2024. június 23., vasárnap
Zoltán névnapja

Bergamo és a csacsik - szamár tartása Olaszországban

2023-05-09 18:05 | Nézettség: 364
Bergamoban a felső városban (várban) jártunk, ahol csacsikkal találkoztunk. Meg is mutatjuk őket, mert nagyon cukik voltak. Bergamo egy észak-itáliai város, amely a Lombardia régióban található. A város felső és alsó városrészből áll, amelyek között egy kötélpálya és egy közúti összeköttetés is van.

A felső városrésszel kapcsolatban érdemes tudni, hogy:

  • A felső városrész középkori hangulatot áraszt, és a város nevezetességeinek többsége itt található.
  • A városfalon kívül található a Cittadella, azaz a várfalakon kívüli terület, ahol többek között egy park és a Sant'Alessandro templom található.
  • A várfalakon belül található a Piazza Vecchia, a város központja, amelynek közepén a Contarini kút található.
  • A Piazza Vecchia mellett található a Palazzo della Ragione, amely a város egykori bírósági épülete volt, ma pedig múzeumként funkcionál.
  • Az egyik leglátványosabb nevezetesség a felső városrészben a Duomo di Bergamo, a város fő katedrálisa, amely az 1100-as években épült, majd a későbbi évszázadokban bővítették és átépítették.
  • A felső városrész emellett számos kis templomot és szűk utcákat is kínál a látogatóknak, amelyek egyedülálló hangulatot kölcsönöznek a városnak.


Bergámo várának kapui

Bergamo felső városrészének várkapui fontos szerepet játszanak a város történelmében és kulturális örökségében. A városfalon található öt kapu mindegyike jellegzetes kialakítással rendelkezik, és ma is vonzza a turistákat. Az alábbiakban röviden ismertetem őket:

Porta Sant'Agostino: A város déli részén található, és az egyik legősibb kapu Bergamo városfalain. Az eredeti kapu már az 1100-as években is állt, de a mai formáját a 14. században kapta.

Porta Sant'Alessandro: Ez a kapu az északi oldalon található, és szintén az 1100-as évek óta áll a városfalon. A kapu nevét a mellette található, 7. századi szentnek, Alexandriai Szent Alkimosznak köszönheti.

Porta San Giacomo: Az egyik legismertebb kapu Bergamo városában, amely a nyugati oldalon található. A kapu neve a középkori Szent Jakab zarándokútról ered.

Porta Nuova: Az egyetlen kapu a város keleti oldalán, amelyet a 19. században építettek a város bővítése miatt. A kapu nevét a "Új kapu" jelentésű név után kapta.

Porta Colleoni: A legújabb kapu, amelyet a 20. században építettek a városfal egy régi kapujának helyére. A kapu nevét a város híres szülöttéről, a reneszánsz kori hadvezérről és mecénásról, Bartolomeo Colleoniról kapta.

Minden kapu a városi élet része, és egyedülálló hangulatot teremt a városképben. Érdemes sétálni a városfalon és felfedezni a kapukat, hogy jobban megértsük Bergamo történelmét és kulturális örökségét.

Ha nem tudod hová utazz legközelebb akkor kattints ide!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=zy9MtftbCpQ

Mit kell tudni a szamárról?

A szamár az Equidae családhoz tartozó négylábú emlős állat. Az alapvető jellemzői közé tartozik a vastag bundája, az erős, rövid lábai és a hosszú, függőleges fülei. Itt van néhány további dolog, amit tudni érdemes a szamárról:

Számos fajta: A szamárfajták között szerepel a vadon élő afrikai szamár, az ázsiai szamár, az amerikai vadtulok, az afrikai ló és az emlősbarlangi szamár.

Hasznos állatok: Az ember már évezredek óta használja a szamarakat szállításra és munkára. A szamarak kiválóan alkalmasak nehezebb terhek cipelésére, így például szállítják velük az árut és szerszámokat mezőgazdasági munkákhoz is használják őket.

Intelligens állatok: A szamarak intelligens állatok, képesek alkalmazkodni környezetükhöz és tanulni az emberektől. Rendkívül kitartóak és makacsak is lehetnek, de ha megfelelően bánnak velük, akkor rendkívül hűséges társaivá válhatnak.

