2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

Colleen Hoover kezdőszett! - 4 könyv 4 műfajban és egy ráadás! I Kultúrszeparé

2023-11-04 06:39 | Nézettség: 1101
Az utóbbi években Colleen Hoover neve kikerülhetetlenné vált függetlenül attól, hogy egy könyvesboltba téved be az ember vagy a TikTokot pörgeti szüntelen. Az amerikai írónő egy igazi “koldusból királylány” sikersztorinak számít. Egy egyszerű, szociális munkásként dolgozó családanya saját kiadású könyvével percek alatt berobbant a könyviparba és a lángjait azóta se lehet eloltani. A Covid alatt az online marketinggel, ingyenessé tett kötetekkel és viharos érzelmekkel túlfűtött történeteivel olvasók millióit tette “CoHo” fanokká.

A globális sikerre szert tett sztárírónő védjegyei közé tartoznak a drámai sztorik, a tüzes románcok és a váratlan fordulatok. Változatos műveivel szó szerint rabul ejtette a rajongóit, akiknél látszólag két dolog örökösen a bevásárlólistán ragadt: 100-as kiszerelésű papírzsebkendő és a legújabb Colleen Hoover könyv. Azonban a rengeteg pozitív vélemény ellenére természetesen vannak, akik kifejezetten nem kedvelik az írónő munkásságát, míg mások nem értik, hogy mire a nagy felhajtás, azaz a hype. Ezt a kérdést egyféleképpen lehet eldönteni: neki kell kezdeni egy CoHo könyvnek.

kultúrszeparé colleen hoover

De melyik Colleen Hoover könyvvel kezdjünk? 

Colleen Hoover bibliográfiája rendkívül terjedelmes, a bőség zavara rendesen megnehezíti a választást. Ennek megkönnyítése érdekében összeszedtünk 4 könyvet, 4 különböző műfajból az alkotó repertoárjából és egy grátiszt, ami kifejezetten releváns lesz az elkövetkezendő időszakban!

Slammed - Szívcsapás - Young Adult

Hoover első, önállóan publikált könyve, amivel elsőnek döngette meg a könyvipar vaskos falait. Nem jellemző, hogy kiadó segítsége nélkül is nagy sikert tudjon elérni valaki, a texasi anyuka viszont megcsinálta és pár héten belül már a New York Times Best Seller listáján találta magát. Ha bővebben érdekel a Colleen Hoover brand mögötti "titok", akkor itt olvashattok róla: CoHo titok

No, de térjünk vissz a könyvhöz. Történetünk színhelye, mint oly sokszor: A középiskola. A 18 éves Layken apja halála után arra kényszerül, hogy édesanyja és öccse támasza legyen a gyászban. Kívülről erősnek és megrendíthetetlennek tűnik, valójában azonban egyre inkább kezdi elveszíteni a reményt. Ekkor lép be az életébe új szomszédjuk, a piszkosul jóképű, 21 éves Will Cooper. A fiú imádja a slam poetryt és igen érdekes humora van. Ennek ellenére, vagy talán pontosan ezért de hamarosan különleges kötödés alakul ki a két főszereplőnk között, ami bizakodással tölti el Laykent. Ám közbeszól a sors és valami olyan dologra derül fény, ami a fiatalokat vonzalmaik elnyomására kényszeríti. A füstbe ment románc azonban nem alszik ki teljesen, vajon mennyi ideig tudnak küzdeni amíg a parazsak ismét lángra nem lobbannak?

