2024. május 21., kedd
Konstantin névnapja

A köldökcsonk helyes ápolása

2023-11-04 20:12 | Nézettség: 3089
Szponzorált tartalom
Sajnos még a mai napig is sokszor problémát jelent, hogy az újszülöttek köldökcsonkja elfertőződik, begyullad, ami fájdalmat, kellemetlenséget okoz a kisbabának. STOHL LUCA beszélget Csanádi Nóra szakértővel, aki tisztába teszi ezt a témát.
Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=uCLUB9iZ3Xk

octenisept® - a fertőtlenítés szakértője!

Az octenisept® külsőleges oldat minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely a gyors, biztonságos és hatásos sebkezeléshez és fertőtlenítéshez kell. Ezek alapján nem kérdéses, miért érdemes beszerezni ezt a terméket. Az octenisept® fertőtleníti a bőr- és nyálkahártya sérüléseit (mind a sebet, mind a sebkörnyéki bőrterületet), így elősegíti a sebgyógyulást. Hatóanyaga, az oktenidin-dihidroklorid esetében minimális az allergiás reakció kialakulásának esélye, ezért használata kevesebb veszéllyel jár.

Jódmentes, ezáltal azok is nyugodtan alkalmazhatják, akik érzékenyek a jódra és ezért nem vehetnek igénybe jódot tartalmazó készítményeket vagy pajzsmirigy probléma miatt óvatosnak kell lenniük utóbbi termékekkel. Emellett az octenisept® színtelen, nem hagy nyomot, nem színezi el a kezelt felületet, így nem kell aggódni amiatt, hogy a ruházat foltos lesz a kezelendő felület területén. 

Milyen helyzetekben lehet segítségünkre az octenisept®?

Az octenisept® a kisebb háztartási balesetek következtében létrejövő akut sérülésekre (például szúrások, vágások, horzsolások, enyhe égési sérülések) és krónikus sebek fertőtlenítésére egyaránt használható – kúraszerűen legfeljebb két hétig. Előnyei közé tartozik, hogy életkori korlátozás nélkül, gyermekeknél és csecsemőknél is applikálható, szükség esetén pedig várandós vagy szoptatós kismamák is alkalmazhatják, kivéve a mell környékén.

Fontos kiemelni, hogy az octenisept® a köldökcsonk ápolásnál is hasznos segítség lehet, újszülötteknél és koraszülötteknél egyaránt. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a köldökcsonkot vizelettel vagy széklettel való szennyeződés esetén egyszerűen vízzel átitatott gézlappal kell megtisztítani, majd letörölni octenisept®-tel.

Amennyiben a köldökcsonk pirossá, duzzadttá, kellemetlen szagúvá válna, esetleg váladékozna, akkor szükségessé válik fertőtlenítő készítmény használata. Ebben az esetben az octenisept® tökéletes megoldásnak bizonyul! A kezelést a tünetek megszűnése után is két-három napig célszerű folytatni.

Az octenisept® a lábgomba kúrálásánál is hathatós megoldást nyújt, ugyanis ujjközi gombás fertőzések esetén is alkalmazható. 
Intim fertőzés? Az octenisept® erre is megoldást nyújt a hüvelyi applikátor alkalmazásával!

A stressz, antibiotikumok, gyenge immunrendszer vagy hormonális változások könnyedén kibillenthetik a természetes hüvelyi környezet egyensúlyát. Ráadásul bizonyos külső tényezők is befolyásolhatják a hüvelyflóra állapotát: például közös mosdók használata, uszodai medencék igénybevétele és még sorolhatnánk. A felborult hüvelyi környezetnek köszönhetően sajnos elszaporodnak a fertőzést okozó baktériumok és gombák.

A klinikai tünetek sokrétűek (pl. bőrpír, égés, viszketés, fokozott váladékozás, kellemetlen szag) és a kórokozóktól függően nagyon eltérőek lehetnek. Ezeket általában orvosi konzultáció után antibiotikumok (baktériumok ellen) vagy antimikotikumok (gombák ellen) alkalmazásával kezelik, ám az érintett kórokozók növekvő rezisztenciája még nehezebbé teszi a terápiát.

Jó tudni, hogy az octenisept® kezelés hüvelyi applikátor segítségével biztonságos és kényelmes megoldást jelent a nem komplikált bakteriális vagy gombás hüvelyi fertőzések kúrálására is!

Az alkalmazása egyszerű: az applikátort csupán ki kell cserélni az octenisept® szórófejével és már használható is. A speciálisan kifejlesztett applikátor könnyen és diszkréten adagolja az octenisept®-et, miközben az oldat optimálisan bevonja a hüvely falát. Az oktenidin hatóanyag molekuláris szerkezete miatt nem szívódik fel a szervezetbe bőrön, nyálkahártyán és sebfelületen keresztül sem, így biztonsággal használhatják várandós és szoptatós anyukák, valamint 8 év feletti gyermekek is. Az octenisept® szín- és illatanyagmentes, így nem hagy kellemetlen és zavaró foltot a fehérneműn.

Figyelem! A hüvelyi applikátor orvostechnikai eszköz és kizárólag az octenisept® intravaginális felhordására használható. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát! Az octenisept® oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer – a kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

További videók a témában