2024. május 20., hétfő
Bernát, Felícia névnapja

Az újszülött gondozása az első hetekben - tippek és tanácsok

2023-11-01 15:39 | Nézettség: 3852
Szponzorált tartalom
Egy újszülött érkezése a családba mindig nagy izgalommal jár. Egyrészről az anyai ösztönök irányítják a teendőket, de ezen túl, érdemes néhány alapvető ápolási kérdést átbeszélni, megjegyezni.

Stohl Luca beszélget az Édes Kisbabám szakértőivel az anyukákat érintő legfontosabb kérdésekről ebben a témában. 
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=sMeqeEZvEJs

Megnézted a videót? Vegyél részt az Édes Kisbábám Nyereményjátékán, ahol megnyerheted a fődíjat, egy családi pihenést a KOLPING Hotelben, vagy a 10 db értékes ajándékcsomag egyikét, vagy nyerhetsz párodnak egy Fitt Apa Mentorprogramot! A videóban megtalálod a megfejtést, melyet be kell küldened!

Édes Kisbabám Nyereményjáték

Mikor megérkezik a várva várt kisbaba a családba, az nem csak sok érzelemmel, de rengeteg kérdéssel és kétséggel is jár. A picinek szeretnénk mindenből a legjobbat adni, szeretnénk gondját viselni, és boldognak tudni. Azonban vannak helyzetek, amikor bizonytalanok vagyunk és úgy érezzük összecsapnak a hullámok a fejünk felett. Rengeteg tanácsot és tapasztalatot hallunk a környezetünkben, melyek közül nehéz kiválasztani a megfelelőket.

Tutti Anna védőnő tippjeivel és szakmai tudásával olyan tanácsokkal tudja ellátni a friss anyukákat és apukákat, amelyekben megbízhatunk és bátran alkalmazhatunk a napi/heti rutin részeként. 

Anna 7 éve dolgozik védőnőként. Úgy tartja, hogy ahogy a legtöbb más szakmában is, úgy az övében is mindig fejlődni, folyamatosan tanulni, önmagát képeznie kell magát az embernek. Így érhető el, hogy a kismamákat, családokat hatékonyan tudja segíteni. Ezért ő amellett, hogy védőnői teendőit ellátja, képzett szüléskísérő dúla, pre- és postnatal tréner (szülés előtti, utáni személyi edző), illetve babamasszázs oktató is egyben.

Ezt a komplex, folyamatosan növekvő tudást igyekszik átadni a hozzá forduló nőknek, anyáknak, családoknak. Fontos számára, hogy derűt, vidámságot és legfőképp szeretet vigyen a családok életébe, és képes legyen segíteni nekik megoldani a felmerülő problémáikat, és minden esetben megfelelő, hasznos tanácsokkal lássa el őket. Kiemelten fontosnak tartja, hogy hozzá forduló nőket, párokat megerősítse szülői szerepükben, valamint kiépítse bennük a szülői önérzetet és önbizalmat.

Mivel mossuk a babaruhákat?

Elmondása szerint gyakran felmerül az újdonsült szülőkben, hogy gyermekeik ruháit vajon mivel és hogyan érdemes mosni. Szerencsére ma már léteznek olyan mosószerek, melyek hipoallergének és dermatológiailag teszteltek, így akár az élet első napjától is használhatók, nem csak a kicsi, de a család többi tagjának ruhái mosásához is. A Lovela Baby megfelelő választás lehet azoknak, akik szeretnék gyermekük bőrét biztonságban tudni, és megóvni mindenféle allergiás reakciótól vagy bőrbetegségtől. Anna elárulja azt is, hogy a szülők ruháját is érdemes ilyes mosószerrel és öblítővel mosni, hiszen ők is rengeteget érintkeznek a kicsivel.

A ruhákat mosás után érdemes kivasalni vagy gőzölni, hiszen ezekkel az eszközökkel is elpusztíthatjuk az esetleges baktériumokat. A baba környezetében levő plüssöket és textíliákat is érdemes kimosni hipoallergén mosószerrel, a plüssöket, pedig a biztos atkamentesítés érdekében pár órára helyezzük a mélyhűtőbe.

Babavárás a Lovelaval

Miben vigyük haza a kicsit és egyéb tippek

Az örök kérdés pedig, hogy miben vigyük haza a kicsit a kórházból? Ezt érdemes előre összekészíteni az évszaknak megfelelően, figyeljünk oda, hogy semmiképpen nem öltöztessük túl az újszülöttet. Ha mínuszok tombolnak kint, akkor érdemes a sajátunknál egy réteggel többet adni a kis jövevényre.

Anna természetesen egyéb tippekkel is szolgál, például elmondja, hogy eleinte nem szükséges a babát naponta fürdetni, de ha igen, akkor is figyeljünk oda arra, hogy csak néhány percig tartson a fürdetés, hiszen a kisbabák még nehezen kezelik a hőváltozásokat. Elmondása alapján eleinte elég pár csepp olívaolajat tenni a fürdővízbe, ez tökéletesen elegendő a kisbaba bőrének megtisztításához.

A körömvágás kérdéskörhöz érve, megtudhatjuk Annától, hogy lekerített élű ollóval próbáljuk meg a pici körmeit óvatosan levágni, mikor alszik, így tudjuk a legegyszerűbben megvalósítani.
Anna kiemeli, hogy ha bármi szokatlant, rendelleneset észlelünk a kicsi bőrén, akkor érdemes vele bőrgyógyászhoz vagy gyermekorvoshoz fordulni, és ilyen esetekben az ő iránymutatásuknak megfelelően járjunk el. 

Babvárás - Lovela Baby
 

További videók a témában