2024. június 23., vasárnap
Zoltán névnapja

Hol laknak a jó könyvek? - 4 + 1 szuper olvasmánykereső! | Kultúrszeparé

2023-10-28 18:28 | Nézettség: 629
Olvasnál valami jót, de nem tudod, hogy mit? Biztosra szeretnél menni, hogy amit kinéztél magadnak tényleg megéri az idődet és a pénzedet? A segítség online érkezik! Bemutatunk 4+1 internetes teret, ahol részletes, megbízható ajánlásokat kaphattok és akár egy remek közösséghez is tartozhattok!

A mai világban rengeteg könyv áll rendelkezésünkre, régi klasszikusok és folyamatosan megjelenő újdonságok egyaránt. A bőség zavarában olykor nehéz lehet eldönteni, hogy mibe is fogjunk éppen bele. Ezenkívül sajnos nemcsak az időnk, de a pénzünk is véges, így hát valóban érdemes kutató munkát végezni a vásárlás előtt. A bestseller listák logikus kiinduló pontnak tűnnek, de valójában nem túl informatívak. Azt is érdemes számításba venni, hogy csak azért, mert valami sok embernek tetszik, nem biztos, hogy nekünk is fog. De ugyanez a helyzet fordítva is.

könyvlelő helyek

Az online véleménymegosztó portálokon való nézelődés hasznossága a részletes véleményeket olvasva rajzolódik ki, hiszen segítségükkel pontosabb képet kaphatunk az adott műről és eldönthetjük, hogy megéri-e adnunk neki egy esélyt. Ha egy negatív értékelésnél, valaki megindokolja, hogy neki nem tetszett a szerelmi háromszög, a lassú történetmesélés és a részletes mágiarendszer, nekünk viszont pont ezek számítanak pozitív jellemzőknek, akkor máris árnyaltabb döntést tudunk hozni annál, mintha csak egy listán betöltött helyre hagyatkoztunk volna.

Moly.hu - Rendszerező, közösségi oldal és piactér egyben

A moly.hu “olvasástámogató szolgáltatásként” hivatkozik magára és valóban, rengeteg hasznos funkcióval rendelkezik, amelyek nagyban megkönnyítik egy rendszeres olvasó hobbiját! Olvasmányainkat, már meglévő és jövőbeni könyvtárunkat rendszerezhetjük és kedvenc íróinkat, olvasnivalóinkat is jelölhetjük. A könyvekről folytatott eszmecserében való részvétel, a művek értékelése bárki számára lehetséges és ajánlott is. Ezenkívül pedig kihívások is rendszeresen vannak az oldalon, amik nem csak szórakoztatóak de a közösséggel is összekovácsolnak. Részletes, különböző módokon listázható adatbázisa és ajánlórendszere  leegyszerűsíti az egyéni ízlésünk számára legmegfelelőbb olvasmányok megtalálását. A könyveknél több beszerzési hely is megjelenítésre kerül, árakkal együtt, de a közösség tagjai is folytathatnak adás-vételt, illetve cserét egymással.

Goodreads - Az irodalmár Twitter

Az Amazon leányvállalata, egy amerikai könyves közösségi portál. A felhasználók a Molyhoz hasonlóan katalogizálhatják saját olvasás élményeiket és véleményeket írhatnak. Ezenkívül még létrehozhatják saját könyves ajánló listáikat, felméréseiket, szavazásokat indíthatnak és itt is vannak kihívások. A közösségin kívül létrehozhatunk saját, személyes próbatételt azáltal, hogy beállítjuk az adott évben hány könyvet szeretnénk elolvasni és az oldal segít ezek nyilvántartásában és célunk elérésében. Érdekesség még, hogy több külföldi író is használja a felületet, például Colleen Hoover, Stephen King és Neil Gaiman. Az ő véleményeiket, listáikat is böngészhetjük de a személyes interakció esélye is adott.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=JyG_S28qElM

Amazon

Mielőtt a kutyajátékoktól kezdve a hűtőszekrényekig mindent is árultak volna, eredetileg Jeff Bezos kifejezetten könyveket árusító webshopnak szánta a vállalkozását. Noha a kínálat mára már extrém módon kibővült (nem véletlen nevezik “mindenes boltnak” az amerikaiak), az irodalmi alkotások sem tűntek el a virtuális polcokról. A puha és kemény kötéseken kívül e-book és hangoskönyv formájában is megvehetjük a szövegeket, de saját magunk is adhatunk ki kiadványokat az Amazonon keresztül. A vásárlók értékeléseket hagyhatnak, de ez önmagában nem újdonság. Az Amazon haszna abban rejlik, hogy a történeteken kívül, a könyvek technikai minőségükben is véleményezésre kerülnek. Egy hangoskönyvnél, egy rosszul fordított kötetnél vagy egy különösen drága gyűjtői darabnál más szempontok is érdekelhetnek minket, amiket valószínűleg a konkrét termék alatt hamarabb megtalálunk, mint egy alapvetően közösségi oldalként funkcionáló térben.

NIOK - Nincs időm olvasni kihívás

Szabados Ági az olvasás népszerűsítésének érdekében hozta létre a “NIOK'-ot aminek lényege, hogy a közösség erejét használva a tagok motiválják egymást havi egy könyv befejezésére. Minden hónap más és más élményeket ígér, hiszen az olvasni valók eltérő műfajokból, különböző témákban és változatos íróktól kerülnek kiválasztásra. Az idő leteltével online, élő könyvklubban van lehetőség az élmények megosztására. Ági úgy beszél a már 53 ezer főnyi résztvevőről, mint egy családról, akiket az olvasás iránti szeretetük köt össze. Bárki, díjmentesen csatlakozhat, bármikor és ehhez csak egyetlen egy dolgot kell tenni: belépni a Nincs időm olvasni kihívás Facebook csoportba.

+1 YouTube videók

A videómegosztó oldal alkotóinak egy része kifejezetten a “BookTube” kategóriában tevékenykedik, azaz könyvekről gyártanak tartalmakat. Ajánlók, kritikák, rangsorolások és egyszerű “olvass velem” videókat is nagy számban találhatunk. Ha nincs időnk bújni a különböző írott véleményeket, segítség lehet, ha például mosogatás közben beindítunk egy videót, hogy a rádió vagy a tv helyett az szórakoztasson minket. Nekünk érdekes témáról, élvezetes módon hallgathatunk tartalmat és közben bővebb ismereteket is szerezhetünk például egy-egy íróról, műfajról vagy már-már túlzottan népszerű történetekről. Ha nem akarunk időt szánni valaminek az elolvasására, de tudni akarjuk magát a történetet, arra is remek választás. A közösségi elem itt sem veszik el teljesen, hiszen a hozzászólásokban lehetőség nyílik a diskurzusra és a viccelődésre egyaránt. Magyar “BookTube” is létezik, szuper videósokkal, de ha a külföldieket válasszuk,  akkor még az idegennyelveket is szórakozva gyakorolhatjuk.

További videók a témában