Reminders of Him - Emlékek róla - Románc

Kenna Rowan öt évet töltött börtönben egy végzetes hiba miatt. A büntetés lejártakor visszatér a városba, ahol fiatal élete félbeszakadt és senki sem várja a hazatértét. Egy oka van, amiért muszáj ott lennie: találkozni akar a lányával, aki négy éves és sosem látta az anyukáját. Azonban ez nem egy egyszerű feladat. Az emberek, akik nem akarják, hogy belépjen gyermeke életébe mindent megtesznek azért, hogy távol tartsák őket egymástól. Ledger Ward, egy helyi bár tulajdonosa az egyetlen, aki segíthet kapcsolódási pontot adni a lányához és aki látja Kenna igyekezetét a dolgok rendbe rakásához. Azonban ha kiderül, hogy közük van egymáshoz Ledger elvesztítheti mások belévetett bizalmát, Kenna pedig mindent, ami még megmaradt neki. Ez egy szívszorító történet a megbánásról, a megbocsájtásról és a reményről, a románc már csak hab a tortán.

Verity - Thriller

Hátborzongató. Brutális. Elgondolkodtató. Letehetetlen. Ha a Szívcsapás volt a faltörő kos, akkor a Verity a trójai faló, amellyel Colleen Hoover megtévesztve az ellenséget, meghódítja a számára eddig idegen terepet is. Legalábbis a rajongók biztosan így gondolják. Kiinduló helyzetünk: egy írónő, akit kedvenc szerzőjének férje felkér arra, hogy fejezze be a jelenleg mozgás és beszédképtelen felesége kéziratát. A Verity is tartalmaz románcot, de egyáltalán nem ezen van a hangsúly. A sztori elsősorban thriller és így is kell kezelni. Folyamatosan szembesülünk az egyre hajmeresztőbb felfedezésekkel és garantált, hogy a könyv elolvasása után is még sokat fogunk gondolni a leírt eseményekre. 

A Verity Colleen Hoover egy másik oldalát mutatja meg: egy sötét, fordulatos thriller, amely a lelkünk legmélyére hatol. A titkok, hazugságok és megdöbbentő fordulatok garantáltan ébren tartják az olvasót még az utolsó oldalak után is. Öveket becsatolni, mert itt bizony érzelmi hullámvasút következik!

Layla - Paranormál

Mindig is örök kérdés volt, hogy vajon van-e élet a halál után? Noha ezt nem tudhatjuk biztosra, de az határozottan igaz, hogy a szeretet a síron túl is tart. Az egyik oldalról legalábbis mindenképp. Történetünk főszereplője Leed, aki találkozik álmai nőjével, Laylaval és egyből tudja, hogy vele akarja leélni az életét. Egy napon azonban szörnyű támadás következtében Layla hosszú időre kórházba kényszerül, ahonnan kikerülve már nem az az ember, akinek Leed megismerte. Azért, hogy újra élesszék románcukat, útnak indulnak abba a hotelba, ahol elsőnek megismerkedtek, ám a lány viselkedése egyre furcsábbá válik. Közben Leed Willownál, a hely egy másik vendégénél talál vigaszra, akivel hasonló gondok nyomják a vállukat. A kíváncsisága és tenni akarása következtében a fiú egyre nehezebb helyzetbe kerül, vagy eldönti, hogy kinek segít vagy mindannyiuk életét tönkreteszi.

A grátisz:

It Ends with Us - Románc

Az egyik leghíresebb Colleen Hoover könyv, amit a szerző édesanyjának személyes tapasztalatai ihlettek. A történet központi témája a családon belüli erőszak, a toxikus párkapcsolatok és az azokból való menekülés. Az abúzus, az áldozat hibáztatása és a történtek utáni gyógyulás továbbra is kortárs probléma. Noha a sötétebb, komolyabb jelenetek elkerülhetetlenek a tematikából adódóan, mégis már a címből eredően is jogosan gondolhatjuk, hogy itt az elengedés, a történtek feldolgozása mellett a jövőbe vetett hit az, ami erőt ad a cselekménynek. Valószínűleg nem ússzuk meg szárazon, a könnycsatornáink  legalábbis biztosan nem de egy CoHo munkától nem is lehet mást várni. Talán ennél a könyvnél csúcsosodott ki a Colleen Hoover körüli hype, amit az is jól jelez, hogy a Könyvmolyképző Kiadó csodálatos, élfestett változatban is kiadta ezt a könyvet, illetve ennek folytatását is, az It ends with us-t, így még a könyvespolcok díszévé is váltak. 

