2024. május 20., hétfő
Bernát, Felícia névnapja

Guillaume Musso: Mitől olyan népszerű? | Kultúrszeparé

2023-10-25 07:57 | Nézettség: 1384
Az elmúlt években egy új név csillog töretlenül a nemzetközi irodalmi színtéren: Guillaume Musso. Letisztult könyvborítók, izgalmas történetek, listavezető regények. Ő Musso.

„Minden új regény ugrás az ismeretlenbe.” (Az írók titkos élete)

Miért olyan népszerűek Musso könyvei?

Musso népszerűségét a statisztikák is alátámasztják. 2009-ben ő volt a második legkeresettebb francia szerző, és 2017-ben a hetedik évben volt ő a leginkább keresett regényíró Franciaországban. Műveit negyven nyelvre fordították, és eddig több mint 32 millió példányban keltek el világszerte. Továbbá, zsinórban 12 éve őrzi Franciaország bestseller-szerzőjének címét. A Le Figaro szerint 2022-ben továbbra is ő volt az első számú bestseller író Franciaországban. Népszerűségét jól mutatja, hogy az Ott leszel? című regényét huszonöt nyelvre fordították le. De mi tette őt ilyen népszerűvé?

„– Tudomásul kell vennünk, hogy az irodalom pusztulófélben van. Manapság mindenki írni akar, de már nincs, aki olvas.” (Az írók titkos élete)

musso az írók titkos élete

Guillaume Musso élete

Guillaume Musso 1974-ben született Antibes-ban, a francia Riviérán. Már gyermekkorában, könyvek és drámák olvasása közben meggyőződött arról, hogy egyszer ő is regényeket fog írni. és korán beleszeretett az irodalomba. Minden szabadidejét könyvek olvasásával töltötte abban a könyvtárban, ahol édesanyja is dolgozott. Egy francia tanára által szervezett novellaíró verseny rávilágított az írás örömeire, és azóta sem hagyott fel vele. 

A középiskola befejezése után, 19 éves korában elhagyta Franciaországot és az Egyesült Államokba költözött. New York-ban töltött több hónapot, ahol fiatal külföldi diákokkal élt, és fagyit árusítva keresett pénzt. Amikor hazatért Franciaországba, fejében már számos regény ötlete körvonalazódott. Olvasói könnyen észrevehették az Egyesült Államokban töltött idejének hatását, hiszen műveinek cselekménye gyakran tengerentúli helyszíneken játszódik. 

Musso sikere

Út a sikerig

Az első, Editions Anne Carriere által 2001-ben megjelentetett regénye a Skidamarink volt. Ez a mű nem aratott osztatlan sikert, de az ezt követő, XO Editions által kiadott regényei hatalmas sikernek örvendtek, közülük néhányat akár 20 nyelvre is lefordítottak. Az "És azután..." című regényét filmre adaptálták, mely 2009 januárjában került a mozikba John Malkovich, Evangeline Lily és Romain Duris főszereplésével. Regényről regényre egyedülálló kapcsolat alakult ki Guillaume Musso és olvasói között.

2005-től kezdve minden egyes évben kiadott egy regényt, melyet a rajongók izgatottan várnak. Minden egyes kötete hatalmas sikerrel jelent meg, nemcsak Franciaországban, hanem az egész világon. Mondhatjuk, hogy legkeresettebb és legismertebb kortárs francia író. 

„A félelmeim és a jelenem elől menekülve azt tettem, amit mindig is: regényeket olvastam.” (Az éjszaka és a leányka”)

Guillaume Musso népszerűségének titka a mennyiség és minőség tökéletes kombinációjában rejlik, valamint a képességében, hogy megérintse olvasóit és foglalkozzon a valóság és a fikció összetett viszonyával. Sokan azért rajonganak műveiért, mert cselekményeik olyan izgalmasak és fordulatosak, mint a legnépszerűbb televíziós sorozatoké. Musso képes a kortárs társadalmi eseményekhez és helyzetekhez érzékenyen és éleslátóan kapcsolódni, választott témáinak aktualitása pedig rendkívül megérinti az olvasóit. Stílusa lebilincselő és rendkívül jól bánik az izgalom és feszültség folyamatos fenntartásával.

Az első oldalaktól kezdve felkelti az olvasó érdeklődését, és a pergő, dinamikus események végig fenntartják ezt az érzést. Minden egyes történetét karakteres és váratlan befejezés zárja le, melyben minden addig történt esemény kap egy új, mélyebb értelmet, így az olvasókat szinte "odaszögezi" a könyvhöz. Műveiben az érzelmek, a misztikum, a rejtélyek és a társadalmi kérdések kavalkádja szövi át a cselekményeket, ami még inkább egy különös fűszerként egészíti ki az olvasás élményét. 

