2024. február 27., kedd
Ákos, Bátor névnapja

Csecsemő- és gyermekgyógyászati szakorvosi vizsgálatok az első év során

2023-11-04 18:59 | Nézettség: 1101
Szponzorált tartalom
Milyen kötelező és választott vizsgálatok javasoltak babád egy éves koráig? Mire kell figyelni és mi a szűrővizsgálatok célja? Baba-mama Online Fórum videósorozat háziasszonya, Dr. Kocsis Istvánt, a Triton Life Magánkórház gyermekgyógyász főorvosát kérdezte a témában. 

Gyermekünknek szeretnénk mindig a legjobbat adni, akkor is, ha orvosi vizsgálatokról van szó. 

“A legtöbb újszülött szerencsére tökéletesen egészségesen jön a világra, de van egy pici hányaduk, akikről tudjuk, hogy valamilyen betegséggel terheltek. Ők már a születésükkor is extra odafigyelést kapnak az orvosok részéről, a többi csecsemőnek is át kell azonban esni a szokásos “szűrővizsgálatokon”.  -kezdte az interjút Dr. Kocsis István

A teljes beszélgetést az alábbi videóban nézheted meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=n2QlQBu2Tkg

Megnézted a videót? Vegyél részt az Édes Kisbábám Nyereményjátékán, ahol megnyerheted a fődíjat, egy családi pihenést a KOLPING Hotelben, vagy a 10 db értékes ajándékcsomag egyikét, vagy nyerhetsz párodnak egy Fitt Apa Mentorprogramot! A videóban megtalálod a megfejtést, melyet be kell küldened!

Édes Kisbabám Nyereményjáték

Vizsgálatok a kórházban

A hossz- és súlymérés például a legelső vizsgálatnak tekinthető, amikor kiszűrik a túl nagy, vagy túl pici súlyú gyerekeket. A súlyeltérés önmagában is figyelmeztető jel lehet. A kórházból való távozás előtt megtörténik az eszközös hallás- és látásvizsgálat. 

Minden gyermeknél végeznek vérvétel formájában anyagcsere szűrővizsgálatokat is. Ez nagyon fontos, mert azelőtt kiderülhet egy-egy anyagcsere rendellenesség, mielőtt maga a betegség megjelenne. Az időben felismert anyagcsere rendellenességek ráadásul diétával, vagy gyógyszeres kezeléssel általában jól karbantarthatók. Nagy áttörés, hogy az SMA-t és a cisztikus fibrózist is elkezdték szűrni. Ezeknél a betegségeknél a korai felismerés nagyon fontos. 

Speciális esetben vércukor vizsgálatot is végeznek, ha az édesanyának például cukorbetegsége van, vagy a terhesség alatt volt cukor eltérése. Emellett a nagyon nagy súlyú és a nagyon kicsi súlyú babáknak is megnézik a vércukrát, továbbá szívfejlődési rendellenességet is szűrnek. 

Kötelező baba viszgálatok

Vizsgálatok hazaérkezés után

A szűrő jellegű vizsgálatok egy része innentől kezdve a házi gyermekorvosok hatáskörébe tartozik. Folyamatosan figyelemmel kísérik, hogy megfelelően fejlődik-e a gyermek. 

A szülők gyakran aggódnak az első napokban a sárgaság miatt. A sárgaságot a kórházban is ellenőrzik hazaengedés előtt, de akik elhúzódóbban sárgák, azoktól vért is vesznek, hogy kiderüljön, nem-e egy másik betegség tüneteként jelentkezett a sárgaság. 

Milyen egyéb vizsgálatok javasoltak?

A 4.-6. hét környékére szokták ütemezni a koponya és a hasi ultrahang vizsgálatokat. Ilyenkor még a kutacs még nyitva van, így a fejlődési rendellenességek jól szűrhetők, hasi uh esetén pedig az esetleges anatómiai eltéréseket vizsgálják.

A csípő ultrahang vizsgálat is javasolt minden csecsemőnek, de különösen azoknak, akiknél a családban előfordult csípőfejlődési rendellenesség, netán csípőficam. 

Mit tehetnek a szülők a betegségek megelőzése érdekében?

Első körben az édesanyák figyeljenek oda a saját egészségükre, ajánlott a vegyes étrend, a sport, mozgás, az alkohol és a dohányzás kerülése. Amivel a legjobbat adhatják a babájuknak, az az anyatejes táplálás. Az anyatej a legjobb tápanyag összetétetellel bíró dolog a világon a pici gyerekek fejlődése szempontjából, sőt olyan anyagok is vannak benne, amelyek védenek a fertőzések ellen. 

Gyakran felmerül kérdésként a szülőkben az is, hogy mikor kell azonnal orvoshoz fordulni?

Ha a csecsemő nem ébreszthető, nagyon sápadt, nem etethető, vagy lázas, akkor mindenképpen érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Kicsi csecsemőknél a lázat mindig komolyan kell venni.

Nagyobb gyerekeknél a légzési nehezítettséggel járó állapotban, ha a gyermek nagyon sápadt, nagyon elesett, illetve ha magas láza van, vagy a tudati állapota megváltozik, akkor sürgőséggel fel kell keresni a gyermekorvost. 

Baba vizsgálatok

 

További videók a témában