Colleen Hoover It ends with us

De ezzel még nincs vége!

2024 februárjában Blake Lively főszereplésével film készül az It Ends with Us-ból. A könyv és a film mindig különböző élményt nyújt, még ha elméletileg ugyanazt is mondják el. Általában az írott munkát szokták teljesként kezelni, ahol a legárnyaltabb képet kapjuk a szereplőkről és a cselekményről, illetve az alkotó intenciói is tisztábban kirajzolódnak az olvasó számára. Ha pedig nem tetszik az eredeti mű, legalább tudjuk, hogy melyik mozijegyet érdemes megspórolnunk.

Még mindig bizonytalan vagy a választásban? Nézd meg ezt a videót és ismerkedj meg a CoHo-élménnyel!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=cjPZINV5O4Q

Nézzük, mely könyvekből választhattok, avagy Colleen Hoover könyvek a megjelenés sorrendjében:

Slammed – Szívcsapás (Szívcsapás 1.) (2012)
Point of Retreat – Visszavonuló (Szívcsapás 2.) (2012)
Hopeless – Reménytelen (Hopeless 1.) (2013)
This Girl – Ez a lány (Szívcsapás 3.) (2013)
Losing Hope – Reményvesztett (Hopeless 2.) (2013)
Finding Cinderella – Helló, Hamupipőke! (Hopeless 3.) (2013)
Maybe Someday – Egy nap talán (Egy nap talán 1.) (2014)
Ugly Love – Csúf szerelem (2014)
Maybe Not (Egy nap talán 2.) (2014)
Confess – Vallomás (2015)
Never never – Soha, de soha (2015)
Never never – Soha, de soha 2.(2015)
November 9. (2015) - éldekorált változatban is 
It Ends with Us – Velünk véget ér (2016) - éldekorált változatban is 
Tarryn Fisher: Never never – Soha, de soha 3. (2016)
Too Late – Túl késő (2016)
Without Merit – Merit nélkül (2017)
All Your Perfects – Minden tökéletesed (2018) - éldekorált változatban is 
Verity (2018). - éldekorált változatban is 
Maybe Now – Talán most (2018)
Regretting You – Elrontott életek (2019)
Layla (2020)
Reminders of Him – Emlékek róla (2022)
It starts with us – Velünk kezdődik (2023) - éldekorált változatban is 
Finding perfect – Megvan a tökéletes (2023) - éldekorált változatban is 

És ha már november van.... Colleen Hoover: November 9.

Képzelj el történetet, ahol a történet főszereplői öt éven keresztól évente egyszer, november 9-én találkoznak. Egy olyan különös kapcsolat ez, amelyet a kiszámíthatatlanság, a titkok és a sors hihetetlen fonala tart össze. Ők Fallon és Ben. Fallon egy fiatal színésznő, aki egy szörnyű balesetben megsérült.  Ben, egy lelkes író, akinek éppen szüksége van egy történetre, amely a karrierjét előrelendítheti. A törénet kiindulópontja egy csavar: amikor a két szerteplő találkozik, már el is kell válniuk. A November 9. több mint egy szerelmi történet; bemutatja, hogy mennyire fontos az önelfogadás és átkalauzol a személyes fejlődés egyes fázisain. A Colleen Hoover könyveiben megszokott romantikus szálak és idilli kapcsolatok mellett találkozhatunk a kapunyitási pánikkal, amely a fiatal felnőttek esetében az egyik legnagyobb kihívás. 

Colleen Hoover November 9

Colleen Hoover neve mára szinonimájává vált a mély érzelmeket boncolgató irodalomnak. Láthattuk, hogy művei különböző műfajokban kalandoznak, mégis egy közös jellemzőjük van: képesek a szív legmélyebb húrjait is megpendíteni.

További videók a témában