Táplálkozás: A szamarak vegetáriánusok, általában száraz, füves területeken élnek, ahol a táplálék kizárólag a növényekből áll.

Védelem: A szamarak védik magukat a ragadozók ellen, és képesek hatalmas sebességre is, amikor éreznek egy fenyegetést.

Élettartam: A szamarak hosszú életű állatok, általában 25-30 évig élnek, de néhány fajta akár 50 évig is elélhet.

Összességében a szamár fontos és hasznos állat az emberiség számára, és az évszázadok során számos kultúra fontos része volt.

A szamár tartása esetén mire kell leginkább figyelni?

Amennyiben egy csacsi tartását tervezi valaki, érdemes tisztában lenni néhány dologgal, hogy az állat megfelelő gondoskodást és egészséges életet élhessen. Íme néhány fontos dolog, amire figyelni kell a szamár tartása során:

Szamár etetése: A szamarak vegetáriánusok, így nagyon fontos, hogy megfelelő táplálékot kapjanak. A táplálékuk legyen gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, és minden étkezés során biztosítani kell számukra friss ivóvizet. Érdemes konzultálni egy állatorvossal vagy szakértővel a megfelelő táplálkozásról.

Mozgás: A szamarak aktív állatok, és szükségük van mozgásra. Ha a szamár állatkertben vagy területen van tartva, akkor biztosítani kell számára a lehető legnagyobb teret, hogy mozogjon és legeljen. Ha szamárt tartasz, mindig ellenőrizd a helyét, hogy biztosítsd, hogy elegendő mozgást kap.

Egészségügy: A szamár egészséges életének biztosítása érdekében rendszeres állatorvosi ellenőrzéseket kell tartani. Az állatorvos bizonyos időközönként megvizsgálja az állatokat, és szükség esetén ad tanácsot a megfelelő egészségügyi kezelésekről és a megelőzésről.

A szamarak szőrzetének ápolása és bőrápolás: A szamarak bundájuk védelmére használják, így fontos, hogy gondoskodjunk a szőrzet és a bőr egészségéről. A bundát rendszeresen ápolni kell, és az állatorvos tanácsára szükség esetén szükség lehet rovarriasztó szerek alkalmazására is.

Szociális élet: A szamárok társas állatok, így fontos, hogy biztosítsuk számukra a megfelelő társaság és interakció lehetőségét. Ha csak egy szamárt tartunk, akkor fontos, hogy rendszeresen foglalkozzunk vele, és biztosítsuk számára a szükséges figyelmet és időt.

Biztonság: A szamár nagy állat, és erős lehet. Ha egy szamárt tartasz, fontos, hogy biztosítsd az állat és a környezet biztonságát is. A szamárnak biztosítani kell egy biztonságos helyet, ahol elkerülheti a veszélyt, és egy biztonságos kerítést, hogy ne tudjon elszökni.

Szükségletek: A szamár nagyon intelligens állat, és nagyon érzékeny a környezetére. A szamárnak szüksége van szabadságra, szabad mozgásra és fizikai és szellemi stimulációra is. A szamár tartása során fontos, hogy időt szánjunk az állatunkkal való interakcióra, hogy megismerjük igényeit és biztosítsuk számára a megfelelő körülményeket.

Képzés: Ha egy csacsit tartasz, fontos, hogy képezzük is. A szamárok nagyon intelligensek és tanulékonyak, és képzésük során sokat lehet tanulni róluk. A képzés segíthet abban, hogy a szamár megfelelő viselkedést tanuljon, és az állattartási rutin könnyebbé váljon.

Állatvédelem: A csacsi tartása során fontos, hogy biztosítsuk az állatvédelmi előírások betartását. A szamárokat védeni kell az állatkínzástól és az állatkertészetben nem megfelelő körülmények között tartott szamárok szenvedésétől is.

Ha a fenti dolgokra odafigyelünk, akkor biztosíthatjuk, hogy a csacsi egészséges és boldog életet éljen, és az állattartás élménye is pozitív legyen.