2024. február 23., péntek
Alfréd névnapja

Bohém Rapszódia film ferdítései avagy Freddie Mercury és a Queen valódi arca

2023-03-28 18:58 | Nézettség: 692
A Bohém rapszódia egy 2018-ban bemutatott amerikai életrajzi film, amely a Queen együttes és különösen Freddie Mercury életének egy részét mutatja be. A főszerepet Rami Malek alakítja, aki a filmért egy Oscar-díjat is kapott. A film azonban nem teljesen fedte le a Queen és Freddie Mercury életének valóságát, és számos kritikát kapott a történelmi pontossága miatt. Például a filmben bemutatott idővonal kissé eltér a valóságtól, az együttes tagjai és Mercury kapcsolatainak dinamikája pedig kissé túlzottan egyszerűsített.

Bohém rapszódia film és a valóság

A film néhány jelenete is kissé fiktív, például az, amelyben a Bohém rapszódia című dal készítése látható. A dal valójában több különféle szakaszból állt, és nem egyetlen egyszerű felvételből született meg, ahogy a filmben látható. Ugyanakkor az is igaz, hogy a film hűen tükrözi a Queen és Freddie Mercury zenei hagyatékát, és remekül mutatja be a zenekar koncertjeinek és Mercury színpadi jelenlétének lenyűgöző erejét. A film sikere is azt mutatja, hogy a Queen és Mercury iránti rajongás a mai napig erős, és a zenéjük továbbra is hatással van a zenei iparra és a kultúrára világszerte.

A Bohém rapszódia című film és a Queen együttes története között számos különbség van.

Néhány ilyen különbség a következők:

Idővonal: A filmben bemutatott idővonal eltér a valóságtól. Például a filmben Freddie Mercury úgy tűnik, hogy rögtön a karrierje elején megismerkedik a jövőbeli barátaival, azonban valójában Mercury csak később csatlakozott a Queen zenekarhoz, miután a zenekar már működött.

Kapcsolatok: A film kissé túlzottan egyszerűsíti a Queen és Mercury kapcsolatainak dinamikáját. Például a filmben azt mutatják be, hogy Mercury azonnal kapcsolatot teremtett a Queen tagjaival, azonban a valóságban az első találkozásuk kissé feszült volt.

A dalok elkészítése: A filmben a Bohém rapszódia című dal elkészítése látható egyetlen stúdiófelvétel során, azonban a valóságban a dal készítése sokkal bonyolultabb volt, és több különféle szakaszból állt.

Zenei pontosság: A filmben néhány jelenetben eltérnek a zenekar tényleges eseményeitől, és néhány zenei pontosság is hiányzik. Például a Live Aid koncerten a film szerint a zenekar összeveszett, de valójában a koncert nagyon jól sikerült, és a zenekar egységesen játszott.

Fontos megjegyezni, hogy bár a film nem teljesen tükrözi a valóságot, de mégis hűen ábrázolja a Queen és Freddie Mercury zenei hagyatékát, és remekül mutatja be a zenekar koncertjeinek és Mercury színpadi jelenlétének lenyűgöző erejét.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=E1LEaLmOxXE

Freddie Mercury élete

Freddie Mercury, eredeti nevén Farrokh Bulsara, 1946. szeptember 5-én született Zanzibáron, Tanzániában. Az angol nyelvet a helyi angol iskolában tanulta meg, majd családjával együtt 1964-ben Nagy-Britanniába költözött.

Mercury a Queen nevű rockzenekar alapító tagja volt, amely az 1970-es évek elején alakult meg. A Queen a világ egyik legnépszerűbb rockzenekara lett, és olyan slágereket hozott létre, mint a Bohém rapszódia, a We Are the Champions és a Don't Stop Me Now.

Mercury hihetetlenül karizmatikus színpadi jelenléttel és rendkívüli énekhanggal rendelkezett, amely különleges stílusával és határozott fellépésével párosult. Ő volt az egyik legnagyobb showman a rocktörténelemben, és minden egyes koncertjén magával ragadta a közönséget.

Mercury azonban nem csak énekesként volt tehetséges, hanem íróként is. Számos slágert írt a Queen számára, beleértve a Somebody to Love és a Killer Queen című dalokat.

Sajnos Mercury HIV-fertőzött lett, és 1991-ben elhunyt tüdőgyulladás szövődményei miatt. Ő azonban örökre az egyik legmeghatározóbb és legbefolyásosabb zenész marad a rocktörténelemben.

Queen együttes története

A Queen egy brit rockzenekar, amelyet 1970-ben alapítottak Londonban. Az eredeti felállás Freddie Mercury (ének), Brian May (gitár), John Deacon (basszusgitár) és Roger Taylor (dob) volt.

Az első albumuk, a Queen 1973-ban jelent meg, és már ezen a lemezen is hallható volt a jellegzetes hangzásuk, amely a rock, a pop és az opera elemeit egyesítette. Az első nagy sikerük a 1974-es Seven Seas of Rhye című daluk volt.

A Queen a 70-es évek végén és az 80-as évek elején vált igazán népszerűvé, amikor olyan slágerekkel rukkoltak elő, mint a Bohém rapszódia, a We Are the Champions, a Somebody to Love és a Don't Stop Me Now.

A Queen koncertjei is híresek voltak a korszakban. Az együttes elképesztő showman-képességei és Freddie Mercury színpadi jelenléte azóta is legendásnak számítanak.

Az 1980-as évek közepén a Queen kezdett egy kicsit eltávolodni a rockstílustól és inkább pop- és funk-elemeket kezdett felhasználni a zenéiben. Ennek eredményeként olyan dalok születtek, mint a Another One Bites the Dust és a Radio Ga Ga.

A Queen 1991-ben Freddie Mercury halála után véglegesen feloszlott. Azóta a zenekar tagjai külön-külön és más formációkban is muzsikálnak, de a Queen zenéje és hagyatéka azóta is él és hat a rajongókra világszerte.