2024. május 30., csütörtök
Zsanett, Janka névnapja

Nézed vagy olvasod? Könyvek a képernyőn I Kultúrszeparé

2023-11-01 06:18 | Nézettség: 1032
Könyvek, melyek sorozattá avanzsáltak: a legizgalmasabb streamelhető adaptációk listáját hozzuk el Neked! Fedezd fel, hogyan keltik életre a kedvenc irodalmi műveidet a képernyőn. Legyen szó fantasyról, drámáról vagy krimiről, a könyveken alapuló sorozatok kínálata folyamatosan bővül.

A könyvekből készült film adaptációknál gyakori probléma, hogy időhiány miatt ki kell vágni dolgokat, karaktereket és sokszor egészen át kell alakítani a cselekményt azért, hogy egy egész estés moziba beleférjenek. Természetesen figyelembe kell venni azt is, hogy egy írott, elsősorban a fantáziánkra hagyatkozó műből készítünk látható, hallható mozgóképet. Te nézed vagy inkább olvasod?

Amikor egy könyvből sorozat készül mindig szükség van változtatásokra és valószínű, hogy ezekkel nem lesz mindenki megelégedve. Azonban ezekkel együtt is elmondható, hogy a könyvekből való sorozatkészítés jóval több lehetőséget biztosít a történet átadásához, mint a mozivászon.

Talán ezért is várja már sok Harry Potter rajongó az HBO által bejelentett 7 évadra tervezett sorozatot, amelyben visszatérhetünk a varázsvilágba. Noha a filmek ikonikusak, az utolsó részekben egyre több dolgot kellett át és kiírniuk a készítőknek. A Narnia krónikái is kap még egy esélyt, a félúton abbahagyott filmek után Netflixes sorozatként születik ujjá a mesevilág. A Roxforti levél és Aslan megérkezéséig sem kell unatkoznunk, mivel szerencsére rengeteg irodalmi művön alapuló sorozat közül válogathatunk.

könyvből sorozat

Most öt olyan alkotást mutatunk be, amelyeket megéri megnézni és ha még nem tettük, olvasni is! Elő a kukoricát és kezdődjön a binge-watching!

Elveszett próféciák - Good Omens (2019)

"FIGYELMEZTETÉS: Gyerekek! Az Armageddon előidézése nagyon veszélyes. NE próbáljátok meg otthon." Ezzel a pár sorral nyit Neil Gaiman és Terry Prachett közös alkotása, egy könyves boltot vezető angyalról, egy rossz társaságba keveredett démonról és a világvégéről. A történet tele van szórakoztatóbbnál szórakoztatóbb karakterekkel, szituációkkal. A sorozatban David Tennant és Michael Sheen remekül játszák a koránt sem tökéletes földöntúli lényeket. Láthatóan rendkívül élvezik, amit csinálnak és ez a többi szereplőről is elmondható. Ha szeretnénk egy igazán egyedi sztorival megismerkedni, ne habozzunk! A pokol és a menny összecsapásra készen áll!

Az Úr sötét anyagai - His Dark Materials (2019)

2007-ben a Narnia krónikái és más fantasy könyvek megfilmesítése nyomán elkészült az Úr sötét anyagai triológia első könyve alapján az Arany iránytű című egész estés film. Sajnos nem bizonyult túl sikeresnek és végül nem készültek folytatások. 2019-ben az eredeti címet megtartva sorozat képében új esélyt kapott a történet. Lyra, egy átlagos lány elrabolt barátja keresésére indul. Útja során ármány, összeesküvés és titkok várják, de varázslat is lesz bőven! A mágia és fantasy kedvelőinek kötelező darab!

Anne, E-vel a végén! - Ann with an E (2017)

Az Anne zöld óromból egy méltán híres irodalmi klasszikus, amelyekből az évek alatt számtalan feldolgozás készült. 2017-ben a Netflix 3 évados sorozatban hozta el nekünk a jól ismert Avonleát és lakóit, egészen meglepő, új köntösben. Anne Shirley vörös fonatai, szeplős arca és álmodozó személyisége továbbra is jelen van, viszont a körülményei és a világ körülötte kap egy sötétebb, realisztikusabb tónust. Rendkívül átgondolt, szívvel lélekkel készített sorozat született, amelyben a szeretet, a barátság és az elfogadás központi szerepben van. Akárhány verzióját is láttunk már a különleges lányka meséjének, még így is biztosan részesülünk újdonságban. Zsebkendőt készítsünk elő, sírásból, nevetésből nem lesz hiány.

Alias Grace (2017)

Margaret Atwood neve ismerős lehet A szolgálólány meséjének nézőinek számára. Az Alias Grace az írónő másik munkájának adaptációja noha kevésbé ismert, minőségében nem marad el az elődjétől. A disztópikus jövő helyett ebben a történetben a múltba utazunk, 1843-ba. Főszereplőnk Grace Marks, akit gyilkosságért elítéltek, jelenleg pedig rendkívül jó magaviseletű fogolyként tengeti napjait. A mentális problémák iránt érdeklődő doktor, Simon Jordan rendszeres látogatója lesz Gracenek. Találkozóik során a visszafogott lány beszámolói alapján ismerjük meg a múlt eseményeit, amelyek a börtönfalai közé vezettek. A sorozat végig játszik az elvárásainkkal, nem tudjuk, hogy kinek hihetünk. A címszereplőnk bűnös vagy áldozat? Milyen titkok rejlenek egy gyilkosság mögött? Mennyire vagyunk megtéveszthetőek? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel ebben a hat részes drámában, ami után garantáltan lesz min gondolkodnunk!

Pacsinkó (2022)

Egy dél-koreai család Japánba emigrál, majd négy generáción át ismerhetjük meg sorsuknak alakulását. Több korszakon átívelő, epikus családi drámát kapunk, ha esélyt adunk a sorozatnak. A karakterek belső élete és az ő változásaik az, ami igazán mozgatja a történetet, ezért elsőre lassúnak tűnhet a tempó, viszont az utolsó részekben annyira felgyorsul a cselekmény, hogy már alig bírjuk kivárni a második évadot! A kitartás, a hűség és a veszteségek, amiket a szereplők átélnek szemet biztosan nem hagynak szárazon.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=5ZPLzTyNptw

Ahogy a fentebb bemutatott sorozatok is bizonyítják, az irodalom és a televízió közötti határ egyre inkább elmosódik, és fantasztikus alkotások születnek ebből az összefonódásból. Ezen sorozatok által nem csak egy-egy izgalmas történettel ismerkedhetünk meg mélyebben, de az írói szándékot és a vizuális adaptációt is új szemszögből láthatjuk. Ha pedig kedvet kaptál a könyvek olvasásához is, ne habozz! Merülj el az eredeti művekben és hasonlítsd össze saját élményeidet a sorozatokkal. Az irodalom és a filmek világa végtelen – fedezd fel Te is!

További videók a témában