytáll a kézművesség és a kézzel festett porcelán kivételes értékeit képviselve a modern világban is.

Élet a Porcelánban: Herendi Műremekek

Az élet fája

Az újonnan felújított és megújult József nádor tér északi részén büszkén áll az Életfa, a Herendi Porcelánmanufaktúra alkotása.

A Élet fájának története a Herendi Porcelánmanufaktúra varázslatos alkotásában elevenedik meg. A díszkút rejtélyes buborékokkal díszített porcelántestjei éjszakánként ragyognak belülről, teremtve a környező medence egyedi hangulatát. A kút nemcsak a porcelán kifinomultságát mutatja be, hanem a környező természettel való harmóniát is megidézi.

 • Az Életfa egyedi díszkút, melyet a Herendi Porcelánmanufaktúra saját motívumai inspiráltak.
 • A 2,80 méter magas fa egy körülötte elhelyezkedő vízmedencében áll, amit gyönyörűen megvilágítanak belülről a gyümölcsök.
 • A műalkotást habosító fúvókák mozgatják a vízben, mely különleges és játékos megjelenést ad az egésznek.

A Zsolnay porcelángyár

Zsolnay Miklós 1852-ben alapította meg a Zsolnay Keménycserép Manufaktúrát, melynek elődje a tönkrement lukafai keménycserép manufaktúra berendezéseiből született meg. A kezdetlegesen felszerelt és kézi erőre támaszkodó üzem kezdetben csupán a helyi piacra termelt kőedényeket, épületkerámiákat és vízvezetékcsöveket. 

A Zsolnay porcelángyár története:

 • 1865-ben az üzemet Zsolnay Vilmos vette át testvérétől, Ignáctól, aki megmentette az elárverezéstől.
 • Zsolnay Vilmos hatalmas fejlődést és fejlesztést hozott az üzembe, melynek eredményeként az első művészi kerámiát gyártó üzemmé vált Magyarországon. Az 1873-as bécsi világkiállításon elnyerte az első elismerést, és a külföldi megrendelések szép számmal érkeztek az ország környékéről és világszerte is.
 • A Zsolnay család tagjai is aktívan részt vettek az üzem működtetésében és fejlesztésében, ami még inkább megerősítette a családi vállalkozás jellegét.
 • A gyár sikertörténete folytatódott a 1878-as párizsi világkiállításon, ahol Zsolnay Vilmos és a gyára elnyerte a „Grand Prix” aranyérmet, és Zsolnay Vilmos a Francia Becsületrendet is megkapta.
 • Az üzem sikeresen tervezett és gyártott magyaros és perzsa stílusú díszítményeket, és a porcelánfajansz bevezetése új lendületet adott a vállalkozásnak.
 • A pirogránit kerámiák jelentős építkezésekhez szállítottak anyagot, és a gyár új külföldi üzleti kapcsolatokat alakított ki.
 • A Zsolnay-kerámiák részt vettek a legkiválóbb építészeti projektek, mint például a budavári Mátyás-templom, az Iparművészeti Múzeum, az Országház és más épületek díszítésében.
 • A Zsolnay Keménycserép Manufaktúra így a világ egyik legjelentősebb és legelismertebb kerámiagyára vált

Herkulesfürdői díszkút

A Háttér Története: Zsolnay Elegancia

A tér déli részén büszkélkedik a Zsolnay Porcelánmanufaktúra által készített szökőkút, mely a híres „Herkulesfürdői díszkút” 130 éves másolata. A József nádor tér másik oldalán található Zsolnay díszkút a múlt eleganciáját hozza elénk. 

A pirogránitból készült szökőkút egy elegáns neoreneszánsz stílusú alkotás, amelynek 56 darabja örök életre szóló művészeti értéket hordoz. Az egyedülálló vízmozgás és az időtálló anyag a Zsolnay gyár hagyományait idézi, és a múlt és jelen összefonódását mutatja be.

 • A szökőkút neoreneszánsz stílusban készült, 56 db elemből áll, melyek anyaga a Zsolnay-gyár jellegzetes pirogránitja.
 • Ez a kerámia időtálló, fagy- és vízálló, kitűnően ellenáll az időjárási viszontagságoknak.
 • A medence átmérője 320 cm, míg a kút magassága 425 cm.
 • A Zsolnay Porcelánmanufaktúra örömmel jegyzi, hogy egy ilyen remekmű része lehetett ennek a gyönyörű közterületi megújulásnak, mely tovább emeli a tér szépségét és jelentőségét.

A Városi Megújulás Emlékét Hordozva

Ezek a díszkutak nemcsak Budapest szépségét emelik ki, hanem történelmi és kulturális értékeinket is megőrzik. Az áttervezett József nádor tér, amelynek középpontjában ezek a műalkotások állnak, friss szemléletet és turisztikai vonzerőt hoz a városnak. Ismerd meg a művészek és tervezők örökségét, miközben bejárod Budapest ezen sétaterét, ahol a múlt és a jelen találkozik.

Kattints és Fedezd Fel!

Ne hagyd ki ezt a lehetőséget, hogy belépj ebbe a két gyönyörű díszkút világába, ahol a művészet és a város élete találkozik. Kattints, és engedd, hogy a Herendi és Zsolnay alkotások elvarázsoljanak, miközben bepillantást nyersz Budapest művészeti szívbe.

Hóvarjú további szórakoztató, érdekes, komoly és vicces videóit ide kattintva érheted el!

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=qoS_TwM99M8