2024. május 18., szombat
Erik névnapja

D. Tóth Krisztina a bátor Pintér Bélával kocsikázott

2024-04-26 13:47 | Nézettség: 281
Pintér Béla egy üdítő jelenség a magyar szinház palettáján. Író, rendező és szinész is egyben, már a 30. darabjánál tart. D. Tóth Krisztina beszélget vele életéről, bátorságáról és munkásságáról, miközben autójával épp egy díjátadásra viszi.

Fiatalkori kalandok és a színház felfedezése

Pintér Béla 1970-ben született Budapesten, távol a művészeti köröktől. Bőrdíszművesnek tanult, de a sors furcsa játéka az akkori Tanulmány Színházba, a későbbi Arvisurába sodorta. Egy barátja hívására ment el egy előadásra, és ott ragadt. A színház varázsa magával ragadta, és elkezdett belekóstolni a színjátszás rejtelmeibe. Nem járt a Színművészetire, autodidakta módon képezte magát, miközben a társulat tagjaként csiszolta tehetségét.

Saját társulat: A Pintér Béla Társulat

1998-ban eljött az érett idő: megalakította a Pintér Béla Társulatot. Ez a merész lépés meghatározta pályafutását, és igazi úttörővé tette a magyar alternatív színházművészetben. A társulat független maradt, a nézőktől függően tartotta fenn magát, így elkerülhették a külső befolyásokat. Pintér szabadon alkothatott, és olyan darabokat hozott létre, amelyek kendőzetlenül tárják fel a társadalom mélyén rejlő feszültségeket, tabukat és traumákat.

Író, rendező, színész: A totális színházteremtő

Pintér nem csupán tehetséges színész, de elismert drámaíró és rendező is. Eddig harminc darabot írt és rendezett, melyek közül a legtöbbet a saját társulata mutatott be. Alkotásai nem csupán színházi előadások, hanem komplex művészeti élmények, melyekben a zene, a mozgás és a vizuális elemek is fontos szerepet játszanak. Pintér gyakran maga is színpadra lép, intenzív játékával magával ragadja a nézőket.

Örökség és a jövő

Az elmúlt évtizedekben Pintér Béla igazi ikonná vált a magyar színházművészetben. Bátor hangja, provokatív stílusa és kompromisszumok nélküli őszintesége megosztja a közönséget, de vitathatatlan, hogy elgondolkodtat és nyomot hagy. Szabadidejében szenvedélyesen kerékpározik, de a színház marad az élete igazi szerelme. Jelenleg is aktívan alkot, és tervei között szerepel a társulata átadása a tehetséges lányának.

Pintér Béla munkásságának kiemelkedő jellemvonásai:

  • Tabudöntő őszinteség: Nem fél szembenézni a társadalom legnehezebb kérdéseivel, tabukat dönt és kényelmetlen igazságokat tár fel.
  • Komplex művészi megfogalmazás: Alkotásai nem csupán színjátékok, hanem audiovizuális élmények, melyekben a zene, a mozgás és a vizuális elemek is fontos szerepet játszanak.
  • Erős színészi játék: Maga is gyakran színpadra lép, intenzív játékával magával ragadja a nézőket.
  • Függetlenség: A Pintér Béla Társulat független maradt, elkerülve a külső befolyásokat, így Pintér szabadon alkothatott.
  • Elkötelezettség a társadalom iránt: Darabjai elgondolkodtatják a nézőket a társadalmi problémákkal és az emberi létezés kérdéseivel kapcsolatban.

Pintér Béla kétségtelenül a magyar színházművészet egyik legmeghatározóbb alakja. Bátor művészete, kompromisszumok nélküli őszintesége és elkötelezettsége örök nyomot hagyott a magyar kultúrában.

Nézd meg D.Tóth Krisztina és Pintér Béla beszélgetését.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=_GXACiZI-_I