„Félelmetes ellenféllel kellett szembeszállnom: önmagammal. A végső ellenséggel. A legveszedelmesebbel.” (Az angyal hív)

Musso Most
Melyik Musso regénnyel kezdjünk?

Amennyiben bele szeretnél kóstolni Guillaume Musso írói világába, érdemes az elejéről kezdeni, hogy a korai művektől haladj a későbbiek felé, így nyomon követheted az írói fejlődését és a témái mélyülését. Az És azután című könyv kiváló kezdés lehet. Azonban, ha egy különösen népszerű és kritikailag is elismert darabját szeretnéd elsőként olvasni, a Central Park vagy az A brooklyni lány című könyvek lehetnek jó választások.

Minden esetben a választás az olvasó ízlésén múlik, így bármelyik művével kezdheted az ismerkedést, a listában szereplő címek közül. A két Madeline-történetet (Az angyal hív és az Egy párizsi apartman) érdemes egymás utána olvasni, bár a történetek nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz, de a főszereplő, Madeline ugyanaz. Párhuzamos idősíi, időutazás, krimi, fordulatok, krimi.

 • És azután (2004)
 • Szerelem életre-halálra (2004)
 • Ott leszel? (2006)
 • Visszajövök érted (2008)
 • Mi lesz velem nélküled? (2009)
 • Az angyal hív (2011) – Madeline I. 
 • Holnap (2013)
 • Central Park (2014)
 • Most! (2015)
 • A brooklyni lány (2016)
 • Egy párizsi apartman (2017) – Madeline II. 
 • Az éjszaka és a lányka (2018)
 • Az írók titkos élete (2019)
 • Regényélet (2020)
 • A szajnai ismeretlen (2021)
 • Angélique (2022)

„A jó regény először is az, amelyik örömet szerez az olvasónak." (Regényélet)

Holnap 10/10

Musso Holnap

Az olvasói visszajelzések alapján a Holnap című regénye az egyik legsikeresebb alkotás, sokak szerint az ezzel a regénnyel felállított szintet nem sikerült megugrania még egyszer az írónak. A Holnap című regény még azoknak is elnyerte az elismerését, akik korábban nem feltétlenül értették a Guillaume Musso körüli hypeot. Aki szereti a több idősíkon zajló történeteket, nem fog csalódni. Az átlagosnak induló történet kulcsszereplői, Matthew és Emma, akik e-mailen ismerkednek meg egymással. Az átlagos részt ezzel le is tudtuk, hiszen elkezdődik a Musso-féle izgalomspirál, amely olyen erővel tudja fenntartani az érdeklődést, az utolsó oldalakig titkokkal és csavarokkal kecsegtetve, hogy az ember még enni és aludni is elfelejt közben. 

A könyv lenyűgöző tempóban halad, és Musso mestere annak, hogy az olvasót az oldalakhoz láncolja. A cselekmény fordulatokban gazdag, és a vége felé még azok sem lehetnek biztosak a kimenetelben, akik hajlamosak előre megjósolni a sztorik végkicsengését. Az író kreativitása és a cselekmény komplexitása garantáltan magával ragadja az olvasót – akárcsak a karakterek érzelmi mélysége és a velük való azonosulás lehetősége. Az időutazás motívuma olyan lehetőségeket nyit meg előttünk, melyek révén ráébredhetünk, hogy bizonyos döntések és események örökké megváltoztatják életünket.

Musso könyve így nem csupán egy újabb olvasmány; sokkal inkább egy élmény, amely ráirányítja figyelmünket arra, mennyire törékeny és változékony az a valóság, amelyben élünk. Guillaume Musso regényei tehát nem csupán az izgalmak és a fordulatok mesterművei, hanem olyan tükrök is, melyekbe belepillantva mélyebb megértést nyerhetünk életünk és döntéseink következményei felől. Éppen ezért állíthatjuk biztosan: minden Musso könyv egy újabb kaland, mely a mindennapokból egy varázslatos, ugyanakkor elgondolkodtató világba repít el minket.

A Holnap mellett talán a másik legismertebb könyve, a Most, amely nagyon megosztja az olvasóközönséget és amelyről Szabados Ági is mesélt a Libri KultTér egyik epizódjában. Kedvcsinálónként nézzétek meg a videót!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=FaJGZKpIRks

További videók a témában